Header Ads

A Pankráció legendái - tizenkettedik rész: "The Heartbreak Kid" Shawn Michaels

A négyszeres világbajnok mára visszavonult, jelenleg a WWE nagyköveteként és edzőjeként dolgozik, máig az egyik legtehetségesebb pankrátornak tartják.


Kezdetek
Michael Shawn Hickenbottom 1965. július 22-én született az Arizona állambeli Chandlerben. Ő volt a legidősebb a család négy gyermeke közül, katona családban nevelték és a korai éveiben egy rövid időre Angliában Reading városában élt, de a Texas állambeli San Antonioban nőtt fel. Gyermekként utálta a Michael nevet, így a családja és a barátai is Shawn néven szólították. Amikor az apja épp a hadseregben szolgált, a fiatal Shawn rendszeresen csavargott. Tizenkét éves korában döntötte el, hogy pankrátor akar lenni, a középiskolában birkózó mutatványokat adott elő megspékelve egy kis hamis vérrel. Hickenbottom mindig is sportoló volt, hiszen hat éves kora óta futballozott, szélső védőként játszott és nem sokára a Randolph-i középiskola csapatkapitányává vált. Miután leérettségizett felvették a Southwest Texas State Egyetemre San Marcosban, de hamar rájött, hogy ez nem az ő élete, így hamarosan kizárólag a profi birkózó karrierjére koncentrált és három év bolyongást követően szerződtette a WWF.

National Wrestling Alliance (1984–1985)
Hickenbottom-ot először egy mexikói pankrátor Jose Lothario kezdte el edzeni, amely folyamat során ötlött ki belőle a Shawn Michaels ring név. Lotharioval töltött edzések után Shawn Michaels néven debütált a National Wrestling Alliancenél azaz az NWA-nél, méghozzá a Közép-Nyugati territóriumban 1984. október 16-án Art Crews ellen, amely meccsét elvesztette. Michaels debütáló meccse igen imponálóra sikeredett, így számos veterán felfigyelt rá, köztük Terry Taylor is. 1985. januárjában debütált a World Class Championship Wrestlingnél is, amely az NWA területéhez tartozott. Áprilisban egy másik NWA territóriumban is kipróbálta magát Kansas Cityben a Central States Wrestlingnél. Itt örökké megváltozott az élete, hiszen az új Tag Team partnerével Marty Jannettyvel legyőzték a The Batten Twinst ezzel megnyervén az NWA Central States Tag Team Bajnoki Címet, később a Battens visszaszerezte tőlük.

Texas All-Star Wrestling (1985–1986)
Miután elhagyta Kansas Cityt visszatért Texasba, hogy a Texas All-Star Wrestlingnél birkózhasson. Ezen idő alatt Michaels helyettesítette Nick Kiniski-t az American Breed tag teambenben és Paul Diamond párosa lett. Michaels és Diamond megkapták a TASW Tag Team Bajnoki Címet Chavo Guerrero Sr-től. Később a csapatot átnevezték American Force-ra és az Japanese Force-szal viszálykodtak.

American Wrestling Association (1986–1987)
Nemzeti-szintű debütálását Sean Michaels néven tette meg mindössze 20 esztendősen az American Wrestling Associationnél azaz az AWA-nél, egy győzelemmel Buddhakman felett az ESPN-en. Ezután újra Marty Jannetty lett a partnere és Midnight Rockers néven birkóztak majd megnyerték az AWA Világ Tag Team Bajnoki Címet legyőzvén Doug Somers és Buddy Rose legyőzésével.

World Wrestling Federation és visszatérés az AWA-hez (1987–1988)
1987-ben a The Rockerst leigazolta a World Wrestling Federation, de két hét múlva ki is rúgták őket egy bár incidens miatt, de Michaels a könyvében ezt egy félreértésként írja le. Ezután visszatértek az AWA-hez ahol újra megnyerték a tag team bajnoki címet, de egy év múlva újra leszerződtette őket a WWF.

World Wrestling Federation (1988 - 2000)
A debütálásukra egy WWF live eventen került sor 1988. július 7-én. A cég promótere Vince McMahon szeret exkluzív ring neveket adni előadóinak, így a csapat szimplán csak The Rockers néven lett ismert.


Michaels és Jannetty párosa hamarosan közkedvelt lett mind a gyerekek, mind a nők körében és a televíziós műsorok és a pay-per-viewk mid-cardján szerepeltek. Michaelsnek az első pay-per-view főmeccsre is megadatott a lehetősége 1989-ben a Survivor Series-en egy 4 a 4 elleni meccsben. 1990. október 30-án a Rockers nem hivatalosan ugyan, de megnyerte a WWF Tag Team Bajnoki Címét a Hart Foundationtől (Bret Hart és Jim Neidhart). Mindez Neidhart miatt volt, aki összeveszett a vezetőséggel, de végül visszahozták, így a két csapat közötti címváltásokat sosem ismerték el. 1991. december 2-án megtörtént a történelmi szakítás, miután Beefcake talk showjában Michaels lerúgta Jannetty-t, aki az üvegezett ablakba esett. Marty Jannetty végül 1994-ben távozott a cégtől. Szóló karrierbe kezdett és Curt Hennig tanácsára felvette a "The Heartbreak Kid" becenevet, ez mellett a karaktere teljesen megújult és egy igazi rossz fiú lett belőle. Mellé rakták menedzsernek Sensational Sherri-t, aki az új zenéjének első verziójában a Sexy Boyban énekelt is. Ezután született meg a híres mondat is, hogy "Shawn Michaels elhagyta az épületet", amelyet azután jelentette be mindig, hogy lebirkózta meccseit, ez a mondat Elvisre utalt. Ezután testőrként megkapta maga mellé Dieselt is. Első egyéni pay-per-view meccse a WrestleMania 8-on volt Tito Santana ellen, akit le is győzött, majd lehetőséget kapott a világbajnoki címre is, de nem tudta legyőzni Macho Mant. Az Interkontinentális Bajnoki Címet sem tudta megszerezni egy legendás meccsen Bret Harttól a Wrestling Challenge rendezvényen, ez volt az első létrás meccs. Nem sokkal később október 27-én végül mégis sikerült megszereznie az övet The British Bulldogtól a Saturday Night's Main Eventen, de Bret Hart ellen ismét alul maradt a Survivor Series főmérkőzésében ezúttal a WWF Bajnoki Címért. 1993. május 17-én elvesztette az övet korábbi társa Marty Jannetty ellen, de június 6-án Dieselnek köszönhetően visszaszerezte azt. 1993 szeptemberében felfüggesztették szteroid használat miatt.

1994-ben kezdte meg a viszályát Razor Ramon-nal szemben, aki időközben megnyerte az Interkontinentális Bajnoki Címet, amelyet korábban Michaels adott le. Michaels azonban úgy vélte, mivel sosem vesztette el az övet visszatérésével újra ő a bajnok, így hát előszedte a régi címét. Végül 
ez egy létrás meccsig kerekedett a WrestleMania 10-en, ahol egyesítették a két címet, Michaels vesztett. A Wrestling Observertől ez végül megkapta az év meccse díjat, Bret Hart pedig később azzal vádolta Michaelst, hogy ellpota tőle az ötletet, ugyanis Shawn ugyanazt a meccset játszotta le Ramon-nal, amit két évvel ezelőtt vele. Augusztus 28-án Michaels és Diesel Tag Team Bajnokok lettek, következő nap a SummerSlamen Diesel elvesztette az Interkontinentális Bajnoki Címet Ramon ellen, miután lerúgta Michaels, amely következtében szakítottak. Az 1995-ös Royal Rumble-t Shawn nyerte meg, de a WrestleMania 11-en már nem tudta legyőzni Dieselt, ezzel a Világbajnoki Címet sem szerezte meg. Ezek után Michaels szünetre ment. A visszatérésére 1995. májusában került sor a rajongók nagy kedvenceként és mindjárt legyőzte Jeff Jarrett-et az In Your House 2: The Lumberjacks gálán megnyervén ezzel harmadjára is az Interkontinentális Bajnoki Címet. Ez ahhoz vezetett, hogy a SummerSlamen egy létrás meccsen ismét megküzdött Razor Ramonnal, akit ezúttal legyőzött. Ekkortájt a színfalak mögött megalakult egy csoport a The Kliq, amelynek Michaels lett a vezetője. Kritikusok azt mondják, hogy ez a csoport nagyban befolyásolta Vince McMahon döntéseit az elkövetkező időkben. Nem sokkal később Michaels a saját rajongói körét is Kliqnek hívta. Az övet Dean Douglas ellen vesztette el, aki leadta az övet Razor Ramonnak, akit egyébként Scott Hall alakított és szintén tagja volt a Kliqnek. Időközben egy novemberi RAW-n Michaels agyrázkódást szenvedett Owen Hart miatt, így egy visszavonultatós történettel pihenőre ment.

A visszatérésére az 1996-os Royal Rumble mérkőzés során került sor, amelyet meg nyert és ezzel a lehetőséget is megkapta arra, hogy célba vegye a WWF Nehézsúlyú Világbajnoki Címet a WrestleMania XII-en. Az övet meg is nyerte a WrestleManián Bret Hartól egy hatvan perces Iron Man meccsen, amely döntetlennel végződött, ám folytatták az összecsapást az idő letelte után. Május 19-én sor került a Curtain Call incidensre a The Kliq tagjai között. Diesel és Razor Ramon jobb ajánlatot kaptak a WCW-tól és Kevin Nash és Scott Hall néven átigazoltak a riválishoz. Miután Michaels megnyerte meccsét Diesel ellen Ramon és Hunter Hearst Helmsley (Triple H) is a ringben kötött ki és összeölelkeztek. Michaels az övet a Survivor Series-en vesztette el Sycho Sid ellen, de a Royal Rumble gálán visszanyerte azt 60 ezer ember előtt szülővárosában San Antonioban. Hamarosan ismét eljátszott egy visszavonulást és leadta a világbajnoki címet egy térd sérülés miatt. Ebben az időben kezdett kiéleződni a valóéletbeli viszály Bret Hart és Michaels között, aki azzal vádolta Michaelst, hogy bekamuzta a sérülést. Shawn amikor visszatért Stone Cold társaként tag team bajnok lett. Nyáron egy Raw is War előtt Hart és Michaels a színfalak mögött összeverekedett, amely következtében Shawn "Sunny Days" néven kommentálta az esetet, ami arra utalt, hogy Bretnek viszonya volt a WWE dívájával Tammy Sytch-el azaz Sunnyval. Hamarosan Michaels heel turnt vett és British Bulldogtól megnyerte az Európai Bajnoki Címet, amellyel akkor Grand Slam Bajnok lett. Az In Your House: Badd Blood elnevezésű eseményen Michaels megvívta The Undertaker-rel a történelem első Hell in a Cell meccsét, amely öt csillagot kapott Dave Meltzertől. Hamarosan Michaels egyesítette erőit Triple H-dzsel és megalakult a D-Generation X, továbbá folytatta viszályát a Hitman-nel, aki újraformálta a Hart Foundationt. Shawn időközben többször is kifigurázta a kanadaiakat és nagyon tisztességtelen volt, majd eljött a Survivor Series, amely nap örökké beírta magát a történelembe. Hart nem volt hajlandó otthonában elveszteni az övet, annak ellenére, hogy másnap már a WCW pankrátora volt. Így hát Vince McMahonék megszívatták és Shawn úgy lett újra világbajnok, hogy Hart sosem kopogta le a mérkőzést, a bíró Earl Hebner szimplán leállította, erről persze Michaels és Triple H is tudott. Bret Hart ezután nagy perpatvart rendezett és ez az esemény a Montral Screwjob néven vonult be a köztudatba. Az Európai övet átadta Shawnak. Az 1998-as Royal Rumble-ön Michaels egy súlyos sérülést szenvedett The Undertaker ellen, amikor beverte a hátát a koporsóba, hiszen egy koporsós meccset játszottak. A WrestleMania 14-en még kitudott állni Stone Cold ellen, aki Mike Tyson segítségének köszönhetően megnyerte a meccset és ezzel a WWF Bajnoki Címet is. Shawn hamarosan bejelentette a visszavonulását, majd néha visszatért hol kommentátorként, hol a RAW irányítójaként, de 2000-ben végleg eltűnt a szervezet adásairól. Habár továbbra is szerződésben állt a céggel, a magánéletében a saját Wrestling Akadémiájával foglalkozott.

World Wrestling Entertainment (2002 - )
A nagy visszatérésre 18 hónap kihagyás után került júniusban az immáron új néven futó szervezetnél, amikor is Kevin Nash bejelentette, hogy Michaels lesz az nWo új tagja, ezzel ő volt az egyetlen tag aki korábban sohasem dolgozott a WCW-ban. Azonban a New World Ordert megszüntették, de Shawn maradt a RAW tagja és úgy tűnt újra alakul a DX, de Triple H ellene fordult. Egy héttel később Triple H egy autó ablakába vágta bele Michaelst, amiből egy non-sanctioned meccs lett a SummerSlamen, amit Shawn megnyert, de Hunter ezután rátámadt. A Survivor Seriesen a történelem első Elimination Chamber meccsén Shawn Michaels megnyerte Triple H-től a Nehézsúlyú Világbajnoki Címet. Az övet végül visszanyerte tőle Triple H egy Three Stages of Hell meccsen az Armageddon gálán.
Michaels ezután Chris Jerichoval kezdett viszályba, aki a következő Michaelsnek tartotta magát, amely viszály egy WretsleMania meccsen csúcsosodott ki, ahol Michaels legyőzte Jerichot, de Chris egy övön aluli ütéssel támadott rá Michaelsre. Ezután folytatódott a viszálya Triple H-dzsel, de az év végéig Goldberg is a title picturebe került, sőt bajnok is volt. A WrestleMania 20-on egy Triple Threat meccsen Chris Benoit hódította el Nehézsúlyú Világbajnoki Címet előle és Triple H elől, de hamarosan Hunter visszanyerte az övet. Shawn elvesztette a Triple H elleni meccsét a Bad Blood gálán egy Hell in a Cell meccsen, majd a Taboo Tuesdayen ismét vesztett. A WrestleMania 21-en vesztett Kurt Angle ellen, de a Vengeance gálán már nyerni tudott. Nem sokkal később Hulk Hogannel alkotott egy párost és legyőzték Hassant és Daivari-t a Backlashen, majd ismét heel turnt vett és Hulk Hogan ellen fordult, aki legyőzte őt a SummerSlamen. Hamarosan újjá alakult a DX. A WrestleMania 22-n Shawn Michaels és Triple H is használta a DX karjelzést, az előbbi Mr. McMahon ellen, az utóbbi John Cenaval szemben. A WrestleManiát követő időszakban össze is álltak, mint duó és olyanokkal folytattak viszályokat, mint Shane McMahon, Vince McMahon és a Spirit Squad. A június 26-ai Rawn elég messzire mentek, hiszen azt próbálták eladni, hogy Vince McMahon szereti a férfi nemi szerveket (ezen mondatokat Triple H mondta Vincenek öltözve, míg Michaels Shane-t utánozta). Az elkövetkező hónapokban tovább folytatták a McMahon család bosszantását. A Vengeance gálán a DX előbb a Spirit Squadot győzte le, majd a SummerSlamen Vince-t és Shane McMahont is, és ugyanez történt az Unforgiven gálán egy Hell in a Cell handicap meccsen, ahol Big Show csatlakozott a két McMahonhöz. Következő viszályukat a Rated-RKO-val vívták, akik ellen újbóli összeállásuk óta először vesztettek mérkőzést, noha a Survivor Seriesen - több emberrel is kiegészülve - már a DX diadalmaskodott. 2007 elején a World Tag Team Bajnoki Címeket akarták megszerezni Edge-től és Randy Ortontól, de nem jártak sikerrel, ráadásul Triple H súlyos sérülést szenvedett a mérkőzésen. A magára maradó Michaels ennek ellenére továbbra is a DX bevonulózenéjét használta, és tag team bajnok lett John Cena oldalán, a WrestleMania 23-on pedig ki is hívta Cenát a WWE Bajnoki Címéért, de végül veszített. Ezután a szintén megsérülő Michaels elhatárolódott a DX-től, és saját karakterét használta.
A WrestleMania 24-en Shawn Michaels visszavonultatta Ric Flairt miután legyőzte őt. 2009 elején megpróbálta megszerezni John Cenatól a WWE Bajnoki Címet a Royal Rumble gálán, de JBL miatt vesztett. Ezek után The Undertaker legendás WrestleMania Szériáját akarta megdönteni, de vesztett ellene a WrestleMania 25-ön. Újra szünetre ment majd augusztusban visszatért, és az újra összeálló D-Generation X együtt legyőzte a Legacyt a SummerSlamen és a Hell in a Cellen is egy cellameccsen. A Survivor Series gálán egy Triple Threat meccsen vettek részt John Cena ellen a WWE Bajnoki Címért, de veszítettek. A december 13-ai TLC gálán a Jeri-Showt legyőzve megnyerték az egyesített tag team öveket, amelyet 2010. február 8-ig birtokoltak, mígnem a ShoMiz trón fosztotta őket egy Triple Threat Elimination Tag Team meccsen, amelyben a harmadik csapat a CM Punk vezette Straight Edge Society volt. Március elsején elvesztették a visszavágót a címekért, így ez volt a D-Generation X utolsó televíziós mérkőzése, lévén hogy Shawn Michaels végleg visszavonult. Shawn Michaels a WrestleMania 26-on újra megküzdött The Undertaker ellen, ám ezúttal a karrierje is tét volt. Mivel a Halottember legyőzte őt, ezzel a pályafutása is véget ért.

2011-ben beavatták a Hall of Famebe, majd aláírt egy hosszútávú szerződést a WWE-vel, mint a cég nagykövete, azóta már a Performance Centerben is edzősködik. Néha még láthatjuk visszatérni, többnyire másoknak osztogat Sweet Chin Musicot, ha a helyzet épp aszt kívánja.

Magánélete

Hickenbottom első házassága Theresa Wood-dal hamar véget ért. A második feleségétől Rebecca Curcitől, aki korábban egy WCW Nitro Girl volt Whisper néven, két gyermeke született. A fiúk Cameron Kade 2000. január 15-én született, míg a lányuk Cheyenne 2004. augusztus 19-én.
Bevonuló zenéje.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.