Header Ads

A 7 legjobb birkózószervezet 2018-ban

A wrestling világában folyó nagy januári leigazolási hajsza miatt úgy döntöttem, hogy a hónap végéig szüneteltetem a New Japan Pro Wrestling pankrátorait bemutató cikksorozatomat, hisz könnyen lehet, hogy teljesen megváltozhat addigra a roster összetétele. Helyette most inkább elhoztam nektek hét szervezetet, melyek 2018-ban véleményem szerint a legjobb teljesítményt nyújtották. Lássunk is neki!

7. Major League Wrestling


2018 egyik nagy visszatérője az egykori vezető WWE író, Court Bauer által alapított Major League Wrestling volt. Eredetileg 2002 és 2004 között működött, és egyike volt az akkoriban brutálisan elvérző szervezeteknek. Nem csoda, hisz a 2000-es évek eleje a profi birkózás egyik legsötétebb korszakának számított. A 2010-es évek vége azonban új aranykort hozott magával, az MLW pedig ennek köszönhetően feltámadt halottaiból, méghozzá nem is akárhogy. 2018 áprilisában Bauer szerződést kötött a beIN Sports nevű csatornával egy új, hetente jelentkező műsor sugárzásáról. Így született meg az MLW Fusion, mely nevéhez hűen egy igazán vegyes összetételű rosterrel operál.  Vannak itt veterán és feltörekvő indy birkózók, de rajtuk kívül jelen van a mexikói pankráció krémje, na meg persze az MMA harcosból lett pankrátor, „Filthy” Tom Lawlor is. Az MLW előnye, hogy rendkívül könnyen elérhető, hisz YouTube csatornájukra felkerül az összes heti adásuk. Az éppen futó történetszálakba pillanatok alatt be lehet kapcsolódni, és a meccsek minősége is nagyon rendben van. 2019-re több élő showt is terveznek, és az eddigi mutatók alapján további növekedés várható.

6. Game Changer Wrestling


Ki gondolta volna, hogy 2018-ban a pankráció legmenőbb kreatív boszorkánykonyhája egy aprócska deathmatch szervezet lesz New Jersey-ből? Pedig a Game Changer Wrestlingnek pontosan ezt sikerült elérnie.  A pankráció reneszánsza magával hozta a deathmatch wrestling reneszánszát is, melynek élére az amerikai ultraviolent legenda, a GCW szíve-lelke, Nick Gage állt, akinek a nevével fémjelzett deathmatch torna feltette a szervezetet a térképre. Persze ez még nem lett volna elég ahhoz, hogy szélesebb körben is népszerűvé váljanak. Itt jött be a képbe „Bad Boy” Joey Janela, aki egy viszonylag ismeretlen indy pankrátornak számított, ám a szervezet bizalmat szavazott neki, és megengedte neki, hogy saját adásokat bookoljon. Janela élt a lehetőséggel, és lerakta az asztalra az elmúlt évek legmerészebb és legszórakoztatóbb indy műsorait. Elképesztő érzékkel állít össze olyan őrültebbnél őrültebb álommeccseket, melyekre korábban senki sem gondolt, ám amint be lesznek jelentve, mindenki látni szeretné őket. A GCW harmadik nagy dobása a Bloodsport, mely a shoot-style birkózás szerelmeseit célozza meg, és melynek különlegessége, hogy a meccseket kötelek nélküli ringben rendezik.  A szervezet a legjobb amerikai indy hagyományokra épít, felvonultat egy halom innovatív ötletet, adásait lazaság és felszabadultság jellemzi. Főleg azoknak ajánlom, akik nem veszik túl komolyan sem saját magukat, sem pedig a pankrációt.

5. Impact Wrestling


Az egykor második számú amerikai szervezetnek számító Impactből mára gyakorlatilag egy kanadai indy lett. Ám 2018-ban végre valahára sikerült minden kártékony személytől megszabadulniuk, és ismét elkezdtek minőségi műsorokat gyártani. A fellendülés nagyban köszönhető a cég indulása óta háttérben tevékenykedő Scott D’Amorenak, valamint a pankráció világába visszatérő Don Callisnak. Az Impact frissen kinevezett alelnökeiként új kreatív irányvonalat szabtak meg, és konzisztens, logikára épülő történetmesélést vezettek be. Mindezt roppant üdítő, már-már Attitude Erára hajazó stílussal fejelték meg, melynek köszönhetően jelenleg az Impact szállítja a legkiválóbb hátsó jeleneteket az egész bizniszben. A roster is kellőképpen összeért, és akárcsak a TNA fénykorában, most is kellő figyelmet kap az összes divízió. Női birkózásban nagyon erősek, és tag team fronton is remekül megállják a helyüket. De ami talán a legfontosabb, 2009 óta először látszik a szervezet birkózóin, hogy élvezik azt, amit csinálnak. Ezt pedig érzik a rajongók is, és ez az, ami igazán szórakoztatóvá tud tenni egy wrestling műsort. Heti adásaikat már a Twitchen is élőben közvetítik, ezzel az MLW-hez hasonlóan roppant könnyen elérhetővé váltak.

4. World Wonder Ring Stardom


A női birkózás jelenleg abszolút csúcsának számító Stardom újabb remek évet tudhat maga mögött. Pedig sokan már temették a szervezetet, miután távozott két legnagyobb sztárjuk, Io Shirai és Kairi Hojo. De akárcsak a New Japan AJ és Nakamura távozása után, a Stardom is előnyt tudott kovácsolni a hátrányból. A rangsorban Io és Kairi után álló Momo Watanabe és Mayu Iwatani végre előtérbe került, valamint a nyugati rajongók körében is igen népszerű Oedo Tai nevű stable vezetőjére, Kagetsura is kellő figyelem irányult. Ezen kívül náluk debütált az év felfedezettje is, a mindössze húsz éves Utami Hayashishita. Elmondható tehát, hogy némi vérfrissítés után a Stardom továbbra is nagyon jó kezekben van. Számomra a szervezet legnagyobb előnye, hogy a nőies kecsességet és bájt ötvözni tudja a színvonalas birkózással. Saját streaming szolgáltatásuknak köszönhetően világszerte nő a népszerűségük, és 2019-re már amerikai turnét is tervezgetnek.

3. All Japan Pro Wrestling


A puroresu egykor legfényesebben ragyogó csillaga az évtized elején még minden addiginál nagyobb mélységekbe zuhant. Ám ahogy azt a New Japan példáján már egyszer láthattuk, egy jó booker és egy népszerű ace csodákra képes. Az All Japan számára a fordulópont 2013-ban következett be. Ekkor tért ugyanis vissza a szervezetbe a legendás Jun Akiyama, aki a birkózás mellett a booking feladatát is elvállalta. Ugyanebben az évben debütált egy Kento Miyahara nevű fiatal tehetség is, aki mostanra a szervezet megkérdőjelezhetetlen ásza lett. Ringbeli tehetségével és páratlan karizmájával igazi húzónévvé vált, és szépen lassan elkezdett egy kiváló roster kialakulni körülötte. Az AJPW legnagyobb vonzereje, hogy míg a NJPW egyre inkább nemzetközi szervezetté válik, addig itt autentikus japán birkózást láthatunk. Más birkózócégek példáját követve tavaly ők is elindították saját streaming szolgáltatásukat, népszerűségük pedig tovább növekedett Japánban és a világ többi részén egyaránt. 

2. Consejo Mundial de Lucha Libre


Talán kevesen tudják, a legrégebb óta aktívan működő pankrációs szervezet jelenleg nem más, mint a mexikói CMLL. A harmincas évek óta ugyanazt a jól bevált formulát alkalmazzák: hagyományos booking és hamisítatlan lucha libre. Több heti adásuk is fut, de legfontosabb mind közül a rajongókkal dugig tömött Arena Mexikóból péntekenként jelentkező Super Viernes. Igazi fesztivál hangulat jellemzi ezeket a műsorokat, itt rendezik meg a fontosabb meccseket, és itt lépnek fel a legnagyobb sztárok is. A Super Viernes ugyancsak fellelhető a YouTube-on, bátran ajánlom mindenkinek, aki ismerkedni szeretne a műfajjal. 

1. New Japan Pro Wrestling


Gondolom sejtettétek, hogy ki kapja az első helyezést. A New Japan az utóbbi két évben olyan elképesztően magasra rakta a mércét, amit 2018-ban már egyszerűen nem lehetett megugrani, de még így is messze a legkiválóbb pankrációs szervezetnek számítanak. Nem csoda, hisz náluk szerepelnek a jelenleg aktív birkózók legjobbjai. Igazi „larger than life” karakterek, akiknek tavaly is legendás összecsapásokat köszönhettünk. Mindez hihetetlenül precíz bookinggal, és kifinomult történetmeséléssel párosult. A lista előző három helyezettjénél néhányotokat eltántoríthat a japán és a spanyol nyelv, de szerencsére a New Japan szinte minden adásához első osztályú angol kommentárt biztosít. Streaming szolgáltatásukon is sokat javítottak, a New Japan World valóban minden pénzt megér. Az idei Wrestle Kingdom alapján 2019-ben sem fognak csalódást okozni.

Ti mely szervezetek műsorait követtétek 2018-ban? Lehagytam volna valamit a listáról, vagy van, ami nem megérdemelten szerepel itt? Várom véleményeiteket, kérdéseiteket a kommentmezőben! 😉

2 megjegyzés:

Üzemeltető: Blogger.