Header Ads

Az idei Survivor Series jelentette a második Brand Split korszak végét?

Zsinórban harmadik éve épült a Survivor Series a RAW és a SmackDown Live csatározása köré. 
Az elmúlt években a Survivor Series a Raw és a SmackDown vetekedéséről szólt, de ez 2019-ben megváltozhat, amikor a két adás, két rivális csatornára kerül - (Fotó: WWE)
A rajongók egy része kedveli, amikor két eltérő brand bajnoka összecsap egymással, többnyire egy álommérkőzésen, amelyet korábban még nem láttak, míg mások ellene vannak ezeknek, mert azoknak nincs tétjük, hiszen az övek nem kerülnek terítékre. A másik hátránya, miszerint a feudoknak nincs payoffja, hiszen a szupersztárok a rendezvény után visszatérnek a saját heti adásukra. 

Ez jövőre megváltozhat. 

A WWE új televíziós szerződései véget vethetnek a brand split második korszakának, amely 2016-ban kezdődött. Korábban már láttuk, hogy a WWE két rostert alkotott, majd idővel egybeolvasztotta azokat, hogy feldobják a RAW és a SmackDown nézettségét is, a nagyobb sztároknak köszönhetően. Az első WWE draftra még 2002-ben került sor, miután leszerződtették a WCW és az ECW legnagyobb sztárjait, emiatt hatalmas tumultus alakult ki a rosteren, amely okán nem kerülhetett mindenki adásba. Ezért a Raw és a SmackDown két különálló rostert kapott, saját övekkel és gálákkal. Végül az egészet egybe olvasztották és 2011-2016 között mindenki szerepelt mindenhol, ekkoriban a WWE a felépített birkózók hiányával küszködött, így nem tudtak volna megtölteni két minőségi heti adást. A sikeres NXT és Performance Center projekt után, ma már három különálló brandet is eltudnak látni birkózókkal, hiszen rengeteg tehetséggel gazdagodott a szervezet repertoárja. 

A legnagyobb oka, hogy a WWE miért térhet vissza az egyetlen main roster opciójához az, hogy 2019 októberétől az elkövetkező 5 évben 2 milliárd 35 millió dolláros bevétellel számolhatnak az NBC Universaltól és a Foxtól. A USA Network, amely az NBC Universal égisze alá tartozik, jelenleg a Rawt és a SmackDown Liveot is sugározza. Nekik nincs is problémájuk azzal, hogy a pankrátor keret egyik fele hétfőn, míg a másik kedden birkózik, hiszen így is, úgy is látni fogják őket a nézőik. Ez a helyzet jövőre megváltozik, amikor a SmackDown péntek estére költözik és a Fox birtokolja majd közvetítési jogokat. A Fox nem azért mondott le a UFC-ről, hogy csak a fél WWE rostert kapják meg és fizessenek azért 5 évre 1 milliárd dollárt, nyilván az egészet akarják. 

Fox nem biztos, hogy szívesen megosztaná Brock Lesnárt, Ronda Rouseyt, Charlotte Flairt, Daniel Bryant, Becky Lyncht, AJ Stylest, Seth Rollinst és Shinsuke Nakamurát az NBC Universal-al, amiért 265 millió dollárt fizetnek évente. Továbbá még az is bonyolítja a helyzetet, hogy az NBC Universal is fizet évente több, mint 200 millió dollárt a Rawért. 

Nem csak a csatornák akarják a legnagyobb sztárokat, hanem minden egyes szupersztár szeretné majd megkapni azt a mainstream figyelmet, amelyet a Fox fog nyújtani. A SmackDown része lesz a Fox hirdetési csomagjainak is, a szombati egyetemi futball meccsek alatt, a keddi NFL meccsek alatt, a NASCAR közvetítések, illetve a labdarúgó mérkőzések folyamán is lesznek WWE hirdetések. Egy fél roster már nem biztos, hogy megkapná ezt a hirdetési mennyiséget. 
Mára a bajnok kontra bajnok mérkőzések váltak a Survivor Series főmérkőzéseivé, a tradicionális csapat mérkőzések mellett. - (Fotó: WWE)
A WWE már elkezdett az egyetlen roster felé lépni, hiszen megszüntették a brandek külön pay-per-viewit, így azokon együtt szerepel a két keret. A probléma az, hogy a Survivor Seriesen és a Royal Rumble-ön kívül a két roster még így sem érintkezik egymással, hiszen egy Raw mérkőzés után SmackDown meccs következik és így tovább. A viszályok az egyes brandeken folynak és a heti adásokon nincs átjárás ahhoz, hogy Raw kontra SmackDown meccseket építsenek fel. A rosterek újbóli kombinálásával jobb történeteket tudna írni a kreatív csapat és jobb párosítások jönnének össze. A WWE nézettsége a Brand Split előtt sokkal jobb volt, hiszen mindkét adáson megjelenhettek a legnagyobb sztárok. Hogy ezt egy példával mutassuk, a 2016 július 11-ei RAW 3 millió 170 ezer nézőt ültetett a képernyők elé, míg a Survivor Series előtti csak 2 millió 450 ezret. 

Ha bekövetkezne a Brand Extension megszűnése, annak lenne néhány negatív hatása is. Kevesebb lenne a hely a televíziós műsorokon, így sokan lemaradnának az élő adásokból, így csak a Live Eventeken kapnának szerepet. Újra többet kellene utazni a legnagyobb sztároknak is, mivel mindkét shown szükség lenne rájuk. Ez azonban az élet rendje az olyan emberek számára, akik egy ekkora wrestling szervezetnél dolgoznak, amely kétszer többet ér, mint az NBC NHL-lel kötött tíz éves kontraktusa, amely 2021-ben jár le. Amikor az NBC leszerződött az NHL-el, akkor megkapta az Északi főcsoport és a Keleti főcsoport közvetítési jogait, tehát az egészet, amely jelen esetben nem lesz elmondható az NBC és a Fox esetében a WWE-vel. A brand split azonban még jól működik, hiszen nagyon sok olyan szupersztárnak segített a szárnyalásban, akik lehet soha sem kaptak volna nagyobb lehetőséget, amikor még egyetlen roster volt és két heti adásra levetítve. 

A RAW végül 6-0-ra legyőzte a SmackDown Live-ot, amely akár a brand split jövőbeli megszűnését is előkészíthette, bár egyelőre a WWE háza tájáról nem hallani semmit sem ezzel kapcsolatban. 

Ez a cikk az ESPN cikke alapján készült, amelynek szerzője Arash Markazi volt még a Survivor Series előtt. 

Kiegészítés: A két rivális csatorna nem fogja reklámozni egymást, így akár nagyobb jelentőséget is kaphat brand split az eddigiekhez képest. Ugyanis, ha a RAW-n és a SmackDown Live-on is folytatódna egyazon történet, akkor azzal elkerülhetetlenül is kell beszélni a másik csatornán futó műsorról. Erre a konkurencia harc miatt nem lesz lehetőség, emiatt mindkét műsornak saját sztárokra van szüksége. Az ESPN jóslatai valószínűleg nem fognak bejönni, de mivel egy WWE partnerről van szó és hiteles forrásnak számít, így úgy véltem érdemes lefordítani az cikküket. 

(Forrás: ESPN

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.