Header Ads

101 meccs, amit látnod kell! - Enigmából ikon

Az elmúlt évtized második felében kevés birkózó akadt, aki úgy megragadta volna az alternatív sztárokra vágyó rajongók fantáziáját, mint Jeff Hardy, vagy becenevén: a Karizmatikus Enigma. Hardy hosszú utat járt be, mire a csúcsra ért, és ezt bizony nem lehet csak az inkompetens fejesekre fogni, ő maga is tett érte épp eleget, hogy így legyen. A 2008-as év aztán egy igazi non-stop hullámvasútnak bizonyult az öntörvényű sztár számára, de sokáig úgy tűnt, hogy a számtalan mélyrepülés kiüti a nyeregből a szárnyalást. Aztán, amikor már senki sem számított rá, becsapott a villám! Időgépünk most ezt a pillanatot veszi célba; egy mérkőzést, melynek a végén alighanem a legtöbb pankrációrajongó felugrott a székéből! Egy valószerűtlen eredmény, egy valószerűtlen ember - és az út, ami e kettőt összehozta egymással!

EDGE VS. TRIPLE H VS. JEFF HARDY

WWE VILÁGBAJNOKI CÍMMÉRKŐZÉS

Amikor a világbajnoki öv gazdát cserél, nem mindig, de időről-időre előfordul, hogy az ember igazán különlegesnek éli meg a pillanatot. Ez főképp akkor történhet meg, ha a kedvencünk teszi rá a mancsát az éremre - szubjektív ok -, vagy olyasvalaki hódítja el a Szent Grált, akiről tudjuk, hogy kutya keményen megdolgozott érte, és jó érzés látni, hogy megszerzi az elismerést a munkájáért (objektív ok). Ilyen például, amikor Mick Foley először nyerte meg a WWE övet. Más típusú, de hasonló eset Shawn Michaels híres győzelme 1996-ban. És persze ilyen volt együtt látni Eddie Guerrerót és Chris Benoit-t, két barátot a világ tetején, a WrestleMania 20 záróakkordjaként - fájdalom, azóta talán a legkeserűbb pillanat lett belőle. Ami talán érdekes: ez általában nem a top sztárok kiváltsága - az ő esetükben az első alkalom ritkán a legemlékezetesebb, és a többi sem annyira személyes jellegű -, hanem sokkal inkább az igáslovaké.

Bár Jeff Hardy nagyon távol áll attól, hogy megbízható, jó munkásembernek nevezzük (ahhoz túlságosan is művészlélek a szentem), az kétségtelen, hogy ha kellően motivált és jó formában van, hihetetlen lendülettel képes birkózni. Látványos és kockázatos stílusa ("egy életem, egy halálom, én innen akkor is leugrom!"), valamint különc, alternatív magatartása is komoly vonzerő a nézők számára. Hardy tulajdonképpen tipikus öntörvényű zseni: amikor topon van, eszméletlenül jó - de ha kienged és rosszul érzi magát, akkor azt személyes és szakmai mélyrepülés követi nála.

Első WWE-s korszakának vége (2003) egy ilyen mélyrepülés volt. Azok után, hogy fivérével, Mattel együtt segítettek forradalmasítani a tag team pankrációt és a létrás meccstípust, a 2002-es első Draft, melynek során különválasztották egymástól a RAW és a Smackdown mezőnyét, más-más utakra terelte a Hardy-tesókat. Matt idővel a Smackdown cirkálósúlyú osztályában kötött ki, és jól tartotta magát, míg Jeff - noha volt egy meccssorozata Undertakerrel a WWE övért - elindult lefelé a lejtőn. Ő maga a kiégettségére fogta az akkor történteket, amit talán az igazi kitörési lehetőség hiánya okozott, bár az is tény, hogy a fiatalabb Hardy amúgy sem tudott pár évnél tovább megmaradni egy helyben. Bármi is az ok: Jeff viselkedése kiszámíthatatlanná vált, drogokat fogyasztott, és előfordult, hogy nem jelent meg egy-egy fellépés helyszínén. A történet végére egy meglehetősen rossz szájízű szerződésbontás tett pontot. Hardy ezt követően megpróbálkozott a függetlenek világával, ám az ottani rajongók is egyfolytában froclizták őt a történtek miatt, ezért egy évre teljesen felhagyott a pankrációval.

A következő egy-két éve sem nevezhető sikertörténetnek, azonban 2006 második felére összeszedte magát annyira, hogy visszatérhetett a WWE-be, ahol ugyan óvatosan fogadták, ám lehetőségekben mégsem szenvedett hiányt. Jeff villámgyorsan visszanyerte a rajongók szimpátiáját, és felpezsdítette a RAW középkategóriáját. Emlékezetes meccseket vívott John Morrisonnal (akkor még Johnny Nitrónak hívták) az interkontinentális övért, és Matt oldalán is volt egy sikeres futása, hiszen ideiglenesen újjáalakult a Hardy Boyz. Azt azonban kevesen gondolták volna (még akkor is, amikor már akadtak erre utaló jelek), hogy ennél fentebb is léphet, és ténylegesen főmeccses kihívó válhat belőle. Ennek egyik oka az volt, hogy Jeff világéletében távol állt attól a képtől, ahogy a WWE akkoriban elképzelt egy szupersztárt. A másik pedig az, hogy Jeffben - bár többnyire jól viselte magát - változatlanul ott bujkált a kisördög, vagyis a WWE mindenképpen kockázatot vállalt a futtatásával. Ennek ékes jelét adta 2007 nyarán, amikor megsértette a cég egészségügyi szabályzatát (ki tudja, mit vett be...), és 30 napos eltiltással bűnhődött érte.

Mindezek ellenére sikeresen zárta az évet; jól szerepelt a Survivor Seriesen, aztán a hagyományos évzáró PPV-nek számító Armageddonon tisztán LEGYŐZTE Triple H-et, és ezáltal kihívói jogot szerzett a világbajnoki címre! Noha a Royal Rumble-ön kikapott Randy Ortontól, itt is, és az egy hónappal későbbi Elimination Chamberben is parádésan teljesített, és - ha lehet ilyet mondani - toronymagas esélyesként várta a Money in the Bank meccset a WrestleMania 24-en! Aztán... na igen. Alig néhány héttel a szupergála előtt: az egészségügyi szabályzat másodszor is megsértve. 60 napos eltiltás. Ég veled, WrestleMania, ég veled aktatáska, ég veled világbajnoki cím!

Ha eddig kételkedett volna benne valaki, ezen a ponton biztossá vált, hogy Jeff Hardy soha az életben nem lesz WWE bajnok. Az egészségügyi szabályzat egyértelmű: a harmadik megsértéséért azonnali elbocsátás jár. Jeff már top pozícióban is felelőtlen volt, és eldobott magától egy hatalmas esélyt, mi garantálja, hogy nem tenné meg még egyszer? Mekkora blama lenne, ha regnáló világbajnokként kerülne ilyen helyzetbe! Ezekben a hónapokban egyenesen arról pletykáltak, hogy Hardy távozhat a WWE-ből, és amikor mégis visszatért, akkor is lassan lendült formába. Újra elkezdtek a kiégettségéről suttogni. Bár nem szokás, ezúttal a tévében is nyilvánosan elismerték, hogy az utolsó "életén" van. Ráadásul további személyes gondok is gyötörték, az év márciusában - vélhetően elektromos zárlat következtében - porig égett a háza. Ez bizony nem egy olyan ember története, aki fél éven belül a szervezet bajnoka lesz!

Az, hogy mégis így történt, Jeff mindent elsöprő népszerűségének köszönhető - de valószínűleg nem úgy, ahogy ti gondoljátok. Igen, sokan megőrültek érte az arénákban - amire a nagy meccseken nyújtott teljesítményével rá is szolgált -, de végső soron az üzleti érték dönthetett. A WWE mindig is nagy figyelmet fordított a merchandisingra, azaz a különböző pankrátorok neve, arca, stb. által fémjelzett termékek eladására. Ezen a téren John Cena volt a szervezet aranytojást tojó tyúkja (tulajdonképpen mind a mai napig az), viszont ha hihetünk az akkori híradásoknak, eljutottunk egy pontra, ahol a Jeff Hardys termékek eladásai erősen megközelítették, vagy akár meg is haladták a Cena-cuccokét. Hoppá. Ha máskor nem is, hát ekkor megszólalhatott a csengő Vince McMahon fejében, hogy ha óvatosan is, de talán mégis megérné futtatni ezt a srácot.

Nem volt egyszerű történet. Jeff az év őszén lett újból világbajnoki kihívó, ám zsinórban több gálán is vereséget szenvedett Triple H-től (nagyszerű meccsek voltak, még az is lehet, hogy idővel felidézzük valamelyiket). A Survivor Seriesen újabb esélyt kapott egy Triple Threat meccs keretében (amibe az orosz Vladimir Kozlov is belekeveredett, de hogy minek...), azonban az adás reggelén robbant a bomba: Hardyra eszméletlen állapotban találták rá a szállodában, a szereplésnek valószínűleg lőttek. Na már most, aki ismerte Jeff korábbi történeteit, annak sok minden átfuthatott az agyán, nem egy embernek alighanem az volt az első gondolata, hogy "úristen, már megint hazavágta magát". Nem segített a helyzeten, hogy a WWE még rá is játszott a dologra, és figyelemfelkeltő célzattal valami egészen gusztustalan kommunikációt folytattak az esetről. Aztán amikor kijelentették, hogy Jeffet igazából "megtámadta" valaki, elcsitultak a hullámok (mindazonáltal megkapták érte "az év legocsmányabb promóciós taktikája" díjat a Wrestling Observertől), Triple H és Kozlov pedig játszottak egymással egy dögunalmas egyéni meccset, amit végül a visszatérő Edge nyert meg (ez nem elírás!), ugyanis a Smackdown igazgatójaként szolgáló Vickie Guerrero (aki ezen a ponton Edge "felesége" volt) utólag berakta őt a meccsbe. Maga Hardy is megjelent ugyan, de nem tudta megakadályozni, hogy ilyen fordulatot vegyen a történet.

                     

Így érkeztünk el az Armageddon gáláig, amire újabb Triple Threatet hirdettek, az újdonsült bajnok Edge két kihívója a frissen "tróntalanított" Triple H és a legutóbbi lehetőségétől megfosztatott Hardy lett. Az opportunista Edge - Vickie asszisztálásával - tett róla, hogy hátradőlhessen a meccs előtti hetekben, és megpróbálta egymás ellen uszítani kihívóit, hogy egyikük se vele foglalkozzon. Azt állította, biztos abban, hogy Triple H támadta meg Jeffet a szállodában (és persze tagadta, hogy ő lett volna az - később olyasmit hoztak ki belőle, hogy Matt Hardy volt a tettes, de erről majd máskor). Miközben ők ketten bunyóztak, a Szabadszájú Szupersztár feleségével élvezkedett - ami némileg meglepőnek mondható, mert legutóbb éppen Vickie írta ki Edge-et egy Hell in a Cell meccsre az Undertaker ellen, aminek a végén Taker leküldte a kanadait a pokolba (ezt szó szerint mondom, keresztülvágta őt a ringen, aztán a lyukból lángok csaptak ki...), de oda se neki, a jó házasságok mindent túlélnek! Edge-nek amúgy kvázi az egész évét a Halott Ember határozta meg, vele vívott híres meccssorozatot a világbajnoki címért (amiből többnyire Taker került ki győztesen, csak Vickie rendre kihozta valahogy az ellenkezőjét). Ami Triple H-et illeti: ő Randy Ortonnal, meg John Cenával foglalkozott a RAW-n, és a WrestleMania utáni Backlash gálán szerezte meg a WWE övet, amelyet ugye a Túlélő Túráig magánál is tartott - igaz, közben átdraftolták őt a Smackdownra, ahol megmaradt domináns bajnoknak.

Az évzáró gála azonban egy egészen rendkívüli pillanatot (és egy rendkívüli bajnokot) tartogatott számunkra!

WWE Armageddon 2008
2008. december 14.
Buffalo, NY, USA
Kommentátorok: Jim Ross és Tazz"From daredevil to champion! From enigma to icon!"

"Vakmerőből bajnok - jelenségből ikon!" Talán így lehetne lefordítani Jim Ross nagy mondását, amivel alaposan megadta a győztes rangját! Amikor már senki sem számított rá, amikor már mindenki úgy gondolta, hogy csak egy három órás pisiszünet vár ránk, amin úgysem történik semmi érdemleges - az elképzelhetetlen valósággá vált! Hardyt lenyűgöző pompával avatták fel a következő Smackdownon, mint új bajnokot, s ő azt ígérte, hogy meg fogja változtatni a WWE arculatát (sokszor hallottuk már ezt, nem gondoljátok?).

De azért nem minden arany, ami fénylik. Jeff alig több, mint egy hónappal később elveszítette az övet (később a nehézsúlyú világbajnokságot is megszerezte, de az sem volt nála tovább), és bár második WWE-s pályafutása végéig (értsd: 2009 augusztusáig) folyamatosan top szerepben maradt, tartós felelősséget nem bíztak rá. Amikor Hardy hároméves szerződése lejárt, a WWE hosszabbítani szeretett volna vele (még szabadságot is kapott volna), ám ő a távozás mellett döntött, ismételten arra hivatkozva, hogy kiégett, más elfoglaltságokra vágyik, és krónikus sérüléseit is ki kellene már pihennie. Távozása után alig pár napot bírt ki, mielőtt a rendőrség lekapcsolta volna, jelentős mennyiségű bódítószer birtoklásáért és feltételezett terjesztéséért. Ügye évekig húzódott, végül tíznapos börtönbüntetés, 30 hónap próbaidő és 100 000 dolláros pénzbírság lett belőle. Időközben visszatért a TNA-be (ahol első WWE-s időszaka után is felbukkant), és jobb-rosszabb idők után egészen 2016-ig ott maradt, amikor is a Hardy-testvérek ismét felhívták magukra a világ figyelmét a Broken Univerzum megteremtésével. Elmondható még róla, hogy látszólag sikerült helyrebillentenie az életét. Könnyen lehet, hogy a TNA lazább háttere sokkal inkább fogára való volt a nehéz éveiben, mint a WWE üzleti szigora. Bár most úgy tűnik, hogy újra megtalálta a helyét, ki tudja, mikor fogja megint úgy érezni, hogy ideje odébbállni? Az enigmatikus dolgok (vagy emberek) ritkán maradnak egy helyben...

* * *
Sorozatunk következő része dióhéjban mogyorót tartalmazhat. És hogy ezen kívül még mit? Hat embert, egy bazinagy ketrecet- és egy váratlan bajnokot! Ezzel várunk titeket legközelebb.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.