Header Ads

Minden, amit a G1 Climaxről tudni érdemes

A New Japan Pro Wrestling 1974-től kezdve minden évben rendezett tornát nehézsúlyú pankrátorai számára, ezen a néven 1991 óta fut. A torna győztese kihívhatja az IWGP nehézsúlyú bajnokot a január 4-i Wrestlekingdom nevű gálán, ami gyakorlatilag a japán Wrestlemania.
Húsz pankrátor vesz részt, akiket két csoportba soroltak (A és B). A G1 körmérkőzéses torna, azaz a csoportokon belül mindenki megküzd mindenkivel. Győzelemért 2, döntetlenért 1, vereségért 0 pont jár. A csoportelsők a döntőben találkoznak és közülük kerül ki a torna végső győztese.

A torna egy hónapig tart, a meccseket országszerte rendezik meg, idén először Amerikában is. Magyar idő szerint délelőtt, vagy kora délután nézhetőek élőben a NJPW havidíjas streaming szolgáltatásán, a NJPW World-ön.

A G1 hatalmas lehetőséget biztosít minden résztvevőnek. A feltörekvő fiatalok, a már kiöregedés útjára lépett veteránok, a friss érkezők és a szervezet csúcsán lévő pankrátorok is mind a legjobb formájukat szoktak hozni. Valószínűleg most sem lesz ez másként. 

A csoport:

Kazuchika Okada
IWGP nehézsúlyú bajnok

Istálló: CHAOS
G1 szerepléseinek száma: 7
Eddigi legjobb eredménye: tornagyőztes (2012, 2014)A világ legjobb pankrátora és a szervezet nehézsúlyú bajnokaként Kazuchika Okada mezőny legelején áll, ahogy az G1 debütálása óta lenni is szokott. Ebből kifolyólag ő lesz az első számú célpontja az összes A csoportban küzdő birkózónak. Egy Okada feletti győzelem kis híján felér az egész G1 megnyerésével, hisz aki legyőzi egy öv birtokosát a torna során, az jó eséllyel számíthat címmeccsre az adott bajnok ellen az őszi időszakban. Ezzel természetesen a Rainmaker is tisztában van, ám magabiztosságának és képességeinek köszönhetően minden bizonnyal meg tud majd birkózni a rá nehezedő nyomással. Ki tudja, talán végre sikerül beteljesítenie évek óta dédelgetett álmát: bajnokként megnyerni a tornát és saját magának ellenfelet választani a Wrestle Kingdom main eventjéhez. 

Zack Sabre Jr.
RPW brit nehézsúlyú bajnok

Istálló: Suzuki-gun
G1 szerepléseinek száma: 2
Eddigi legjobb eredménye: 6 győzelem - 3 vereség (2018)A brit birkózás reneszánszának egyik úttörője, egy igazi technikai zseni, aki minden elképzelhető szituációban képes fordítani egy meccs állásán és feladásra kényszeríteni az ellenfelét. A New Japanbe érkezése után nem sokkal a legendás Suzuki Minoru pártfogoltja lett, aki a japán stílus rejtelmeit és a legmocskosabb, illegális taktikákat egyaránt megtanította neki. Így bizonyos szempontból hátrányos fizikai adottságait tökéletesen kompenzáló küzdőstílust alakított ki magának, mellyel tavaly már egy New Japan Cup tornagyőzelmet is össze tudni szedni. A G1 azonban egy egészen más jellegű kihívás, de ha van valaki, aki képes felnőni hozzá, az ZSJ.

Hiroshi Tanahashi

Istálló: New Japan Seikigun
G1 szerepléseinek száma: 17
Eddigi legjobb eredménye: tornagyőztes (2007, 2015, 2018)Az ember, aki nélkül nincs New Japan Pro Wrestling. A szervezet megkérdőjelezhetetlen ásza közel egy évtizeden át eljutott arra a pontra, amikor ő számít az idősödő veteránnak a G1 Climax mezőnyében. Komplett cikksorozatot lehetne írni a tornaszerepléseiről, legendásnál-legendásabb meccseiről és filmekbe illő győzelmeiről. Bár néhány éve már a legtöbben leírták őt, tavaly újfent megmutatta a világnak, hogy valóban egy évszázados tehetséget ünnepelhetünk személyében. A kérdés az, hogy maradt-e elég üzemanyag a tartályában ahhoz, hogy idén is véghez vigye a lehetetlent?

Kota Ibushi

Istálló: New Japan Seikigun
G1 szerepléseinek száma: 4
Eddig legjobb eredménye: döntős (2018)A 2010-es évek birkózásának csiszolatlan gyémántja, aki többszörös világbajnok lehetett volna, ha nem helyezi minden alkalommal az előadói szabadságot a karrier elé. Szabadúszóként bejárta a fél világot, a legelvetemültebb viccbirkózástól az öt csillagos meccsekig mindent láthattunk már tőle, ám a benne rejlő potenciált sohasem aknázta ki teljesen. Egészen mostanáig, ugyanis tavasszal meghozta pályafutásának legnagyobb döntését, és leszerződött a New Japan Pro Wrestlinghez. Tavalyi kiváló szereplése után pedig most rajta a világ szeme, mert eljött az idő, hogy végre beteljesítse a végzetét, és elfoglalja helyét a legnagyobbak közt.

EVIL

Istálló: Los Ingobernables de Japón
G1 szerepléseinek száma: 3
Eddigi legjobb eredménye: 6 győzelem - 3 vereség (2017)Az LIJ oszlopos tagja, egy vérbeli powerhouse, akiről látványosabb stílusban birkózó csapattársai miatt gyakran megfeledkeznek. Pedig a 2017-es tornának ő volt az egyik legértékesebb játékosa, mindenki másnál jobban odatette magát, és karrierjének legnagyobb győzelmét is megszerezte az akkoriban verhetetlennek tartott Okada ellen. Éppen ezért őt tartom a csoport egyik sötét lovának, aki bármikor villanthat és okozhat egy újabb hatalmas meglepetést. 

SANADA

Istálló: Los Ingobernables de Japón
G1 szerepléseinek száma: 3
Eddigi legjobb eredménye: 4 győzelem - 5 vereség (2016, 2017, 2018)Még egy LIJ reprezentáns, akinek állandó tag team partnerével, EVIL-el is meg kell küzdenie a döntőbe jutásért. SANADA a Keiji Mutoh által alapított Wrestle-1 nevű szervezett bukott ászaként érkezett a New Japanhez, ahol a lázadó szellemiségű Los Ingobernables istállóban talált igazi otthonra, és innen próbál újfent a csúcsra törni. Kiváló atléta, aki látványos stílusával igazi közönségkedvenccé vált, és bár eddigi eredményei nem túl fényesek, minden tornán esélyesként tartják számon. Ez idén sincs másképp, csapattársához hasonlóan ő is sötét lónak számít az A csoportban. 

Bad Luck Fale

Istálló: Bullet Club
G1 szerepléseinek száma: 5
Eddigi legjobb eredménye: 6W-3L (2017)A Bullet Club alapító tagja és erős embere, Bad Luck Fale egy igazi monstrumnak számít a szervezetben. Mérete és fizikai ereje alapján ledominálhatná az egész mezőnyt, ám flegmasága és nemtörődömsége miatt a tétmérkőzéseken rendre elbukik. Ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen esélytelen lenne, épp ellenkezőleg. Az évek során a nem egyszer sikerült legyőznie a szervezet legjobb birkózóit, többek között Okadát és Tanahashit is. Énnek eredményeként őt egyfajta "spoilerként" tartják számon, vagyis olyan birkózóként, aki bár nem esélyes a csoportgyőzelemre, nála esélyesebbek pontszámát bármikor leronthatja, és így elveheti tőlük a döntőbe jutás lehetőségét. Érdemes rá odafigyelni!

Lance Archer

Istálló: Suzuki-gun
G1 szerepléseinek száma: 4
Eddigi legjobb eredménye: 4W-5L (2011, 2012, 2013)Ha már erős emberekről van szó, itt van rögtön a Suzuki-guné is. Archer egy mocskos szájú texasi, aki imádja rommá verni az ellenfeleit. 2014 óta először tér vissza a tornára, ami időszerű, lévén hogy otthonában, Dallasban rendezik meg az A csoport első fordulóját. Jó ideje tag team birkózóként volt ismert, így felmerül a kérdés, hogy mit tud mutatni egyéniben. Szerencsére a G1-nál nehezen lehet találni jobb platformot arra, hogy egy pankrátor megmutassa, mire is képes valójában. Úgy vélem, ő is inkább a "spoiler" kategóriába esik, de ezzel együtt kíváncsi vagyok rá, hisz ezen a tornán bármi megtörténhet.

Will Ospreay
IWGP könnyűsúlyú bajnok

Istálló: CHAOS
G1 szerepléseinek száma: 0
Eddigi legjobb eredménye: még nincsA modern brit pankráció másik nagy figurája, aki úgy uralja a levegőt, ahogy azt csak nagyon kevesen tudják. 2016-ban tehetséges, de abszolút zöldfülű srácként érkezett Japánba, ahol maga a Rainmaker vette a szárnyai alá. Három évvel később pedig már érett férfiként, és a világ egyik legjobb aktív pankrátoraként készül élete legnagyobb megmérettetésére. Bár nem precedens nélküli, hogy könnyűsúlyú birkózók részt vegyenek a nehézsúlyúaknak rendezett G1 Climaxen, Ospreay szereplése mégis történelmi jelentőségű. Jelenleg uralkodó könnyűsúlyú bajnokként az egész junior divíziót képviseli, deklarált célja pedig nem kevesebb, mint hogy ugyanabban az évben megnyerje a NJPW két legrangosabb tornáját, a Best of the Super Juniorst és a G1-t. Az előbbi már sikerült neki, a kérdés már csak az, hogy képes lesz-e felülkerekedni a nehézsúlyú birkózás krémjén, köztük saját mentorán is? 

KENTA

Istálló: még nincs
G1 szerepléseinek száma: 0
Eddigi legjobb eredménye: még nincsA Pro Wrestling NOAH egykori első számú pankrátora, aki Ospreay-el ellentétes utat járt be. A legnagyobb japán sztárként érkezett amerikába, de egy bukott külföldi birkózóként távozott. Neki van talán a legnagyobb bizonyítani valója az összes résztvevő közül. Azt állítja, hogy még mindig ő az igazi KENTA, de itt egy teljesen idegen közegben kell helyt állnia egy rivális cég korábbi arcaként. Szerencséjére azért nincs egyedül, hisz legjobb barátja, a sérülése óta New Japan trénerként tevékenykedő Shibata Katsuyori fogja egyengetni az útjait. 

B csoport:

Tetsuya Naito
IWGP interkontinentális bajnok

Istálló: Los Ingobernables de Japón
G1 szerepléseinek száma: 9
Eddigi legjobb eredménye: tornagyőztes (2013, 2017)Az évtized elején a szervezet nagy reménységének tartott Naito Tetsuya nem szokványos úton jutott a csúcsra. Miután a japán közönség nem fogadta el jövőbeli ászként, Mexikóba ment, ahol megismerkedett a Los Ingobernables tagjaival, és végre megtalálta valódi önmagát. Az egykori lelkes jófiúból egy lusta, provokatív szemétláda lett, aki nem csak a New Japan által képviselt értékeket, hanem magát a japán mentalitást is elutasította. A sors fintora, hogy pont emiatt lett az ország egyik legnépszerűbb birkózója, és amolyan "sötét ászként" elfoglalhatta az őt megillető helyet a NJPW élvonalában. A G1-ra interkontinentális bajnokként érkezik, így Okadához hasonlóan az ő homlokán is ott lesz az a bizonyos képzeletbeli célkereszt. Naitónak jelenleg két célja van: egyesíteni az IWGP nehézsúlyú és interkontinentális bajnoki címeket, valamint legyőzni a Rainmakert a Wrestle Kingdom main eventjében. Ezekhez pedig az első lépés az, hogy megnyerje a G1 Climaxet.

Tomohiro Ishii
NEVER nyíltsúlyú bajnok

Istálló: CHAOS
G1 szerepléseinek száma: 6
Eddigi legjobb eredménye: 5 győzelem - 4 vereség(2015, 2018)A CHAOS alappillére, akire elképesztő keménység és intenzitás jellemző. Sokszor pont ez a küzdőszellem akadályozta meg abban, hogy komolyabb sikereket érjen el, hisz Ishii az a birkózó, aki jobban szeret harcolni, mint nyerni. Az utóbbi időben viszont látszólag felkorbácsolták benne a győzni akarást, ami újonnan megszerzett bajnoki címében nyilvánul meg. A rajongók évek óta várják tőle a nagy áttörést, talán pont most jött el az ideje. Egy biztos, Ishii meccsei a torna legjobbjai között lesznek, ahogy azt már megszokhattuk.  

Juice Robinson

Istálló: New Japan Seikigun
G1 szerepléseinek száma: 2
Eddigi legjobb eredménye: 4 győzelem - 5 vereség (2017)Míg Ishii bajnokként vághat neki a tornának, addig Juice Robinson pont előtte veszítette el bajnoki címét. Miután kirúgták az NXT-ből, Juice éveken át, lépésről lépésre építette fel a karrierjét Japánban, mely az IWGP US bajnoki cím visszaszerzésével csúcsosodott ki. Három sikeres címvédés után azonban megjelent egy volt kollégája a szervezetben, és egy pillanat alatt megváltoztatott mindent. Természetesen Jon Moxley-ről van szó, aki debütáló meccsén egy brutális verés keretében elvette tőle az US övet. Az egyébként pozitív beállítottságú Juice így frusztráltan és bosszúvágytól fűtve indul a G1 Climaxen, és bár egy csoportba került legyőzőjével, egészen az utolsó fordulóig várnia kell a revansra. Félő, hogy emiatt elveszítheti a fókuszát fő feladatról, ami a torna megnyerése lenne. 

Toru Yano

Istálló: CHAOS
G1 szerepléseinek száma: 13
Eddigi legjobb eredménye: 5 győzelem - 4 vereség (2011)Bár elsőre nem tűnhet veszélyesnek a bambán vigyorgó, dagi Toru Yano, a B csoport egyik legveszélyesebb birkózóját köszönthetjük személyében. Ő ugyanis az illegális technikák legnagyobb mestere a szervezetben. Nincs olyan szituáció, amit ne tudna megfordítani valamilyen alattomos kis trükkel, és nincs olyan birkózó a szervezetben, akinek ne rontott volna már az átlagán egy korábbi torna alkalmával, beleértve ide a legnagyobb neveket is. Toru Yano nem egy spoiler, ő A spoiler, meccsei pedig, még ha nem is öt csillagos klasszikusok, mindig baromi szórakoztatóak. 

Hirooki Goto

Istálló: CHAOS
G1 szerepléseinek száma:
Eddigi legjobb eredménye: tornagyőztes (2008)Ha engem kérdeztek, Hirooki Goto nem csak a New Japan, de a világ egyik legalulértékeltebb pankrátora. A legkiválóbb teljesítményt nyújtja minden alkalommal, becsületessége és harciassága pedig rendkívül szerethető figurává teszi. Problémája azonban hasonló csapattársához, a győzelem megszerzése neki se szokott összejönni a legfontosabb meccseken. Most viszont előnyös helyzetből indulhat, hisz egyrészt ő az egyik legtapasztaltabb résztvevő az idei tornán, másrészt az utóbbi pár hónapot pihenéssel töltötte, így a többiekhez képest sokkal jobb fizikai állapotban lehet

Jay White

Istálló: Bullet Club
G1 szerepléseinek száma: 1
Eddigi legjobb eredménye: 6 győzelem - 3 vereség (2018)A Bullet Club fiatal vezére, a kegyetlen és körmönfont Jay White nagyon sikeres évet tudhat maga mögött. Többször is győzelmet aratott a szervezet múltbeli és jelenlegi ásza, Tanahashi és Okada felett, valamint megszerezte élete első IWGP nehézsúlyú bajnoki címét is. A Rainmaker által elszenvedett vereség után némikepp lassított a tempón, de a G1 remek alkalmat biztosít, hogy visszakapaszkodjon a csúcsra. Nem csak a B csoport, de az egész torna egyik legfőbb esélyesének tartják, a dörzsölt Gedoval a háta mögött pedig tényleg nem sokan tudnak majd az útjába állni.

Jeff Cobb

Istálló: New Japan Seikigun
G1 szerepléseinek száma: 0
Eddigi legjobb eredménye: még nincsPáratlan atlétikummal megáldott ex-olimpiai birkózó, egy gyors és robbanékony powerhouse. Pont ezért olyan nagy kár, hogy a történelmi mélyponton lévő Ring of Honorral áll szerződésben. Szerencsére a New Japan is érdeklődik iránta, hisz az ROH-el fennálló partnerségi megállapodás keretében már többször is szerepelt náluk és kiválóan megállta a helyét. Ez lesz az első G1 tornája, és ha minden jól alakul a jövőben, akkor közel sem az utolsó. 

Shingo Takagi

Istálló: Los Ingobernables de Japón
G1 szerepléseinek száma: 0
Eddigi legjobb eredménye: még nincsShingo Takagi a Dragon Gate nevű japán szervezetből igazolt át a New Japanhez, méghozzá legjobb barátja, Tetsuya Naito meghívására, azóta pedig az egyik legnépszerűbb könnyűsúlyú sztárrá vált. Ospreay mellett ő lesz a másik junior, aki részt vesz az idei tornán, bár Shingo esetében eléggé elmosódik a határvonal a két súlycsoport között. Rá is érdemes lesz odafigyelni, hisz a LIJ többi tagjához hasonlóan ő is sötét lónak számít a saját csoportjában.  

Taichi

Istálló: Suzuki-gun
G1 szerepléseink száma: 0
Eddigi legjobb eredménye: még nincsA Suzuki-gun trónörököse, és minden bizonnyal az első számú heel a szervezetben. Nincs még egy olyan birkózó a rosteren, aki olyan szintű gyűlöletet tudna kiváltani egy helyszíni közönségből, mint a jó öreg Taichi. Toru Yanohoz hasonlóan az ő repertoárjában is szép számmal találunk illegális technikákat, ám vele ellentétben Taichi nem csak a gyors győzelem érdekében használja fel ezeket, hanem igyekszik a lehető legtöbb fájdalmat és szenvedést okozni az ellenfelének. Mindezek ellenére mostanában meglepően népszerű lett, és a tavalyi csalódást keltő távolmaradása után végre megérkezett a G1 Climax tornára is. 

Jon Moxley
IWGP amerikai bajnok

Istálló: még nincs
G1 szerepléseinek száma: 0
Eddigi legjobb eredménye: még nincsAz évtized elején az egyik legígéretesebb független tehetségnek számított bevállalós stílusával és brutálisan nyers promóival, aztán leigazolt a Vince McMahon-féle vándorcirkuszba. Az ott töltött nyolc év alatt pedig szinte semmit se mutathatott meg abból, ami miatt alapból szerződést kínáltak neki. Éppen ezért sokáig úgy tűnt, hogy soha többé nem fogjuk már látni az igazi Jon Moxleyt, ám idén teljesen váratlanul visszatért, és szerencsére őrültebb, mint valaha. Saját bevallása szerint imádja a japán stílust és sokat tanulmányozta a New Japan meccseit az évek alatt, amit első meccsén sikerült is bizonyítania, ám az igazi kihívás csak most következik. Egy olyan próbatétel, ami még egy olyan kaliberű világsztár számára is feladja a leckét, mint amilyen Jon Moxley.

Ez a G1 Climax!

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.