Header Ads

Wrestle Kingdom 15 ajánló

A New Japan Pro Wrestlingben régóta fennálló hagyomány, hogy a japán újévi időszak utolsó napján, január 4-én nagy szabású gálát rendez a legendás tokiói sportarénában, a Tokyo Dome-ban. A 2007 óta Wrestle Kingdom nevet viselő esemény 15. kiadására hétfőn és kedden kerül majd sor, ugyanis tavaly óta két naposra bővült az esemény.
 

 
 
A WK az év egyik legjelentősebb pankrációs eseményének számít, mely küllemében grandiózus, a rajta szereplő meccsek pedig valóban epikusak. Itt csúcsosodnak ki a sokszor évek óta futó történetek, itt születnek a legendák és legemlékezetesebb pillanatok.

Ehhez szeretnék most egy kis kedvcsinálót nyújtani, melyben ismertetem két gála legfontosabb összecsapásainak résztvevőit és mindazokat az eseményeket, amelyek idáig vezették őket.


Tetsuya Naito

IWGP nehézsúlyú és IWGP interkontinentális bajnok
Istálló: Los Ingobernables de Japón

 
2020 Tetsuya Naito éve volt. A Wrestle Kingdom 14-en aratott győzelmeivel pontot tett egy közel hét éves történet végére és mondhatni beteljesítette a végzetét. Nem csak hogy ő lett az legelelső olyan birkózó, aki egyidejűleg birtokolni tudta az IWGP nehézsúlyú és interkontinentális bajnoki címeket, de végre minden kétséget kizáróan ő lett a New Japan első számú embere. Na persze egy ilyen erős mezőny élén nem ülhet senki a babérjain, a Bullet Club kiéhezett hiénái pedig ott támadtak, ahol tudtak. Ha ez nem lenne elég, az egyik legközelebbi bajtársa is hátba döfte, ám Naito állta a sarat és minden akadályt leküzdött az év folyamán. A Wrestle Kingdom 15 azonban ismét kemény helyzetbe hozta, és ha meg akarja tartani a bajnoki címeket, amiért oly sokat küzdött, meg kell ismételnie a múlt éve bravúrját és két rendkívül elszánt kihívót is maga alá kell gyűrnie.

"Golden Star" Kota Ibushi

G1 Climax győztes
Istálló: New Japan Hontai
 

 

Ibushinak sokkal rosszabbul indult a tavalyi év. Naitoval ellentétben a tavalyi Wrestle Kingdom mindkét estéjén vereséget szenvedett, lecsúszva ezzel a ranglétra tetejéről. Azonban nem kellett neki sok idő, hogy ismét sikert sikerre halmozzon. Először mentorával, Hiroshi Tanahashival sikerült nehézsúlyú csapatbajnoki címéket szereznie, majd csatlakozott azon kevés birkózók elit táborához, akik két egymást követő évben megnyerték a G1 Climax tornát. A tornagyőzelem garantálja a világbajnoki címmeccset a Wrestle Kingdom gálán, ám ezt a jogot addig meg kell védenie azokkal szemben, akikkel alul maradt a torna során. Itt jött be a képbe a Bullet Club körmönfont vezére, aki némi csalással elorozta Ibushitól a hőn áhított kihívási jogot. A bajnok Naito erre válaszul úgy döntött, hogy a WK első estéjén mégis megadja neki az esélyt, így Kota Ibushi január 4-én fogja megmérettetni magát egykori barátja ellen.

"Switchblade" Jay White

IWGP nehézsúlyú és interkontinentális bajnoki címek kihívási jogának birtokosa
Istálló: Bullet Club
 

 

Január 5-én azonban Jay White-é a pálya. Az előző este győztesének ugyanis egy nap múlva már meg is kell védenie a címét a kihívási jogot garantáló szerződés hivatalos birtokosa, a Bullet Club vezére és a New Japan legnagyobb taktikusa ellen. King Switch, miután ősszel visszatért Japánba, ott folytatta, ahol 2020 elején abbahagyta. A G1 egyik legjobb teljesítményét hozta, és bár a döntőről lemaradt, a taktikai győzelmet mégis ő szerezte meg azzal, hogy a csoportmeccsek során két vállra tudta fektetni Kota Ibushit. Ez vezetett a kettejük közti visszavágóhoz, melynek végén Jay sétált el a szerződést rejtő aktatáskával, ezzel a szervezet történetében először elvéve a kihívás jogát a G1 győztesétől. Ezt követően bejelentette, hogy felőle történhet bármi a WK 15 első estéjén, a másodikat ő fogja zárni, így gyakorlatilag hátradőlve nézheti végig, ahogy Naito és Ibushi elpusztítják egymást mielőtt bármelyikükkel is ringbe lépne. A pálya tehát minden tekintetben Jay White felé fog lejteni, a kérdés már csak az, hogy mennyi energia és küzdőszellem marad az első est bajnokában.

"Bone Soldier" Taiji Ishimori

IWGP könnyűsúlyú bajnok
Istálló: Bullet Club
 


Hasonló helyzet alakult ki a könnyűsúlyú divízió bajnoki címe körül is. Annyi különbséggel, hogy itt a jelenleg regnáló bajnok, Taiji Ishimori indul előnyös helyzetből. A sokszor méltatlanul elfeledett Bone Soldier kifezetten erős évet tudhat maga mögött. A hagyományosan nehézsúlyúak számára megrendezett New Japan Cupon a negyeddöntőig jutott, majd sokak meglepetésére nyáron győzelmet aratott a junior súlycsoport megkérdőjelezhetetlennek tűnő éllovasa, Hiromu Takahashi ellen, megszerezve ezzel élete második IWGP könnyűsúlyú bajnoki címét. Ezt követte egy domináns szereplés a Best of the Super Juniors tornán, ahol mindössze két vereséget szenvedett el. A Bullet Club egyik legfényesebben ragyogó csillaga erős lábakon áll, kihívójának ezért minden erejére szüksége lesz a Wrestle Kingdom második estjén.

"Ticking Time Bomb" Hiromu Takahashi
 
Best of the Super Juniors győztes
Istálló: Los Ingobernables de Japón
 
 


Hasonlóan eredményes volt 2020 Hiromu Takahashi számára is. Miután visszatért a karrierjét kis híján derékba törő nyaksérüléséből, a Los Ingobernables de Japón ketyegő bombája a korábbinál is nagyobb tempóra kapcsolt. Azonnal be is zsebelte a junior övet, majd elbúcsúztatta utolsó meccsén elbúcsúztatta Jushin Thunder Ligert, átvéve ezzel a jelképes staféta botot a legendától. Ishimorihoz hasonlóan ő is részt vett a New Japan Cupon, ahol elődöntősként végzett, majd megkapta élete első lehetőségét a nehézsúlyú és az interkontinentális címek megszerzésére egykori csapattársa, EVIL ellen. A nyári vereség után sem volt rest, és pályafutása során másodszor decemberben megnyerte a Best of the Super Juniors tornát, ezzel potenciális kihívóvá lépve elő. A New Japan azonban rendezett még egy idei utolsó tornát, mely megkavarta a szálakat.

"The Headbanger" El Phantasmo
 
Super J-Cup győztes
Istálló: Bullet Club
 

 

Mivel a járványügyi helyzet miatt a junior divízió földrajzilag két részre szakadt, a szervezet ezt orvosolandó kiírta a Super J-Cup-ot az Amerikában rekedt birkózói számára. E torna, megy ugyancsak gazdag múltra tekint vissza, a már említett Jushin Liger ötlete alapján született meg 1994-ben és eddig mindössze 8 alkalommal került megrendezésre. Győztese pedig nem volt más, mint a Bullet Club legőrültebb figurája, El Phantasmo. A senkit és semmit nem tisztelő ifjú titán ráadásul már másodszor érdemelte ki a J-Cup győztesének járó aranyozott díszdzsekit. Ám Hiromuval ellentétben ő nem megőrizni akarja Liger örökségét, hanem épp ellenkezőleg: porig akarja rombolni. Adott tehát a szituáció, két tornagyőztes két teljesen ellentétes filozófiával. A Wrestle Kingdom 15 első estéjén megküzdenek egymással, a győztes pedig másnap ringbe lép a bajnoki címért.

"Rainmaker" Kazuchika Okada

Istálló: CHAOS
 
 


Ha már untátok, hogy eddig csak olyan arcokról írtam, akik eredményes évet tudhatnak maguk mögött, akkor hadd beszéljek egy kicsit Kazuchika Okadáról. Bár papíron még mindig ő a szervezet ásza, 2020 volt a legeredménytelenebb éve, amióta erre a rangra lépett. Az év elején elvesztett nehézsúlyú bajnoki címét nem sikerült visszaszerezni, sőt, még a közelébe se került. A New Japan Cup döntőjében alul maradt EVIL-el szemben és a G1-on sem hozta a tőle megszokott domináns szereplést. A legnagyobb csapás azonban akkor érte, amikor újabb árulás áldozatául esett. Pártfogoltja, akit ő maga hozott be a New Japan égisze alá, egy váratlan pillanatban ellene fordult és a saját útjára lépett. Vele kell most szembenéznie január 4-én, és ha vissza akar kapaszkodni a csúcsra, akkor bizony le is kell őt győznie.

"The Commonwealth Kingpin" Will Ospreay
 
RevPro brit nehézsúlyú bajnok
Istálló: The Empire
 

 

Okada egykori pártfogoltja pedig nem más, mint a brit birkózás legnagyobb modern sztárja, Will Ospreay. Miután pár hónapos kényszerű távollét után visszatért Japánba, Will viselkedése szemlátomást megváltozott. Arrogáns és öntelt gesztusok kerültek a korábbi sportszerű megnyilvánulásai helyére, a meccseiben pedig eddig nem látott agresszivitást mutatott. Mindezek kicsúcsosodásaként kilépett a CHAOS-ból és saját istállót alapított. Így született meg a The Empire nevű egység, mely azóta már három tagot számol és mely minden bizonnyal meghatározó szereplővé fog válni az elkövetkező években. Ennek pedig az az első lépése, hogy le kell győznie volt mentorát a New Japan legnagyobb színpadán.

"King of Darkness" EVIL
Istálló: Bullet Club
 

 

2020 másik nagy árulását nem más követte el, mint Tetsuya Naito egykori jobbkeze, a sötétség királya: EVIL. Miután hibátlanul végigvitte a New Japan Cupot és a döntőben legyőzte a szervezet ászát, a Los Ingobernables vezetője személyesen gratulált neki és kívánt sok sikert az elkövetkező, akkor még barátságosnak vélt meccsükhöz. EVIL azonban, kihasználva a páratlan lehetőséget, leterítette barátját és átállt az akkor épp vezető nélkül maradt Bullet Clubba. Ez az árulás rendkívül felzaklatta a LIJ tagjait, amit kihasználva másnap le is győzte volt barátját és megszerezte élete első nehézsúlyú és interkontinentális bajnoki címét. Ezzel kezdetét vette a sötét nyár, mely során a BC új erőre kapott EVIL irányítása alatt. Végül Naitonak sikerült megakasztania a lendületét, augusztusban bosszút állt és visszaszerezte az öveket. Az árulót azonban továbbra is kísérti a múltja, a WK 15-ön pedig egykori tag team partnerével fog szemtől szemben állni.

"Cold Skull" SANADA
 
Istálló: Los Ingobernables de Japón
 

 

A Los Ingobernables tagjai közül talán SANADA viselte legnehezebben EVIL szakítását a csapattal. Nem csoda, hiszen egykor csapatbajnoki címet is birtokoltak és igen közel álltak egymáshoz. Ez sztoikus jelleméből kifolyólag nem vált rögtön nyilvánvalóvá, de az érzések ott fortyogtak a felszín alatt, és decemberben végre a felszínre törtek. Egy tét nélküli csapatmeccs során SANADA-nak egyszerűen elege lett és kíméletlenül letámadta volt partnerét, úgy kellett szétválasztani őket. Így egyértelművé vált, hogy nekik kettejüknek bizony meg kell mérkőzniük egy sima egy az egy elleni meccsben, melyre a második estén kerül majd sor.

Ezeken kívül természetesen érdemes lesz az adás többi részét is megtekinteni, íme a teljes card:

Első este:

1. Hiromu Takahashi vs El Phantasmo - az IWGP könnyűsúlyú bajnoki cím kihívási jogért
2. Taichi és Zack Sabre Jr. (bajnokok) vs Tama Tonga és Tanga Loa - az IWGP nehézsúlyú csapatbajnoki címért
3. KENTA (a kihívási jog birtokosa) vs Satoshi Kojima - az IWGP USA bajnoki cím kihívási jogért
4. Hiroshi Tanahashi vs Great-O-Khan
5. Kazucshika Okada vs Will Ospreay
6. Tetsuya Naito (bajnok) vs Kota Ibushi - az IWGP nehézsúlyú és interkontinentális bajnoki címekért

Második este:

1. ??? vs ??? vs ??? vs ??? - a King of Pro-Wrestling trófeáért
2. El Desperado és Yoshinobu Kanemaru (bajnokok) vs. Ryusuke Taguchi és Master Wato - az IWGP lönnyűsúlyú csapatbajnoki címért
3. Shingo Takagi (bajnok) vs Jeff Cobb - a NEVER nyíltsúlyú bajnoki címért
4. EVIL vs SANADA
5. Taiji Ishimori (bajnok) vs ??? - az IWGP könnyűsúlyú bajnoki címért
6. ??? (bajnok) vs Jay White - az IWGP nehézsúlyú és interkontinentális bajnoki címekért

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.