Header Ads

New to New Japan – Az adások éves menetrendje

Egy kis kitérő után végre elkészültem a New Japan Pro Wrestling-et bemutató cikksorozatom negyedik részével, melyben a szervezet éves menetrendjének fontosabb állomásait mutatom be.(A cikksorozat korábbi részeit itt, itt, valamint itt olvashatjátok.)

A NJPW menetrendje a WWE PPV beosztásához képest viszonylag keveset változik az évek során. Ez nem csak a bookingot és a történetmesélést könnyíti meg, de a rajongók számára is jóval kedvezőbb, mivel mindig pontosan tudják, hogy mire számíthatnak, és úgy érezhetik, hogy kifizetődik az az idő, amit a szervezet műsorainak követésére szánnak, illetve érzelmileg is jobban invesztálódhatnak így a termékbe. 

Wrestle Kingdom

A NJPW-ben régóta fennálló hagyomány volt, hogy a japán újévi időszak utolsó napján, január 4-én nagy szabású gálát rendezett a legendás tokiói sportarénában, a Tokyo Dome-ban, mely 2007 óta a Wrestle Kingdom nevet viseli. 

Mivel e cikk lényege tömör tájékoztatás, és nem a japán profi birkózás történetének bemutatása, az egyszerűség kedvéért engedjétek meg, hogy egy nagyon leegyszerűsített hasonlattal éljek: a Wrestle Kingdom a japán Wrestlemania.

Ahogy ebből sejteni lehet, a WK az év egyik legjelentősebb pankrációs eseményének számít, mely küllemében grandiózus, a rajta szereplő meccsek pedig valóban epikusak. A Wrestle Kingdom hatalmas szerepet játszik abban, hogy a New Japan rajongótábora rohamosan növekszik nem csak Japánban, de az egész világon. Jellemző, hogy az elmúlt években a WK minőségével az év negyedik napján olyan magasra teszi a mércét, amit egyszerűen nem tud utána megugrani egyetlen wrestling adás sem.

Kazuchika Okada beviszi kivégzőjét, a Rainmakert Kenny Omegának a Wrestle Kingdom 11 main eventjében

New Year Dash!!

A New Year Dash-t a Wrestle Kingdomot követő napon rendezik meg a japán profi birkózás Madison Square Gardenjének számító sportcsarnokban, a meghitt hangulatú Kórakuen Hallban. A WK egy az egy elleni összecsapásai helyett a NYD főként tag team meccseket tartalmaz, így afféle könnyed levezetésként szolgál, a nagyszabású Tokyo Dome-os gála után. Akárcsak a Mania, a WK is évadzáró epizódként van elkönyvelve a szervezet történetfolyamaiban. A New Year Dash így egy másik fontos szerepet is betölt, ugyanis rendszerint itt alapozzák meg a „új évad” feudjait és történeteit. 2016-ban ezen az adáson vette át a Bullet Club irányítását Kenny Omega, 17-ben pedig itt tért vissza a szervezetbe két év után a legendás Minoru Suzuki, valamint az általa vezetett heel stable, a Suzuki-gun.

Suzuki visszatérése után azonnal célba vette a nehézsúlyú bajnok Okadát

The New Beginning

Két adást rendeznek februárban New Beginning néven, melyeknek rendszerint olyan nagyvárosok adnak otthont, mint Oszaka, Hirosima, vagy Sapporo. Az első adás main eventjében az interkontinentális bajnoki címet védik meg, a másodikéban pedig az IWGP nehézsúlyút övet.
  
A veterán alaposan feladta a leckét Okadának, de végül a bajnok került ki győztesen a brutális összecsapásból

New Japan Cup

A NJPW éves menetrendjének első tornája a márciusi New Japan Cup, melyet egyenes kieséses rendszerben rendeznek. Győztese bármelyik egyéni bajnokot kihívhatja, akik a G1 Climax-el ellentétben nem vehetnek részt ezen a tornán. A New Japan Cupot korábbi években 1-2 adás alatt lebonyolították, idén viszont első ízben széthúzták a meccseket, és egy komplett turnét csináltak belőle. Ez a trend valószínűleg a jövőben is folytatódni fog. 

A New Japan Cup 2017-es győztese, Katsuyori Shibata

Sakura Genesis 

A 2017-ig Invasion Attack néven futó gála számít a szervezet egyik nagy tavaszi showjának, melyet a szumó arénában, a Rjógoku Kokugikanban tartanak meg minden áprilisában. Az adás main eventje a New Japan Cup győztese és az általa kihívott bajnok összecsapása, mely a 2014-es Invasion Attack kivételével minden alkalommal az IWGP nehézsúlyú bajnoki címért folyt.

Shibata vérfagyasztó tekintete az Okadának adott headbutt után, mely minden bizonnyal véget vetett a karrierjének

Wrestling Dontaku

Hosszú múltra visszatekintő esemény, melyet hagyományosan egy japán nemzeti ünnepen, az alkotmány emléknapján rendeztek meg a híres Fukuoka Dome-ban, majd a japán pankráció népszerűségének csökkenése után a Fukuoka Convention Centerben. Ez a másik nagy tavaszi show, melynek főmérkőzésében szintén megvédésre szokott kerülni a nehézsúlyú bajnoki cím, valamint a Sakura Genesishez hasonlóan a legtöbb övet kockára teszik az őket birtokló bajnokok. 


Miután sikeresen megvédte címét a Bullet Club alfőnöke, Bad Luck Fale ellen, a bajnok Okada maga nevezte ki következő kihívójának Kenny Omegát

Best of the Super Juniors 

A New Japan évente három körmérkőzéses tornát szervez. Az ilyen tornák során a pankrátorokat (vagy csapatokat) két csoportba sorolják (A és B), melyeken belül mindenki megküzd mindenkivel. Győzelemért 2, döntetlenért 1, verségért pedig 0 pont jár. A csoportelsők a döntőben találkoznak és közülük kerül ki a torna végső győztese.  

Az első ilyen a május és június között könnyűsúlyú birkózók számára rendezett Best of the Super Juniors, mely során a szervezet junior divíziójának tagjain kívül több külsős pankrátor is lehetőséget kap arra, hogy megvillanthassa tehetségét. A torna győztese kihívást intézhet az IWGP könnyűsúlyú bajnok ellen, ha pedig maga a bajnok kerül ki győztesen, akkor ő maga nevezheti meg következő ellenfelét. Ez utóbbi igaz az összes olyan tornára, amelyen bajnokok is részt vehetnek.

KUSHIDA, az idei torna győztese kezet nyújt a döntőben ellene alulmaradt Will Ospreaynek

Dominion

Ha a Wrestle Kingdom a japán Wrestlemania, akkor a Dominion minden bizonnyal a japán SummerSlam. Az eseménynek június közepén helyt adó város, Oszaka pedig nevezhető akár a japán Chicagonak is, ugyanis az oszakai rajongók, akárcsak a chicagoiak, rendelkeznek afféle smark beütéssel, és hajlamosak erélyesen hangot is adni véleményüknek. Éppen ezért a náluk megrendezésre kerülő adásokat egyedi hangulatuk is megkülönbözteti a többitől. A BoSJ torna győztese ezen az adáson küzdhet meg a könnyűsúlyú bajnoki címért, de ezen kívül megvédésre kerül a legtöbb egyéni és csapatbajnoki öv is. 

A kihagyott Rainmaker: Kenny és Okada egyszerre csuklanak össze a fáradságtól a Dominion main eventjében

G1 Climax Special

Bár idén rendezték meg először, a NJPW távlati terveit ismerve van olyan jelentős esemény, hogy helyet kapjon a listán. A szervezet amerikai terjeszkedésének első állomása volt a július elején a kaliforniai Long Beachen lebonyolított G1 Special, ahol nem csak a IWGP nehézsúlyú cím került megvédésre, de egyenes kiesés torna keretén belül megkoronázták a legelső IWGP US bajnokot is. Még nem tudni, hogy 2018 nyarán is rendeznek-e G1 Specialt, az viszont már most biztos, hogy márciusban a New Japan egy Strong Style Evolved nevű show-val vissza fog térni Long Beachre. 


Kenny Bullet Clubos csapattagjai társaságában ünnepli tornagyőzelmét

G1 Climax

A New Japan 1974 óta minden évben megrendezte nagyszabású nyári tornáját, mely 1991 óta G1 Climax néven fut. Ez a legjelentősebb esemény nem csak a szervezet, de az egész japán pankráció éves menetrendjében, és az utóbbi időben már globálisan is elég nagy visszhangot szokott kapni. A tornát a legnagyobb japán sportlapok is figyelemmel kísérik, és páratlanul nagy publicitást kap országszerte. A G1 utolsó három napját a már említett szumó arénában rendezik. 

A G1 Climax a BotSJ-hoz hasonlóan körmérkőzéses torna, melyen a szervezet legkiválóbb nehézsúlyú birkózói vesznek részt. A G1 körülbelül egy hónapig tart, július közepétől augusztus közepéig, az állomásai pedig Japán minden fontosabb tájegységét magába foglalják. Már maga a torna megnyerése is nagy presztízsnek számít, melyet az utóbbi években tovább növeltek azzal, hogy a győztesnek biztosítják a kihívási jogot a nehézsúlyú bajnoki címhez a Wrestle Kingdom main eventjében. 

A G1 Climax idei győztese, Tetsuya Naito

Destruction

Ezen a néven több adást is rendeznek szeptemberben, általában nagyobb városokban. Jelentőségét tekintve másodlagos eseménynek számít, ugyanis az IWGP nehézsúlyú övet általában nem szokták megvédeni Destruction gálákon, így azok main eventjében  az IC, a Junior valamint újabban a NEVER Openweight és az IWGP US címekért folyik a harc. A Destruction fő szerepe, hogy hidat képezzen a G1, valamint a következő nagyobb esemény, a King of Pro-Wrestling között. A legtöbb, rövid távú nyári feudot itt zárják le, és indítanak újakat az őszi szezonra.

Kenny Omega első sikeres címvédését könyvelhette el Juice Robinson ellen a szeptemberi Destruction adások egyikén


King of Pro-Wrestling

Ősszel sem maradhatunk a szumó arénában rendezett esemény nélkül, így októberben megkapjuk a King of Pro-Wrestlinget. A januári Wrestle Kingdom main eventje ekkor szokott véglegessé válni, ugyanis ez a nehézsúlyú bajnok legutolsó címvédése az évben, valamint G1 győztese is ekkor szokta megvédeni a kihívási jogát az ellen, akinek sikerült legyőznie őt a nyári torna során. 

Naito kihívja Okadát, a Wrestle Kingdom 12 main eventje véglegessé válik
Super Junior Tag Tournament

A New Japan tornái közül a könnyűsúlyú csapatok számára rendezett számít a legkevésbé jelentősnek, melyet egy house show turné keretein belül bonyolítanak le, és melynek döntőjét a következő nagyobb adáson játsszák.

A Sho és Yoh által alkotott Roppongi 3K a könnyűsúlyú csapatbajnoki címek mellé az idei Super Junior Tag Tournament győzelmét is bezsebelte

Power Struggle

Az utolsó nagyobb esemény a NJPW kalendáriumában, melynek főmérkőzése az interkontinentális bajnoki cím köré épül.  A Power Struggle eredményei alapján dől el a Wrestle Kingdom cardjának legnagyobb része, hisz a legtöbb öv januárig már nem kerül megvédésre többet. A Super Junior Tag Tournament győztesei pedig, ahogy azt már sejthetitek, kihívhatják a könnyűsúlyú csapatbajnokokat januárban. 

Chris Jericho kihívást intéz Kenny Omega ellen a Wrestle Kingdomra

World Tag League

A WTL a harmadik körmérkőzéses torna az évben, melyen nehézsúlyú csapatok vesznek részt, és melynek győztesei lesznek az IWGP tag team övek kihívói a Wrestle Kingdomon. A szervezet különböző stable-ei akár több két emberes csapatot is indíthatnak ezen az eseményen, mely gyakran vezet például Bullet Club vs Bullet Club meccsekhez. A BotSJ-hoz és a G1 Climaxhez hasonlóan a World Tag League is gazdag múltra tekint vissza, különféle nevek alatt 1980 óta rendezik meg minden évben, november és december között. 

Az idei Tag League győztesei, a Naito vezette Los Ingobernables de Japónt képviselő SANADA és EVIL

Ezzel pedig a NJPW éves menetrendjét bemutató cikk végére is értünk. Kérdéseiteket, javaslataitokat várom továbbra is az askon. Mindenkinek kellemes, pankrációban bővelkedő ünnepeket kívánok!

1 megjegyzés:

  1. Idén márciusban lesz az amerikai show, egy piramis arénában, kb. 7000 ember előtt. A NJPW nagyon jól fel van építve, és tényleg a 2. legnagyobb cég a világon. 3 év alatt 25 milkáról 41 re ment fel a jövedelem. Nekem tetszik az, hogy a legnagyobb showkat az évben ellentétben a WWE-vel tényleg úgy mutatják be, hogy az a legnagyobb show. Nem úgy, hogy valami b vagy c show az év műsora. Idéntől kezdtem nézni a NJPW rendszeresen, és azóta még jobban szeretem a wrestlinget. Őszintén mondom, hogy azóta még a WWE-t is jobban tisztelem. Egy kérésem lenne Karácsony alkalmából, hogy Kenny maradjon még 2-3 évet Japánban, és fuck the revival. Boldog Karácsonyt az oldal szerkesztőinek, és főleg Bártfinak, mert ő a sztár itt, a király, ő a keresztfather. #Bartfi4ever

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.