Header Ads

A WWE nyerte az agyrázkódásos pert

A bírónő úgy ítélte meg, hogy a céggel szemben felhozott vádak teljes mértékben megalapozatlanok.


Az ügyben eljáró connecticuti szövetségi bíró, Vanessa L. Bryant harminckilenc oldalon megindokolt ítélete a WWE-nek kedvezett, így hosszú idő után véget érhet az a jogi huzavona, amelyet egy több tucat korábbi pankrátort képviselő ügyvéd, Konstantine Kyros kezdeményezett, és amiben azzal vádolták meg a céget, hogy az nem tett meg mindent az előadói védelméért, sőt, kifejezetten felelős azért, hogy ügyfelei maradandó károsodást szenvedtek, jellemzően agyrázkódással, CTE-vel, vagy más fejet érő traumákkal kapcsolatos esetek miatt. A mostani ítélet az utolsó, 2016-ban pert indító csoportra vonatkozott, a korábbi kereseteket a bíróság már egytől-egyig elutasította.

Kyros, akit a bírónő arra is kötelezett, hogy fizesse ki a perköltség WWE-re eső hányadának egy részét, ingerült hangú közleményt juttatott el a PWInsiderhez, amiben azt hangsúlyozta, hogy az ítélet ellen fellebbezni fog, és továbbra is kiáll a "tragikusan elhanyagolt" profi birkózók érdekeiért. Az esélyei azonban nem túl jók, ugyanis a bíróság már kétszer is megrovásban részesítette őt amiatt, hogy bizonyíthatóan hamis állításokat citált eléjük a tárgyalások során. A WWE vezető jogtanácsosa, Jerry McDevitt úgy nyilatkozott, hogy Kyros következetesen megpróbálta hamis ígéretekkel átverni az ügyfeleit, és a bíróság előtt tanúsított őszintétlen viselkedése miatt vissza kellene vonni az ügyvédi jogusultságait.

* * *

A szerkesztő megjegyzése:
Nehéz igazságot tenni az ügyben, az azonban tény, hogy a perek kezdete óta Kyros többet foglalkozott a PR-ral, mint vádjai bizonyításával. A bírónő már a korábbi keresetek során is többszörösen megfenyegette őt, hogy fejezze be a jogilag és bizonyítékok által nem alátámasztható elméletek bíróság elé citálását. Olyan birkózók esetében is a "tízéves WWE-s pályafutásuk alatt elszenvedett sérülésekre" hivatkoztak, akik tényszerűen harmadannyi ideig sem álltak szerződésben a vállalattal.

Idén márciusban az utolsó előttiként perelő csoport két tagja a WCW-ból is ismert Big Vito, valamint egy korábbi developmental (NXT) birkózó volt, és az ő ügyük is csak azért maradhatott a bíróság előtt, mert arra hivatkoztak, hogy a WWE mulasztást követett el velük szemben, lévén, hogy mindketten 2005 után dolgoztak a szervezetnél, amikor már megszületett a Wellness Policy, és a WWE akkoriban már több információval rendelkezett az agyrázkódások hatásairól, de visszatartotta azt előlük. A bíróság úgy ítélte meg, hogy ezt nem lehet élből kizárni, vizsgáljuk meg az ügyet.

A meghallgatások során - részben a birkózók saját vallomásai alapján - kiderült, hogy Vito egyetlenegyszer nem szólt a WWE-nek arról, hogy neki bármi baja lenne, sem amíg ott volt, sem utána, pedig 2009-ben még tréneri állásért kilincselt náluk, és a cég más korábbi előadóihoz hasonlóan őt is évente megkeresték egy körlevélben, amiben szponzorációt kínáltak neki, amennyiben függősége vagy más egészségügyi problémája alakult ki, de a per kezdetéig semmilyen formában nem értesítette a WWE-t az agyrázkódásairól.

A korábbi developmental birkózó esetében kiderült, hogy őt már alávetették az agyrázkódásokat szűrő Impact Testingnek, valamint az ő idejében már dokumentáltan tartottak szemináriumokat a CTE hatásairól a birkózóknak, amire a delikvens egyszerűen nem ment el. A WWE jogászai innentől óvodás szinten érvelhettek a bíróságnak: a birkózót tesztelték; a birkózónak lehetősége volt tájékozódni, de önszántából nem élt vele; a birkózó egy alapmozdulat végrehajtása során sérült meg, amiről előre tudta, hogy edzés közben csinálnia kell majd, és megsérülhet, ha elrontja; az eset után pedig a WWE orvosai azonnal közölték vele, hogy vissza kell vonulnia. A bírónő erre nem tehett mást, széttárta a kezét, hogy akkor nincs miről beszélni.

Ezeket azért fontos megjegyezni, mert a fenti példákból világosan látszik, hogy az ügyvéd jogilag használhatatlan, sőt mi több, komolytalan érvekkel próbálta meg képviselni a birkózók érdekeit, ami valóban azt sejtetheti, hogy megvezette az ügyfeleit. Ez utóbbi gondolatot természetesen kezeljétek magánvéleményként.      

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.