Header Ads

Hol vannak most? – 5. rész: Mason Ryan

Rovatunk következő részében is maradunk a „Nyers Erős időszaknál”, hiszen egy olyan pankrátort mutatunk be, aki akkoriban került képernyőre, amikor a Viasat 6 egyik legnépszerűbb műsora volt a pankráció. 

Barri Griffiths 1982. január 13-án született a walesi Tremadogban, kezdetben futballozott, de a labdarúgást egy térdsérülés miatt abbahagyta. Ugyan tanult egyetemen, de végül gyakornokoskodni kezdett asztalosként és a családja temetkezési vállalkozásába segített be. 


Kezdetek

Griffiths 2006-ban barátjával részt vett egy pankrációs eseményen, ahol a promóter ajánlatára elkezdett edzeni a birkenheadi pankrációs iskolában. Ekkoriban „Celtic Warrior” és „SmackDown Warrior” neveken birkózott, több mint száz meccsben vett részt és olyan országokban is birkózott, mint Egyiptom és Venezuela. A European Wrestling Association szervezetnél részt vett egy Battle of Nations mérkőzésben is, ahol az Egyesült Királyságot képviselte Ausztria ellen, a társai Drew McDonald és Sheamus O’Shaunessy voltak. 2008 októberében volt az utolsó egyéni mérkőzése Walesben, amit megnyert, sőt ugyanazon az estén egy battle royalt is megnyert.

 

A WWE-ben

Griffiths 2009-ben egy öt éves szerződést írt alá a World Wrestling Entertainmenttel, de csak 2010 januárjában debütált a fejlesztői brandben, a Florida Championship Wrestlingben. Itt vette fel a Mason Ryan nevet, majd Alex Rileyt legyőzve július 22-én megnyerte az FCW Florida Nehézsúlyú Bajnoki Címet. Több sikeres címvédés után megkapta menedzsernek a WWE-ben ma kommentátorként ismert Byron Saxtont. 2010 novemberében lehetőséget kapott arra, hogy a SmackDownnal turnézzon Európában, ahol két mérkőzésen is legyőzte Chavo Guerrerot. Az FCW övet a később Bo Dallasként ismertté váló Bo Rotundo ellen vesztette el 2011 februárjában, így egy hat és fél hónapos regnálást tudhatott magáénak. Ekkor már a main roster tagja volt.

Ryan is azok között volt, akik a Nexusban kaptak lehetőséget. 2011. január 17-én a Rawn debütált közbe zavarva CM Punk és John Cena mérkőzését. Ekkor már Punk volt az „Új Nexus” vezetője, Ryan pedig belépett. Mason részt vehetett a Royal Rumble mérkőzésben is, majd az első RAW meccsét diszkvalifikációval elvesztette R-Truth ellen február 7-én. A WrestleMania 27-en CM Punk és Randy Orton összecsapott, de előtte Ortonnak a Nexus összes tagjával meg kellett mérkőznie. Az utolsó ellenfele Ryan volt, akit  a punk kickkel egy hónap szünetre küldött.

Mason Ryan a RAW-n 2011-ben a WrestleMania előtt - (Fotó: WWE)

Mason Ryan április 11-én tért vissza a RAW-n, ahol a New Nexus tagjaival megtámadták Randy Ortont. Az Over the Limit pay-per-viewn Ryan egy csapatot alkotott CM Punkkal Kane és Big Show ellen, de nem sikerült megnyerniük a WWE Tag Team Bajnoki Címeket. Ryan megsérült és csak augusztusban térhetett vissza egy house shown. A hivatalos tévés visszatérésére a szeptember 8-i Superstarson került sor, ahol legyőzte JTG-t. A Nexus történet véget ért, de az ősszel Ryan még főként tag team mérkőzésekben szerepelt. Az utolsó main rosteres szereplése novemberben a 2011-es Survivor Seriesen volt, ahol a Team Ortonban szerepelt, a mérkőzésből Cody Rhodes ejtette ki.

Az NXT-be került, de 2012-ben alig szerepelt. A WWE újragondolta az NXT-t, Ryan pedig 2013-tól egy győzelmi sorozatba kezdett. A legfőbb viszálya Enzo Amore és Colin Cassady ellen volt, akiket egyéni meccsben könnyedén legyőzött, de handicap mérkőzésben már alulmaradt. Az utolsó mérkőzése 2014- április 24-én volt, amikor alul maradt az NXT Bajnoki Cím elsőszámú kihívói jogáért. 2014. április 30-án távozott a WWE-ből.

 

Hová tűnt Mason Ryan?

Még 2014 májusában elkezdett a független szervezeteknél birkózni és továbbra is a WWE-s nevét használta. Az American Pro Wrestling Allincenél megnyerte a APWA Tri State bajnoki címet, majd augusztus 16-án legyőzte Adam Pearcet a WrestleSport promócióban a WrestleSport Nehézsúlyú Bajnoki Címért. Szeptemberben a Full Impact Proban is debütált, de itt már nem sikerült megnyernie az övet Rich Swann ellen. 2014. október 11-én megnyerte a UPWA Nehézsúlyú Bajnoki Címet is.

(Fotó: WWE)

2015-ben felmerült a neve a TNA-nél, de végül csak egy dark meccset birkózott a szervezet TNA One Night Only eseménye előtt. 2015. február 20-án debütált Japánban az Inoki Genome Federationben, ahol Mason Williams néven birkózott, de az első meccsét elvesztette Shogun Okamoto ellen. Ezt az évet végig birkózta a független szervezeteknél. Az utolsó meccse a Pro Wrestling Pridenál volt november 1-én, ami egy számára vesztes tag team mérkőzés volt.

2015-ben bejelentette a visszavonulását, majd 2016 januárjában a Twitterén jelezte, hogy elkezdtet dolgozni Cirque du Soleilnél, ami egy montréali székhelyű szórakoztatóipari vállalat és a világ legnagyobb kortárs cirkusza, melyet az tesz egyedülállóvá, hogy nem folyamodik állatszámokhoz, viszont nagyban támaszkodik mozgásművészek, akrobaták, zsonglőrök, légtornászok és komikusok munkájára.

Ryan 2015-ben összeházasodott Julie Rolfeval, akivel jelenleg a floridiai Tampában él. Egy közös kisfiúk van. Szabadidejében edzőterembe jár.

Nektek hiányzik Mason Ryan a pankráció világából?

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.