Header Ads

Ezen a napon a pankráció történelmében: A Montreal Screwjob (1997. november 9.)

Immáron 20 éve ezen a napon rendezték meg a WWF Survivor Series gálát, ahol megtörtént a pankráció történelmének egyik legellentmondásosabb momentuma a Montreal Screwjob.
A pillanat, amikor a bíró Earl Hebner készül a jogtalan meccs leállításra - (Fotó: WWE)
Ezen a pay-per-viewn rendezték meg a Bret "The Hitman" Hart vs. Shawn Michaels WWE (akkor még WWF) Bajnoki Címmérkőzést. A meccs előtt köztudott volt, hogy Bret Hart mérkőzés után elhagyja a WWE-t és WCW-ba igazol, amely szervezet akkor még vezette a nézettségi versenyt. A szerződése tartalmazott egy pontot mely szerint, ha Hart felbontja szerződését az utolsó 30 napban kreatív kontrollt kap. Bret tehát eldöntötte, hogy az utolsó meccsén amely épp Kanadában fog zajlani nem fogja elveszteni az övet így Vince McMahonnek ki kell találnia valamit. Végül abban maradtak, hogy Hart megvédi a címet és másnap a Raw-n le adja azt.

Bret pedig a következőt mondta a meccs előtt:

"Nincs azzal bajom, hogy le kell adjam a WWF Bajnoki címet. Tisztában vagyok vele, hogy átmegyek a konkurenciához ahová, nem vihetem magammal, és nem is akarom. Nincs problémám azzal sem, hogy életem utolsó WWF-es meccsén vereséget szenvedjek. Viszont ez a most vasárnapi Survivor Series a szülővárosomban, Calgary-ban lesz megrendezve. Nincs azzal problémám, hogy életem utolsó meccsét a WWF-ben elveszítsem... de nem vagyok hajlandó ezt a szülővárosomban, a szüleim és a barátaim előtt megtenni. Nem! Találjunk ki valami mást! Elvesztem az érmet szívesen, de nem ott, és nem akkor!"


Ám nem ez történt. A mérkőzés végén a kihívó, azaz Michaels befogta a Sharpshooter-be Hartot, aki sosem adta fel a mérkőzést, de McMahon utasítására, a bíró Earl Hebner véget vetett az összecsapásnak és kihirdette ”HBK” győzelmét. Az összecsapás után Hart elvesztette a fejét és előbb leköpte Vince McMahont, majd a ringen kívül szinte mindent szétvert. Ez a mérkőzés a ”Montreal Screwjob” néven vonult be a pankráció históriájába. Végül Bret Hart átigazolt a WCW-ba, ám az eset után már nem volt ugyan az az ember és szervezet rossz bookingja és egy fejsérülés miatt amelyet Goldberg okozott karrierje véget ért.

A Screw Job

Néhány évvel ezelőtt Hart a Wrestle Talk TV-nek adott interjút amiben elmondta, hogy számára ez a dolog akkor zárult le amikor összeölelkezett Shawn Michaels-el egy Raw adáson.

Én mindig sokra értékeltem azt, amit a WWE tett értem. Én jóban vagyok velük és tisztelem a szervezetet, de sosem felejtem el azt, hogy mi történt akkor. Soha! Most már vége van és túl vagyunk rajta, de mindig is úgy éreztem, hogy az egy meghatározó pillanat volt a számomra, amely nem csak a pankrátorra, de a személyemre is kihatott.

Talán, ha 1995 decemberében Madusa nem dobja ki a élő adásban a kukába a WWF Női Bajnoki Címét Eric Bischoff kérésére, hanem ígéretéhez hűen visszaszolgáltatja azt átigazolta kor, akkor Vince megbízott volna Bretben és nem történik meg a Screwjob. A nézettségi versenyben Vince nem akart egy aduászt adni Eric Bischoff kezébe azzal, hogy Hartot a szervezet legnemesebb érmével együtt átengedi hozzá. Végül az esetnek köszönhetően elindulhatott az Attitude Éra és megszületett Mr. McMahon karakterere és elkezdődhetett az Austin korszak.

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.