Header Ads

Ezen a napon a pankráció történelmében: Owen Hart tragédiája (1999. május 23.)

Tizenkilenc évvel ezelőtt egy szörnyű tragédia rázta meg a pankráció világát.
Az egyetlen birkózó, aki a WWE ringjében hunyt el - a kép a sikertelen életmentés során készült
1999. május 23-án Kansas Cityben rendezték meg a WWE akkor még WWF néven futó szervezet Over the Edge elnevezésű pay-per-viewját. Az esemény egyik mérkőzése az Interkontinentális Bajnoki Címért lett volna megrendezve Owen Hart és The Godfather között. Owen ekkor Blue Blazer néven szerepelt, amely egy maszkos karakter volt. A szervezet azt szerette volna, ha a tetőről leeresztve érkezik a meccseire. A mutatványt élesben csak egyszer próbálták el még az egyik Heat adáson, de próbaként sem sokszor hajtatták ezt végre vele. Ez a WWF válasza lett volna Sting bevonulására, aki a rivális szervezetnél a WCW-nál szintén a tetőről érkezett egy-egy meccsére vagy szegmensére. A WWF ezt inkább paródiának szánta, de korábban már végre hajtottak hasonló bevonulásokat Shawn Michaels-szel vagy The Undertakerrel.


A terv az volt, hogy leengedik őt az aréna tetejéről egy hevederrel. Sajnos a kötél 24 méter magasan elszakadt, amely következtében Hart lezuhant. A teste először az oldalsó kötelekre esett rá, majd onnan a ring padlóra. Az esést nem látták a televízió nézők, mivel ekkor a mérkőzés felvezetését mutatták a közvetítésben. Owen sajnálatosan már a helyszínen az életét vesztette belső vérzés következtében, mindössze 34 esztendős volt. A WWE a baleset ellenére is folytatta a gálát, amely miatt számos kritika érte őket. A pay-per-view közben a kommentátor Jim Ross jelentette be a halál tényét, de a helyszíni nézőket nem értesítették erről.


Ezután a WCW egy rövid ideig megtiltotta Stingnek ezt a fajta bevonulást mivel ő is ugyanazt a típusú hevedert használta mint Owen, később engedélyezték ezt neki, de más hevederrel és jobban biztosítva. Hart halála után a következő Raw adást az ő tiszteletének szentelték. A WCW-ban is elbúcsúztak tőle, hiszen a WWF-ből kaotikus körülmények között távozó bátyja Bret Hart ekkor már a riválisnál birkózott. Az 1999-es Over the Edge gálát nem adták ki DVD-n, azonban 2014 óta visszanézhető a WWE Networkön, habár az eset ott sem látható, sőt kiszerkesztették belőle a Hartos részeket, ámde egy képpel megemlékeznek Owen előtt. Owen Hartot a mai napig nem avatták be a WWE Hall of Famebe, mivel a felesége ezt nem engedi a szervezetnek.

1 megjegyzés:

Üzemeltető: Blogger.