Header Ads

Mi is pontosan az a Broken Gimmick?

Az alábbi cikkben a Matt Hardy által kreált Broken Univerzumot szeretném bemutatni, így azok is részese lehetnek a sztorinak, akik nem követték az Impact Wrestling eseményeit, és csak a WWE-ben ismerkedtek meg ezzel a jelenséggel.


Miután Matt Hardy 2014-ben visszatért a TNA-hez, testvérével Jeff-el újra elhódították a Tag Team divíziót, és elképesztő mérkőzéseket vívtak a The Wolves (Eddie Edwards&Davey Richards) és a Team 3D (Bully Ray&Devon) csapatával. 2015. márciusában azonban Matt és testvére kénytelen volt letenni a Tag Team bajnoki címet, ugyanis Jeff lesérült. Ezt követően egyéni karriert kezdett építeni, és a nehézsúlyú bajnoki cím megszerzését tűzte ki céljául. Matt első komolyabb feudja EC3-vel volt, de nem sikerült legyőznie Carter-t, aki a cég veretlen birkózója volt. Később Jeff Hardy lett Ethan Carter személyi asszisztense. Ez év szeptemberében Matt-et hozzáadták az EC3 vs. Drew Galloway főmérkőzéshez a TNA World Heavyweight Championship-ért vívott meccsen a Bound for Glory-n. A speciális bíró Jeff Hardy volt ezen a mérkőzésen. Matt október 4-én megszerezte a világbajnoki címet. Ezt EC3 nem hagyta annyiban, és a történet szerint megtiltotta Hardy-nak, hogy egy hónapon keresztül megjelenjen a Impact Wrestling-nél, vagy le kell tennie a bajnoki címét, és akkor maradhat a cégnél. Matt elfogadta Carter ajánlatát, és lemondott az övéről. Ezt követően elindult  a TNA World Title Series-ben, ami a megüresedett övért zajló torna volt. Matt végigjutott a döntőig, és 2016-ban újra elhódította a TNA World Heavyweight címet EC3 ellen, és ezzel az első olyan ember volt, aki legyőzte Cartert a TNA-ben. Igaz ehhez kellett Tyrus is, aki elárulta EC3-t. Az újdonsült bajnokot testvére ki akarta hívni egy mérkőzésre, de ez nem valósult meg, ugyanis Jeff-et Eric Young és Bram hátulról megtámadta. Kurt Angle próbált segíteni Jeff-nek, de Tyrus megakadályozza ebben. A következő héten sikeresen megvédte a címét Kurt Angle ellen. Majd következett a Lockdown PPV, ahol újra sikerült legyőznie EC3-t a Six Side Of Steel mérkőzésen Rockstar Spud segítségével. Március 15-én azonban Drew Galloway megfosztotta a bajnoki övétől. 

Ezt követően elmérgesedett a kapcsolat a Hardy testvérek között, aminek végül egy olyan mérkőzés vetett véget, amin mindketten  súlyosan megsérültek, és Matt-et hordágyon kellett kórházba szállítani. Miután mindketten visszatértek egy titokzatos személy elkezdte használni Jeff korábbi Willow karakterét. Ez a valaki Matt volt aki nem tudott megbocsátani testvérének. A következő hetekben Matt Hardy egy új személyiség változáson ment keresztül. Hajába egy szőke tincset festett, beszédét pedig furcsa brit szerű akcentusra változtatta. Létrehozta a Broken karakterét, és fő célja volt, hogy testvérét Jeff Hardyt kitörölje az életéből. (Innen ered a DELETE szó) Jeff-et innentől Brother Nero-ként szólította (Nero, Jeff harmadik neve) és az Obsolete Mule jelzővel illette.
A június 12-én megrendezett Slammiversary-n Matt-et legyőzte Jeff egy Full Metal Mayhem mérkőzésen. A következő hetekben még folytatódott a viszály a testvérek között. Matt-et felesége, Reby Hardy is támogatta mindenben, sőt még kisfia King Maxel is a történet részese volt. A gondnok Senior Benjamin és a testőr, Vanguard 1 (egy drón) is követték a megtört Hardy utasításait. A július 5-ei különleges "Final Deletion" epizódban teljesedett ki a felek közti nézeteltérés. Ezeket a felvételeket Matt saját birtokán vették fel, ahol Jeff vereséget szenvedett, és el kellett hagynia végleg a Hardy nevet, mert innentől az csak Matt-et illette. Jeff ezután hiába érezte megalázónak, de fel kellett vennie a Brother Nero nevet. 

Matt újra el akarta  hódítani a Tag Team divíziót és erre kapóra jött, hogy Jeff mindenben engedelmeskedett neki. A testvérek sorra győzték le az akkori Impact Tag Team csapatait, a The Tribunal-t, a BroMans-t és a The Helms dinasztiát is. Ezzel lehetőségük nyílt kihívni az akkori bajnokokat, a Decay-t (Abyss&Crazy Steve&Rosemary) a TNA World Tag Team Championship övért. Szeptember 8-án, a "Delete or Decay" speciális epizódjában küzdöttek meg egymással újra a Hardy birtokon, ahol igaz vereséget szenvedtek, de testvériségük jobban elmélyedt, ugyanis Brother Nero feláldozta magát és megmentette Matt életét. Rosemary megpróbálta elrabolni King Maxel-t de apja megakadályozta ebben. Matt hálája jeléül elvitte testvérét a reinkarnációs tóhoz, ahol igaz elsőre Jeff régi világbajnok énje jött elő, de végül sikerült visszakapnia az ő igazi Nero testvérét. 


A Bound for Glory-n jött el az a pillanat, hogy a Hardy testvérek újra elnyerték a TNA World Tag Team bajnoki címét. Uralkodásuk során az első komolyabb támadást a DCC (James Storm&Bram&Kingston) csapatától szenvedték el, amiben Matt Hardy egy targoncás kocsiról leesve, amnéziás lett. Ettől kezdve mindent elfelejtett amit Broken léte alatt végbe vitt. Jeff mindent bevetett, hogy visszanyerje testvére emlékezetét, de nem járt sikerrel. Végül egy villámcsapás következtében nyerte vissza az emlékezetét családja nagy örömére. A következő héten Matt visszatért a ringbe, és szembenézett a DCC csapatával. Decemberben a testvérek megszerveztek egy újabb speciális IMPACT! epizódot a birtokukra, ahol a Tag Team Apocalypto mérkőzésen egyszerre több csapat is kihívójuk lehetett. Természetesen sikerült győzedelmeskedniük. A 2017-es év Genesis adásán a testvérek újra megvédték a címüket a DCC és a Decay ellen egy három csapatos mérkőzésen. Ezt követően Matt kitalálta, hogy elteleportálnak több birkózó szervezethez, és mindenhol megnyerik a csapatbajnoki öveket. Ez az utazás az "Expedition of Gold" nevet kapta. Februárban mindkettőjük szerződése lejárt az Impact Wrestlingnél, és bár közel voltak a hosszabbításhoz, a testvérek végül elhagyták a szervezetet. Mivel a bajnoki övet akkor még birtokolták, ezt egy rosszul sikerült teleportálással oldották meg, hogy végül a Decay-hez kerüljön.

Matt és Jeff egy pár hétig az Impact Wrestlingtől való távozásuk után még felléptek a ROH-nál, majd végül a nagyszabású WrestleMania eseményén április 2-án mindketten visszatértek a WWE-hez. Matt szerette volna ide is magával vinni az ő Broken Univerzumát, és ebben a WWE vezetősége is nagy potenciált látott, azonban az Impact Wrestling tulajdonosi köre ezt nem hagyta jóvá, így bár a felek próbáltak megállapodni de nem született megegyezés. A rajongók már kezdtek lemondani, hogy valaha is újra láthatják a megtört Matt Hardy karakterét, azonban az eheti WWE RAW élő showjában megtört a jég, és Matt utalást tett régi énjére. Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy valamilyen egyezség mégis csak összejött Ed Nordholm az Impact Wrestling többségi tulajdonosa, és Matt Hardy között a Broken Gimmick rajongók nagy örömére. Erről részletesebben itt számoltunk be.

Ha még több IMPACT! tartalomra vágysz, kövesd  Magyarország első Impact Wrestling rajongói Facebook oldalát: https://www.facebook.com/tnaimpacthirek/

4 megjegyzés:

 1. Jó, hogy én erről egy 4 részes hatalmas kifejtős cikket írtam nem egészen fél éve :D
  Keress rá - 8 év a WWE-n kívül, avagy hol voltak Hardy-k?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen tudom, hogy írtál már erről egy "hatalmas" cikket, sőt olvastam is. Azonban sokan még mindig nem tudták pontosan mi is ez a sztori, ezért bátorkodtam nekik én is összefoglalni ha nem haragszol meg érte. :)

   Törlés
  2. Persze hogy nem haragszom :)

   Törlés
 2. A broken karakter egy teljesen elengedett, ellazult agy általi tevékenység terméke.

  VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.