Header Ads

A halálos menyasszony esküvője


2018. szeptember 30-án, a HCW Utolsó Emberig gáláján bejelentette visszavonulását Audrey Bride, a magyar pankráció First Ladyje, egy hölgy, aki a semmiből berobbanva elnyerte rajongók és szakmabeliek szeretetét és tiszteletét egyaránt, Európában és világszerte. A Doktor most az ő pályafutására emlékezik, és felidézi mindazt, amivel Audrey megtestesítette a profi birkózás legszebb oldalait.Azt mondják, az ember soha nem felejti el az első alkalmát. Én sem felejtem el soha az első alkalmat, amikor igazán megpillantottam Audrey Bride-ot. 2011 decemberét írtuk, és mégis Véres NOVEMBERNEK hívtuk azt a napot, amikor Urbán Adrienn huszonnyolc esztendős korában kilépett a függöny mögül, hogy elinduljon egy utazáson, amiről akkor még aligha sejtette, hogy meg fogja változtatni az életét. Egy napon, amikor még a technika sem akarta az igazat, és egyikük bevonulózenéjét sem volt hajlandó lejátszani, Adrienn, azaz Audrey Bride a HCW akkori hőseinek zenéjére vonult be ellenfele, Khyra (Macza Éva) ellenében, hogy megvívják a magyar pankráció történetének első női mérkőzését. Elképesztően zöldfülű volt. Saját bevallása szerint is "csak" egy lány, aki egyszer csak nem akart otthon maradni, bedobott egy tornacipőt, és lement a HCW Dojójába edzésre.


De mi tette különlegessé ezt a fiatal nőt, aki végzettsége szerint építészmérnök? Aki egy későbbi HCW bajnok, Renegade barátnője volt, amikor megismerte ezt az egész bizniszt? Akit a Kill Bill inspirált arra, hogy identitást teremtsen magának a kötelek között? Akit biztosítói munkahelyén megrökönyödve láttak a kollégái, amikor felvonult előttük a ringben szerzett kék-zöld foltokkal? Nos az, amit sehol a világon nem lehet tanítani. Hogy soha nem adta meg magát, soha nem mondott nemet, képes volt eggyé válni a fiúk közül, és az alázatával kivívni mindenki tiszteletét. Mert Audrey Bride maga volt a profi birkózás: ő volt az ember, aki talán nem is igazán tudta, hogy kicsoda, aki mindig tette, amit jónak látott, vagy amit vártak tőle, és hirtelen ott találta magát a kötelek között, ahol egy egészen új világ nyílt meg előtte.


Miközben a magyar Khyra, majd az orosz Valerie ellen küzdve Audrey Bride nekiállt megteremteni a női birkózás mítoszát Magyarországon, én azokat a pillanatokat láttam benne, amikor megérkeztem egy öltözőbe, és egyszer csak felbukkant Audrey, mintha a semmiből tűnt volna elő. Köszönt, adott két puszit, és eltűnt, mintha a föld nyelte volna el. Számomra az első közös éveinkben ez volt Audrey. Persze, gyakran megláttam azt, hogy több van benne. 2013-ban szemtől-szembe került a HCW leggonoszabb alakjával, Zafar Ameennal, és vívott vele egy olyan kemény mérkőzést, amitől mindenkinek tátva maradt a szája. Megküzdött az európai női birkózás akkori női fenoménjával, "Alpha Female" Jazzy Gaberttel, és győzött ellene Szegeden. Mégis csak 2014-ben jött el a pillanat, amikor éreztem, hogy minden megváltozott.


Az év augusztusát írtuk, és a HCW Utolsó Emberig gálájára került sor, amikor Audrey a mérkőzés legelején szemtől szembe került a Lengyelországban élő amerikai veteránnal, Don Roiddal. Egy ütésváltást követően fél térdre hullott, felemelte mindkét kezét, és egy elemi sikoly hagyta el a torkát, amire az egész Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok felmorajlott. Eközben nekem, a technikai pult előtt állva borsódzni kezdett a hátam, és tudtam, hogy amit látok, az nem mindennapi. A gála után felemlegettem ezt a pillanatot Audrey-nak, mire ő azt állította, hogy nem is emlékszik rá. Abban a pillanatban felismertem, hogy Audrey Bride megérkezett, és olyasmit szabadított el magában, amit talán még soha életében.


Az a pályafutás, amit magáénak mondhat, példátlan Magyarországon. Örök nagy bánatom, hogy a HCW dojójából sosem kerültek ki női tehetségek, akikkel érdemben összemérhette volna az erejét. Nicole (Arany Niki) került hozzá a legközelebb, de ő is csak egyszer kapta meg Audrey-t nagy gálán. Pedig elképesztő lehetőségek rejlettek abban, hogy Audrey a királynő. Csak remélni tudom, hogy a közeljövőben lesz olyan lány, aki felveszi azt a koronát, és lehetősége lesz rá, hogy meg is védje azt.


Ezért aztán Audrey érdemi pályafutásának legalább akkora része zajlott külföldön, mint Magyarországon. Magunkat is beleszámítva tizenhárom országban birkózott, és mindenhol sikeres volt. Össze is számolom nektek: Magyarország, Ausztria, Belgium, Csehország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Pakisztán, Románia, Spanyolország, Svájc. Olyanokkal lépett ringbe, akiket ma már talán a WWE adásaiból ismertek, mint Nikki Cross, Isla Dawn, Killer Kelly, és még sokan mások, mint például Paige édesanyja, Sweet Saraya. Eközben egyéni bajnok lett Belgiumban, Németországban, Svájcban, és tag team bajnok Magyarországon és a belgáknál.


Napestig lehetne sorolni az eredményeit úgy, hogy birkószemüveggel mérve nem épp fiatalon kezdte a szakmát, de talán két dolog jobban árulkodik mindenről. Az egyik Audrey sokoldalúsága. A legtöbben úgy emlékezhettek rá, mint a vagány és mindig tisztességes halálos menyasszony, a vadmacska, a kill billes elszántsággal, vagy épp egy katanával a ringbe lépő Audrey. Én viszont emlékszem arra az Audreyra is, aki egy nála több mint tíz évvel fiatalabb srác szerelmét játszotta el. A másik az, akit egyszer elraboltak a műsorban, és amikor lekerült a fejéről a szalmazsák, ő volt "Bolond Audrey", akit megrontott az Omen Express csapata, és úgy hozta egyetlen estén az őrültet, hogy arra régi ellenfele, Nikki Cross is büszke lenne. Nem volt színész, nem volt gyerekkori rajongó, mégis mindegyik pillanatában kiváló volt, és elérte, hogy a nézőknek érzelmi befektetése legyen benne.


Érdekes és talán ironikus, hogy Audrey pályafutásában egy férfi volt a legnagyobb ellenpólus, méghozzá Zafar Ameen. A 2013-as meccseiket követően valahányszor csak szembekerültek egymással (akár másfél pillanatra egy Rumble-ben), egyetlen szemvillanással meg tudták teremteni azt a mágikus légkört, ami egyedül a profi birkózás sajátja. Ez annak köszönhető, hogy Audrey és Zafar egy másodpercig sem riadtak vissza attól, hogy kihasználják a köztük feszülő előadói kémiát. Ha ehhez az kellett, hogy kölcsönösen vagdalt hússá ütötték egymást, akkor annak az árán tették. Audrey egy volt a "fiúk" közül, sosem kért és kapott külön elbírálást. Nyolc éven keresztül osztozott velünk egy közös öltözőn, és egyetlen panasz, jajszó nem hagyta el az ajkát soha.


Valahol bánom, hogy csak a pályafutása vége felé beszélgettem vele többet. Hogy csak ekkor kérdeztem őt arról, hogy milyen lehetőségei lennének (amúgy temérdek, kezdve Angliával), ha mégis folytatni akarná a profi birkózást. Hogy csak ekkor kérdeztem meg, milyen érzés volt nőnek lenni egy túltengően férfiorientált sportágban, és kiállni a maga érdekeiért. Hogy ekkor sem jutott eszembe, vagy ha mégis, hát nem mertem megkérdezni, hogy boldog-e?


Végül az élet mégis igazságot tett. Audrey Bride, a lány, aki néhány évvel ezelőtt túl félénk volt ahhoz is, hogy köszönjön, a nap végén elég lelkierővel bírt, hogy azt mondja: abba akarom hagyni.


Nem tudom elmondani nektek, hogy mennyire tisztelem és becsülöm őt ezért a döntéséért. És mennyire csodálom azt, hogy Audrey-t nem rontotta meg a végletekig ez a biznisz. Ő egy félénk, visszahúzódó lányból, Urbán Adriennből képes volt eljutni oda, hogy több ezer ember előtt birkózott, ezer ember előtt ragadott mikrofont, és hallatta a hangját, a végén pedig mégis volt ereje elengedni ezt, és azt mondani, hogy ismét Urbán Adrienn akarok lenni, aki elég magabiztos, öntudatos és erős ahhoz, hogy a boldogságot keresse a magánéletében, és annak az ígéretét a jövőjében.


Audrey Bride példakép lehet mindazok számára, akik nem bíznak magukban, akik azt kívánják, bár mások lehetnének, és a pályafutása a legszebb tanulság arra, hogy igenis mindenkiben ott van a váratlan, a lehetetlen, az elképzelhetetlen. És miután valaki megtanulta magáról mindezeket, az is benne van, hogyan lehet továbblépni.


Én őszintén remélem, hogy a következő évek, évtizedek során még sok Audrey Bride-ot köszönthetünk majd sorainkban, ugyanakkor azt is tudom, hogy ez a lány különleges volt. De azért volt különleges, mert úrrá lett a félelmén, és azzá lett. Lányok, az ő személyében mutathatunk nektek egy igazi példaképet.


Szeretünk téged, Adri, és köszönünk mindent! Hálás vagyok érte, hogy bekonferálhattalak, és közvetíthettem a mérkőzéseidet. Mindig is az értékteremtés volt a gyengém, és te értéket teremtettél a munkásságoddal. Legyél nagyon boldog a civil életedben, és öld meg Billt, kisasszony!


- Szeretettel
A DoktorNincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.