Header Ads

A Pankráció legendái - tizenharmadik rész: "Az Igen Ember" Daniel Bryan


Bryan Lloyd Danielson, a Washington állambeli Aberdeenben született 1981. május 22-én. Bryan négyszeres WWE Nehézsúlyú Világbajnok, egyszeres WWE Tag-Team Bajnok, egyszeres United States Bajnok és Interkontinentális Bajnok. Bryan 2010 és 2016 között a WWE aktív birkózója volt és ez idő alatt az egyik legnépszerűbb amerikai pankrátorrá vált. Sajnos az agyrázkódásai miatt visszakellet vonulnia, amely döntését 2016. február 8-án tudatta a nagyvilággal szülővárosában RAW-n.

Kezdetek
Az egészen kis kora óta pankráció rajongó Daniel Bryan miután 1999-ben 18 évesen leérettségizett úgy döntött pankrátornak áll. Ezért beiratkozott Dean Malenko birkózó iskolájába. Miután ezt bezárták, Shawn Michaels és Rudy Gonzalez akadémiáján folytatta, a Texas Wrestling Akadémiáján, így gyakorlatilag Shawn Michaels tekinthető Daniel mesterének. Itt 2000. március 21-én debütált, majd megnyerte első tag team bajnoki címét, amikor összeállt Spankyvel. Nem sokkal később ajánlatot kapott a WWF-től, amit el is fogadott és 2002-ben debütált a Velocityn és még John Cena ellen is volt meccse. Nem sikerült befutnia és a Memphis Championship Wrestlinghez ment, ahol a menedzsere William Regal lett. Spankyval itt is megnyerték az MCW Tag Team bajnoki címet. 2001-ben a WWF megszakította kapcsolatait az MCW-vel amelyet követően Bryan Japánban turnézott. Megfordult a Frontier Martial-Arts Wrestlingél és a New Japan Pro Wrestlingnél is. Ez időben kapta a "American Dragon" becenevet, mivel egy piros-fehér-kék színű maszkban lépett fel.

Ring of Honor (2002-2009)
2002-ben csatlakozott a Ring of Honorhoz, amely szervezetnek ő lett az egyik húzóembere. 2005. szeptember 15-én legyőzte James Gibson-t, így ő lett az új ROH Világbajnok. A ROH-nak köszönhetően Daniel befutott a független szervezeteknél, az emberek és imádni kezdték így aztán a újra WWE felfigyelt rá. 2009-ben lejárt a szerződése, és egy rövid Németországba került a Westside Xtreme Wrestlinghez.

World Wrestling Entertainment (2009- )
2009 augusztusában Danielson aláírta a szerződést a World Wrestling Entertainmentel. 2010. január 4-én debütált a RAW-on, ahol egy dark mérkőzésen legyőzte Chavo Guerrero-t, majd Daniel Bryan névre váltott. Február 23-án az NXT első szériájában indult el, és a The Miz lett a mentora. Nem sokkal később kirúgták a WWE-ből, mert túlságosan is erőszakosnak bizonyult a felkonferálóval Justin Robertsszel szemben. Kilépése után több ajánlatot kapott, végül az International Wrestling Associationhoz igazolt, azonban nem sokáig tartózkodott itt. 2010. augusztus 15-én visszatért a WWE-be a SummerSlamen, egy 7-7 fős tag team mérkőzés keretein belül John Cena csapatában. Időközben a szervezet bocsánatot kért Bryantől amiért kirúgták, de ezt a szponzorok miatt kellett ezt meglépniük. Ezt követően a The Mizel keveredett viszályba, melynek eredményeképp 2010. szeptember 19-én, a Night of the Champions-ön össze is csaptak. A mérkőzést Bryan nyerte, így ő lett az új United States Bajnok, s ezzel megnyerte élete első övét a WWE-ben. A 176 napos uralkodásának végül Sheamus vetett véget, 2011. március 14-én a RAW-on. 2011. július 17-én megrendezett Money in the Bank gálán Bryan megnyerte a létrameccset és ezzel a táskát, amit bármikor beválthat egy világbajnoki címmeccsre. 2011. december 18-án, a TLC-n Big Show legyőzte Mark Henry-t, azonban Bryan beváltotta a táskáját így ő lett az új Nehézsúlyú Világbajnok. A WrestleMania 28-on a Royal Rumble meccs győztesével, Sheamus-szel csapott össze. Sheamus megfosztotta Bryant a Nehézsúlyú övétől nem kevesebb, mint 18 másodperc alatt, annak köszönhetően, hogy AJ Lee elvonta Bryan figyelmét egy csókkal.

2012 szeptemberében összeállt Kanenel egy csapatba, mely a "Team Hell No" nevet viselte. A Night of Championsön legyőzték az aktuális tag team bajnok duót Kofi Kingstont és R-Trutht, ezzel ők lettek az új tag team bajnokok. A 245 napos uralkodásuknak a két Shield tag Seth Rollins és Roman Reigns vetett véget a 2013-as Extreme Ruleson, majd nem sokkal később feloszlottak. Később 2013. augusztus 18-án a SummerSlamen összecsapott John Cenával amely összecsapást sikerült nyernie, így ő lett az új WWE Bajnok. Sokáig azonban nem örülhetett a győzelmének, mivel Triple H, aki meccs bírója volt megtámadta őt a mérkőzés végén. Bryan tehetetlen volt, Randy Orton pedig ezt kihasználta. Beváltotta a Money in the Bank táskát, és elvette Bryantől az övet. Ezzel egy majdnem 1 évig tartó viszály vette kezdetét Triple H, Orton és a The Authority ellen. A Vezetőség szerint Bryan nem elég jó, hogy ő legyen a "WWE arca" csupán egy négyes fölé. Szeptemberben a Night of Championsön összecsapott Ortonnal, és sikerül visszanyernie az övet. A következő RAW-on azonban Triple H elvette tőle, mondván Scott Armstrong bíró gyorsan számolt. Októberben a Battlegroundon ismét összecsapott Ortonnal, azonban Big Show beavatkozott a mérkőzésbe. Október végén a Hell in a Cell-en ismét Orton ellen mérkőzött meg, ahol már Shawn Michaels és Triple H avatkozott be, így Orton címet védett. A sok csalódás miatt beáll a Wyatt Familybe, neve pedig "Daniel Wyatt"-re változott és új ruházatot is kapott. Pár hét múlva kilépett a családból, és összecsapott Bray Wyattel a Royal Rumbleön, de Wyatt nyert. Időközben részt vett az Elimination Chamberön is, azonban Kane beavatkozása miatt nem sikerült nyernie. Ezt követően Bryan kihívta Triple H-t a WrestleMania XXX-ra, de ezt Hunter visszautasította. A március 10-i RAW-on Bryan és több rajongója elfoglalták a ringet, ezért Triple H kénytelen volt elfogadni a kihívást. 2014. április 6-án a WrestleMania 30-on végül összecsapnak azzal a kikötéssel, hogy a meccs győztese részt vehet aznap a WWE Címmeccsen is. Bryan legyőzte Triple H-dzset, így egy "triple threat" meccsen még aznap összecsaphatott Randy Ortonnal és Batistaval. Meglepetésre Bryan őket is legyőzte, így ő lett az új WWE Nehézsúlyú Világbajnok. 

2014. május 12-én a RAW-on Bryan bejelentette, hogy nyak sérülése miatt egy időre távol lesz. Danielen májusban sikeresen elvégeztek egy nyakműtétet, majd a május 26-i RAW-on tér vissza. Eközben Stephanie McMahon arra kéri, hogy mondjon le a WWE Bajnoki címéről vagy kirúgja feleségét Brie Bellat a WWE-ből, ám erre ő nem hajlandó. A június 9-i RAW-on azonban kiderül, hogy Bryan nem lenne képes megvédeni címét a Money in the Bank-en ezért 64 nap után megfosztják őt az övtől. Bryanen időközben elvégeztek egy második műtétet is, majd 2014. november 24-én visszatért a RAW-on. 2015. január 25-én részt vett a Royal Rumble rendezvényen, azonban ideje korán kiejtették őt. A Fastlanen azonban rajongói nyomásra összecsaphatott Roman Reignsszel az első számú kihívói jogért, de vesztett. 2015. március 29-én, a WrestleMania 31-en létrameccset vívott az Interkontinentális Bajnoki Címért, amelyet meg is nyert. Április 26-án, az Extreme Ruleson Bad News Barrett ellen csapott volna össze, azonban a meccset törölték, mivel nem volt egészséges. Május 11-én a RAW-on visszatér, majd újra bejelentette, hogy egy rövid időre ismételten pihenőre kényszerül, így önként lemondott a címéről. Sajnos 2016. február 8-án kénytelen volt bejelenteni visszavonulását a pankrációtól az agyrázkódásai miatt, mivel nem kapta meg a szükséges orvosi engedélyeket a visszatéréshez. Tavaly nyár óta ő a SmackDown Live General Managere.

Magánélete
Három év együttlét után 2014. április 11-én házasságot kötött Brie Bellaval, majd hamarosan megszületett első kislányuk is. Jelenleg Phoenix-ben élnek, Arizona államban.

Daniel Bryan bevonuló zenéje.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.