Header Ads

New to New Japan – Ismerd meg a birkózókat! 2. rész: CHAOS

Második cikkemben a NJPW jelenlegi legidősebb stable-ét, a 2009-ben alakult CHAOS-t mutatom be. A Shinsuke Nakamura által alapított csapat az akkortájt domináns  alakulat, a Togi Makabe vezette Great Bash Heel tagjaiból verbuválódott. Elsőként Makabe legfőbb csatlósa, Toru Yano állt át Nakamura oldalára, őt pedig Tomoaki Honma kivétel sorra követte a többi GBH tag is.A CHAOS deklarált célja a New Japan korábbi védjegye, az úgynevezett strong style felélesztése volt. Heel csapatként kezdték, majd a náluk erőszakosabb és erkölcsileg romlottabb Bullet Club és Suzuki-gun megjelenésével fokozatosan tolódtak a jó oldalra, bár a továbbra sem áll tőlük távol szabályok kijátszása, és az arrogáns viselkedés. A strong style központúságukból is vesztettek az évek során, jelenleg afféle exkluzív, elit klubként működnek a New Japan égisze alatt.

Kazuchika Okada2012-ben hazaért tanulmányi útjáról egy Kazuchika Okada nevű pankrátor. Rainmakernek hívta magát, kihívta a nehézsúlyú bajnok Hiroshi Tanahashit, és azt ígérte, hogy ő lesz a következő ace, aki pénzesőt fog csinálni a szervezetnek. Kijelentéseit kétely és közröhej fogadta, hisz visszatérő meccsén semmi kiemelkedőt nem mutatott, kinézete ócska volt, valamint úgy tűnt, hogy ő maga sem hiszi el azt, amit mond. Volt azonban egy ember aki hitt benne. A CHAOS oszlopos tagja, Gedo a szárnyai alá vette. Ő lett a Rainmaker menedzsere, és a két birkózó gyakorlatilag elválaszthatatlanná vált.

A Tanahashi elleni címmeccsre már egy egészen más Okada érkezett. Megjelenése olyan volt, mint egy igazi szupersztáré, és tömény önbizalmat sugárzott magából. A ringben egyszerűen leiskolázta a szervezet addig megkérdőjelezhetetlen ászát, és a meccs végén ő emelte magasba az IWGP nehézsúlyú bajnoki címet. Így vette kezdetét egy gigászi párharc a két birkózó között, melynek első felvonása négy éven keresztül zajlott, és melynek eredményeként Okada lett az új ace.

Az elmúlt években több pankrátorra is megpróbálták ráaggatni a „Best in the World” címkét, de ha van egy, aki valóban rászolgált, az Kazuchika Okada. Istenadta tehetség, egy élmény nézni, ahogy birkózik. Bárkivel képes öt csillagos meccset összehozni, egymás után szállítja a legendás összecsapásokat. A Kenny Omega ellen vívott csatáit minden idők legjobbjai között tartják számon. Mindehhez tökéletes kinézet és páratlan karizma társul. Valóban Rainmaker, hisz amióta ő a szervezet arca, a New Japan korábban példátlan üzleti sikereket könyvelhet el. És (vagy pont helyett vessző vagy nem kell és) még csak harmincegy éves.

Közeli viszonyt ápolt Shinsuke Nakamurával, így nem is volt kérdés, hogy ő fogja átvenni tőle a CHAOS vezetését. Négyszeres IWGP nehézsúlyú bajnok. Utolsó futása közel két éven át tartott, ezzel a cím történetének leghosszabb uralkodását tudhatja magáénak. Ennek során tizenkétszer védte meg az övet, mellyel ugyancsak rekordernek számít.

A bajnoki cím elvesztése után azonban nagyon megváltozott valami Okadában. Vörösre festette a haját, és elkezdett teljesen kiszámíthatatlanul, már-már eszelősen viselkedni. De ami a legfontosabb, közölte Gedóval, hogy nem szeretné, ha a továbbiakban is menedzselné őt. Új attitűdje vereségek sorozatát hozta el számára, ezzel pedig egy időre kikerült az esélyes kihívók közül. Vezetői pozíciója korábban megkérdőjelezhetetlen volt, ám Okada mélyrepülésé nyomán káosz szövődött a CHAOS-on belül is. Persze azért nem kell túlságosan félteni a Rainmakert, minden bizonnyal felül fog kerekedni a viszontagságokon, és utána erősebb lesz, mint valaha.Tomohiro IshiiFélig ember, félig szikla. Talán így lehet legjobban jellemezni Tomohiro Ishiit. A „Kőpitbull” becenévre többszörösen rászolgáló Ishii a strong style képviselője, egy kivételesen kemény brawler és a szervezet egyik legerősebb birkózója. Bár alapvetően sztoikus jellem, meccseit elképesztő intenzitás jellemzi. Bárkiből kihozza a maximumot, és ez minden alkalommal kiváló összecsapásokat eredményez. Egyetlen dolog van, ami elválasztja attól, hogy belépjen azon birkózók szűk táborába, akiknek sikerült megszerezniük az IWGP nehézsúlyú bajnoki övet. Ez nem más, mint az a tény, hogy Ishii jobban szeret harcolni, mint nyerni. Hajlamos túlpörgetni magát, ezt pedig ellenfelei rendre kihasználják és behúzzák ellene a győzelmet.

Jelen volt a CHAOS megalakulásánál, és éveken át Shinsuke Nakamrua jobbkezének számított. E pozícióját Okada vezetése alatt is megőrizte, jelenleg ő a csapat második számú embere.  Ha a fent említett hiányosságát kiküszöbölné, akkor komoly kihívójává válhatna az IWGP nehézsúlyú bajnoki övnek. Az már most bizonyos, hogy ő az egyetlen birkózó a szervezetben, aki képes volt Kazuchika Okadát legyőzni az elmúlt két évben anélkül, hogy a Rainmaker megbosszulta volna a vereséget. Ki tudja, talán egy szép napon még arra rá fog ébredni, hogy ő maga is képes lenne a CHAOS vezetésére.

Toru Yano
Első ránézésre egy bambán vigyorgó dagi viccbirkózó, aki még a bevonulása során is pólóit, meg az általa forgatott DVD-ket reklámozza. Ám a látszat néha csal. A ringcsengő megszólalása után derül ki, hogy Yano a pocakos termetéhez képest villámgyors, jámbor jelleméhez képest ravasz, körmönfont és semmibe veszi az összes létező szabályt. Elmondható, hogy a komplett stratégiáját illegális mozdulatokra építi fel. Övön aluli ütések és rúgások, székütések, a ringsarkok szivacsos párnázatának leszerelése, vagy épp  az ellenfél lábainak összekötése. És ez csak néhány kiragadott példa volt, több tucat hasonlóan kifinomult technika lapul még a tarsolyában, melyekkel az évek során olykor még a szervezet legnagyobb sztárjait is képes volt két vállra fektetni legalább három másodpercig. Meccsei rövidek, szórakoztatóak és jobb kedvre derítik a nézőt.

Toru Yano a ringen kívül is találékony, főleg ha pénzcsinálásról van szó. Bevonulása közben a felkonferáló  Yano külön kérésre minden alkalommal bemondja, hogy a meccs után megvásárolhatók a pólói, valamint a már említett DVD-k. Ezeken CHAOS-os csapattársai különböző tévés vetélkedőkből jól ismert játékokban vesznek részt és csinálnak magukból komplett idiótát. Ha ez nem lenne elég, még egy sportkocsmát is üzemeltet Tokióban „Ebrietas” néven, mely latinul annyit tesz: részegség.  Nem csoda, hogy már a ringbe is egy üveg rizsborral érkezik, na meg persze a jó öreg piros székével, ami már több ízben győzelemhez segítette.

Hirooki GotoEgy igazi harcos, a szamuráj erkölcs megtestesítője. Hirooki Goto számára mindennél fontosabb a becsület és a bátorság. A New Japan egyik legkiválóbb pankrátora, akiről kirívó személyiségjegyek hiánya miatt gyakran méltatlanul megfeledkeznek. Pedig még Hiroshi Tanahashi is azt nyilatkozta, hogy a komplett pályafutása alatt Goto ellen vívta a legjobb meccseit. Bár szinte mindent megnyert már, amit a NJPW-ben egy nehézsúlyú birkózó megnyerhet, a világbajnoki címet nyolc próbálkozásból még  egyszer sem tudta megszerezni. Gyakran hívják ezért örök vesztesnek, de ez Gotot nem törte meg, sőt, egyre kitartóbbá vált az évek során.

Egy igazi harcos, a szamuráj erkölcs megtestesítője. Hirooki Goto számára mindennél fontosabb a becsület és a bátorság. A New Japan egyik legkiválóbb pankrátora, akiről kirívó személyiségjegyek hiánya miatt gyakran méltatlanul megfeledkeznek. Pedig még Hiroshi Tanahashi is azt nyilatkozta, hogy a komplett pályafutása alatt Goto ellen vívta a legjobb meccseit. Bár szinte mindent megnyert már, amit a NJPW-ben egy nehézsúlyú birkózó megnyerhet, a világbajnoki címet nyolc próbálkozásból még  egyszer sem tudta megszerezni. Gyakran hívják ezért örök vesztesnek, de ez Gotot nem törte meg, sőt, egyre kitartóbbá vált az évek során.

Will OspreayA brit birkózás reneszánszának legfényesebben ragyogó csillaga, a CHAOS junior sztárja és az egyik legkeresettebb név a független birkózásban. És mindössze huszonöt éves. Will Ospreay egy igazi csodagyerek, már most a legjobbak közé tartozik. Nem véletlen, hogy maga a Rainmaker hívta meg őt a csapatba és vette a szárnyai alá. Ospreay egy high-flyer virtuóz, a repkedés nagymestere. Látványosabbnál látványosabb összecsapásokat hoz össze akár a hasonló, akár a gyökeresen eltérő stílusban birkózó ellenfeleivel is. 2016-ban a Ricochet elleni nagy port kavaró meccsével hatalmas publicitást generált a szervezetnek, és több ezer új rajongót vonzott a New Japan Pro Wrestlinghez, köztük engem is, amiért örökké hálás leszek neki.

Goto sokáig Shinsuke Nakamura egyik fő riválisának számított, ám miután a strong style királya távozott a szervezetből, az új vezető, Okada felajánlotta neki, hogy csatlakozzon a legjobbakat tömörítő CHAOS-ba. Goto többször is visszautasította az ajánlatot, de miután Okada megmentette őt a Los Ingobernables támadásától, végül beadta a derekát. Azóta pedig a csapat szerves részévé, és az egyik legbiztosabb pontjává vált.

Yoshi-HashiA CHAOS alsó mezőnyébe tartozó Yoshi-Hashi, bár nem alapítótag, régi motorosnak számít. Karrierje legelején Kazuchika Okada riválisa volt, majd miután nagyjából egyszerre csatlakoztak a stable-hez, gyakran alkottak csapatot tag team meccsekben. Viszont Okadával ellentétben Yoshi-Hashiban a karizmának csak apró szikrái fedezhetőek fel, és elmondható róla, hogy a coolság és a lazaság teljes mértékben hiányzik belőle. Utóbbiakért a NJPW japán származású birkózói gyakran mennek Mexikóba afféle tanulmányi útra, például Nakamura is ott vált egy meglehetősen szürke és unalmas birkózóból azzá showmanné, akit ma ismerünk. Yoshinak sajnos ez sem segített, mindössze a „Tacos” becenevet sikerült összeszednie odaát. Fizikai adottságai középszerűek, nem véletlen, hogy csak harmadszorra vették fel a New Japan Dojóba. A ringbeli alapok rendben vannak nála, egyedi mozdulatokat használ, de még egy tag team övet sem sikerült nyernie az évek során.

Ezen a ponton jogosan merülhet fel a kérdés: „Miért van ő egyáltalán itt?”. A válasz egyszerű. Yoshi-Hashi keményebben dolgozik, mint bárki más. Tisztában van hiányosságaival, gyengeségeivel, és kőkemény munkával kompenzálja őket. Ebből kifolyólag ő az egyik leghitelesebb underdog az egész szervezetben. Képes arra, hogy a néző teli torokból szurkoljon neki, akkor is, ha nála sokkal karizmatikusabb és menőbb birkózóval lép ringbe. Yoshi-Hashi esendősége miatt szerethető, teszetoszaságával pedig kiváló humorforrásként szolgál csapattársainak. Még a rendíthetetlen komolyságáról híres Ishiit is képes volt megnevettetni egy elbénázott promójával, ami valljuk be, bizonyos szempontból nagyobb teljesítmény, mint bármilyen bajnoki cím elnyerése.

Rocky RomeroA CHAOS könnyűsúlyú tag team felelőse, a kubai származású Rocky Romero, aki egyben a csapat legrégebbi gaijin, azaz külföldi, nem japán származású tagja. Három különböző partnerrel nyolcszoros IWGP Junior Tag Team bajnok, amivel rekordtartó a NJPW történetében. Első tag team partnere Davey Richards volt. Ő hívta Rockyt a szervezetbe, hogy Japánban egyesítsék újra az egykori ROH-es csapatukat, a No Remorse Corps-ot, ezúttal CHAOS égisze alatt. Richardsot Alex Koslov követte, akinek neve ismerősen csenghet a veterán a TNA nézőknek is. Rocky és Alex a Forever Hooligans csapatnevet választották, és sikert sikerre halmoztak egészen addig, amíg Koslov váratlanul visszavonult. Ezután a CHAOS-ba frissen belépett Trent Barettával állt össze az évtized egyik legszórakoztatóbb csapatává, melyet a híres tokiói szórakozónegyed után Roppongi Vice-nak kereszteltek.

Trent oldalán Rocky minden addiginál jobban kibontakozhatott. Pörgős, eszement stílusát remekül ellensúlyozta Trent visszafogottsága. Kiváló csapatdinamikájuknak köszönhetően négyszer szerezték meg a Junior Tag Team bajnoki címeket, és még a Super Jr. Tag Tournament nevű tornát is sikerült megnyerniük. Hatalmas csatákat vívtak a Bobby Fish és Kyle O'Reilly alkotta reDRagonnal és a Young Bucksszal is. Végül 2017-ben közös megegyezés alapján feloszlottak, mondván mindent elértek, amit egy könnyűsúlyú csapat a New Japannél elérhet. Trent a nehézsúlyú divízió felé vette az irányt, Rocky pedig úgy döntött, hogy ideje a háttérbe vonulnia, és menedzserként építeni tovább a CHAOS és egyben a szervezet jövőjét.

Roppongi 3K (Sho és Yoh)

Yoh (balról) és Sho (jobbról)

Ahogy az az előző bekezdésekből kiderülhetett, Rocky Romeronak soha sem okozott problémát, hogy új társakra találjon. A Roppongi Vice felbomlását követően azonnal elkezdett olyan fiatal tehetségek után kutatni, akikből sikeres könnyűsúlyú tag teamet nevelhet. Meg is találta őket az  ROH-ben eltöltött tanulmányi útjukról visszatérő Sho Tanaka és Yohei Komatsu személyében. Velük alakult  meg a Roppongi 3K, amely Rocky elmondása szerint háromezerszer jobb lesz, mint amilyen a Roppongi Vice volt. A kezdeti sikerek alapján akár még igaza is lehet, hisz debütálásuk után nem sokkal Super Jr. tornát nyertek, azóta pedig már kétszeres tag team bajnoknak mondhatják magukat.

Sho és Yoh elképesztő fizikai adottságokkal megáldott birkózók. MMA-s hátterüknek köszönhetően sikeresen ötvözik a pörgős high flying és a kőkemény strong style stílusokat. Rocky ez idáig kiváló menedzsernek bizonyult, aki mindig fel tudja tüzelni pártfogoltjait a legszorultabb helyzetekben. Japán popsztárokat megszégyenítő kinézetükkel rövid idő alatt a NJPW női rajongótáborának kedvenceivé váltak, kezdeti sikereiknek köszönhetően még maga Okada is elismerően nyilatkozott róluk, és így hamar be tudtak illeszkedni a CHAOS-ba is. Fényes jövő áll előttük csapatként és egyéniben egyaránt, ehhez kétség sem fér.

Ők voltak a CHAOS birkózói, következő alkalommal a New Japan legaljasabb bandáját, a Suzuki-gunt fogom bemutatni!   

A cikksorozat előző részét itt találjátok, kérdéseiteket pedig várom az ask-ra.

2 megjegyzés:

Üzemeltető: Blogger.