Header Ads

Két övvel bővült az elismert világbajnoki címek repertoárja

A pankráció világában mindig változik a világbajnoki címek száma, jelenleg négy hivatalosan elismert világbajnoki cím van, amelyre már nagyon rég nem volt példa. Mindezt ki dönti el? Figyelem, az alábbi cikkünk egy 2017-es irományunk frissített változata!
John Cone bíró kezében, a Universal és a WWE Bajnoki Címek - (Fotó: WWE)
A Pro Wrestling Illustrated a legelismertebb és leghitelesebb pankrációs magazin, amely 1972 óta van jelen, a szerkesztőik véleményére a WWE is ad és odafigyel. Jelenleg az Impact Nehézsúlyú Világbajnoki Cím már csak az Impact Wrestling szerint világbajnoki cím, a magazin elvette ezt a megtiszteltetést az övtől még 2015. június 29-én. Eddig maximum három nagy cím volt egyszerre a pankráció világában. Érdekes módon az NWA-nek és az AWA-nek is hamarabb volt világbajnoki címe, mint a WWE-nek. Az újabb változás az idén következett be, amikor az AEW és az IWGP Bajnoki Címek hivatalosan is felkerültek a listára. Egyedülálló módon először van egyszerre négy világbajnok a műfaj eddigi történetében.

Lássuk mindezt táblázatban:


Bajnoki CímekDátumok
NWA Nehézsúlyú Világbajnoki Cím
1948. július 14 – 1991. január 11;
2006. május 8 – 2007. május 13. (TNA-ben)
AWA Nehézsúlyú Világbajnoki Cím1960. augusztus 16. – 1990. december 12.
WWE Bajnoki Cím1963. április 25. – jelenleg
WCW Nehézsúlyú Világbajnoki Cím1991. január 11 – 2001. március 26.
ECW Nehézsúlyú Világbajnoki Cím1999. július 6. – 2001. április 11.
Nehézsúlyú Világbajnoki Cím (WWE)2002. szeptember 2. – 2013. december 16.
TNA Nehézsúlyú Világbajnoki Cím2007. május 13. – 2015. június 29.
WWE Universal Bajnoki Cím2016. augusztus 21. – jelenleg
AEW Világbajnoki Cím2020. április 3. – jelenleg
IWGP Nehézsúlyú Bajnoki Cím (NJPW)2020. április 3. – jelenleg
Jelenleg Jon Moxley az AEW Világbajnoka - (Fotó: All Elite Wrestling)
Az AWA az öve lefokozása után egy évvel megszűnt. Az NWA Bajnoki Címnek mindkét visszavonultatásakor volt jogutódja, 1991-ben a WCW eldobta magától az NWA-t és helyébe léptek a WCW övek, majd a TNA 2002-ben az NWA partnereként indult el. A TNA 2007-ben a maga lábára állt és megcsinálta a saját öveit, azonban ettől függetlenül a főöv továbbra is világbajnoki cím maradt, csak a név és a dizájn változott. Az NWA mai napig létezik, az öveket független szervezetek műsorain védik meg. A WCW és az ECW világbajnoki címei a szervezetük megszűnésekor kerültek lefokozásra, de egy kis ideig az Invázió sztori alatt a WWE-ben még megvoltak. Később az ECW övet reaktiválták, de soha nem érte el a korábbi státuszát. A Nehézsúlyú Világbajnoki Címet a WWE 2013-ban egyesítette a WWE Bajnoki Címmel, amely övet egészen a 2016-os draftig WWE Nehézsúlyú Világbajnoki Címnek hívtak. Az Universal övet 2016-ban hozták létre, az All Elite Wrestling 2019-ben indult útjára, míg az IWGP öv a New Japan Pro-Wrestlingben már nagyon régóta kivívta magának a világbajnoki státuszt, de még csak most lett hivatalos.

5 megjegyzés:

 1. Az NXT bajnoki cím is világbajnoki cím már egy jó ideje, csak szólok...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem világbajnoki cím. A WWE sem ismeri el annak.

   Törlés
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Professional_wrestling_championship#World_championships
   https://en.wikipedia.org/wiki/World_championships_in_WWE

   "Fulfilling a prophecy first laid out by WWE Chairman Mr. McMahon years earlier, Drew McIntyre captured a world championship in a WWE ring when he defeated Bobby Roode to claim the NXT Title at TakeOver: Brooklyn III." - hivatalos WWE.com cikk

   Még több forrás esetleg?

   Törlés
  3. Erről még nem hallottam. Mindenesetre a cikk a PWI által elismert világbajnoki címekről szól.

   Törlés
  4. Hát igen, épp ez a baj. Első körben a cikk megfogalmazása hibás, mivel olyan mintha a PWI határozná meg, hogy melyik promóciónak melyik,- illetve mennyi világbajnoki címe van. De ez egyáltalán nem igaz. A promóciók határozzák meg, hogy melyik bajnoki címet milyen kategóriába sorolnak be. Az NXT bajnoki cím 2017 óta világbajnoki címnek számít, igaz az NXT csak tavaly ősszel lett hivatalosan a 3. brand, de mivel a cím már korábban is megfelelt azoknak a kritériumoknak, amik alapján meghatározható, hogy a bajnoki cím tekinthető-e világbajnoki címnek vagy sem, már lassan 3 éve az NXT C. is world championship, úgy ahogy egyébként a Raw/Smackdown/NXT Női bajnoki címek is.

   Törlés

Üzemeltető: Blogger.