Header Ads

A Doktor Diagnózisa - a TLC katasztrófa

Tegnap este bombaként robbant a hír, hogy sem Roman Reigns, sem Bray Wyatt nem vehetnek részt a vasárnap éjszakai TLC PPV-n, előbbit a WWE ringjébe 11 év után visszatérő Kurt Angle, utóbbit a Smackdown Live top birkózója, AJ Styles helyettesíti. Cikkünkben most kielemezzük a történéseket, és megmagyarázzuk a döntések hátterét.

Nagyon ritkán volt példa arra, hogy a WWE-nek kényszerűségből súlyosan át kellett szerveznie a PPV adásait, ráadásul mindezt a legeslegutolsó pillanatban. Bizonyára többször is történt hasonló, nekem első körben a 2007-es No Mercy jutott eszembe, amikor a több mint egy éve regnáló John Cena dőlt ki a sorból, így a Randy Ortonnal lekötött címmeccse helyett végül három különböző világbajnoki mérkőzést láthattunk, és az öv többször is gazdát cserélt három óra alatt. Ezt hívják vészhelyzeti bookingnak. Egyébként jóval színvonalasabb adás lett, mint amilyennek az eredeti ígérkezett.

Ezúttal a vírusos agyhártyagyulladás húzta keresztül a WWE számításait. Erről azt kell tudni, hogy jóval kevésbé veszélyes, mint a betegség bakteriális formája, a páciensek egy-két hét alatt maguktól meggyógyulnak, viszont a problémát az jelenti, hogy a lefolyása alatt csakis tüneti kezelésre van lehetőség, ráadásul fertőző betegségről van szó. Ezt kapta el a hírek szerint Bo Dallas, és ezért küldték haza - állítólag elővigyázatosságból - testvérét, Bray Wyattet és az ő barátnőjét, JoJo-t. A WWE tegnapi közleménye szerint három szupersztárnál ütötte fel a fejét a fertőzés, így joggal feltételezhetjük, hogy Wyatt és Roman Reigns is elkapták a vírust.

Mivel a turnézó profi birkózók sok időt töltenek együtt, így fennáll a veszélye annak, hogy a betegség továbbterjedhet az öltözőben. Ezért is van az, hogy a megbetegedett vagy veszélyeztetett pankrátorokat egyből hazaküldték, és a PWInsider információi szerint a WWE számos RAW birkózót szűrésre rendelt, illetve be is oltatja őket, elvégre ha még többen betegednének meg, az a nyilvánvaló egészségügyi problémákon túl is rendkívül nehéz helyzetbe sodorná a piros márkát. Viszont a TLC meccslista esetében a baj már megtörtént.

A TLC már ránézésre is egy töltelék PPV. Nincs Brock Lesnar, nincs John Cena, a főmérkőzést leszámítva gyakorlatilag semmi nem szerepel a cardon, amiért az átlagnéző pénzt adna ki. A két cirkálósúlyú meccs biztosan nem ilyen, Asuka debütálása egyelőre inkább a diehard rajongókat érdekelheti, Mickie James kb. azért került női bajnoki címmeccsbe, mert mindenki más volt már, Finn Bálor és Wyatt pedig zsinórban a harmadik PPV-n feszültek volna egymásnak. A naptárban tátongó üzleti lyukra a WWE-nek a Shield újraegyesítése volt a válasza.

Dean Ambrose, Seth Rollins és Roman Reigns hármasa maradt az egyetlen olyan attrakció a jelenlegi mezőnyben, amiről joggal gondolhatták, hogy segíthet betölteni ezt az időszakos űrt, és kellő mértékű vonzereje van ahhoz, hogy növeljék az érdeklődést, és eladják általuk a jegyeket a TLC-re. Persze, az sem volt hátrány, hogy a népszerű stable segítségével a reménybeli aranytojást tojó tyúk, azaz Roman állandósuló és egyre masszívabb negatív reakcióit is semlegesíteni tudják. Ennek megfelelően a gála komplett felépítése róluk szólt, ha feltettük a kérdést, hogy miért éri meg jegyet venni/előfizetni/megnézni, a válasz effektíve annyi volt, hogy azért, mert három és fél év után újra együtt a Shield. Csakhogy Reignsről két nappal a gála előtt biztossá vált, hogy nem szerepelhet, ezzel pedig minden belefektetett műsoridő és kizárólagos fókusz semmissé vált, hiszen nélküle nincs Shield. Ez a vészhelyzet definíciója.

Az egysíkú és Shield-központú felvezetésen kívül ráadásul azzal is meg kellett küzdeniük, hogy a RAW mezőnye jelenleg alapból szűk, és így, hogy az érdemi mezőny nagy része az egy szem sokemberes főmérkőzésre megy el, valamint Lesnaron és Cenán kívül különböző okok miatt nem számíthatnak olyanokra, mint Samoa Joe, Jeff Hardy, Big Show, Big Cass, Nia Jax vagy Neville, alapból nehéz helyzetbe kerültek. Mindössze hat meccs lett bejelentve a cardra, ami egy háromórás PPV esetében igencsak kevés. Éppen ezért nem csak Roman, hanem Wyatt kiesése is komoly problémát jelent, nem csupán a történet, hanem a műsoridő szempontjából is, hiszen minden bizonnyal hosszú meccset kaptak volna Bálorral.

Egy ehhez hasonló helyzetben gyakorlatilag egy válságstábnak kellett összeülnie, hogy vészhelyzeti döntéseket hozzon. Ennek eredményeképpen történt meg az, hogy hazarendelték a Smackdown Live dél-amerikai turnéjáról AJ Styles-t (akiről tegnap még olyan hírek keringtek, hogy ételmérgezéssel küzd), valamint hamarjában reaktiválták a RAW general managerét, azt a Kurt Angle-t, aki elismerten a világ egyik legjobbja (még veteránként is), de 11 éve nem birkózott a WWE ringjében, és bár a visszatérése óta pletykálták, hogy ez előbb-utóbb megváltozhat, a közeli jövőben aligha terveztek hasonlóval (legfeljebb a WrestleManián). Különösen ez utóbbi volt az, ami megütközést keltett a rajongók körében, elvégre mindenféle felépítés nélkül, egy spontán meccsben látni Angle-t mégsem az igazi. Ennek ellenére látni kell, hogy a WWE kényszerhelyzetbe került, és ezt a döntést szükséges volt meghozni.

A legnagyobb probléma, hogy a Shield kiesésével a gála egyetlen érdemi attrakcióját veszítették el, ráadásul pont az a Roman dőlt ki a sorból, akit a szervezet első számú pankrátoraként kezelnek. Az emberek túlnyomó többsége azért válthatott jegyet, vagy rendelhette meg a Networköt, hogy az ő újraegyesülésüket lássa. Enélkül viszont reális veszélye volt annak, hogy esélyük sincs eladni a még meglévő jegyeket, a közönség jelentős része visszakövetelheti a jegy árát (mint amikor a top sztár valamiért nem tud elmenni egy house show-ra, ahová reklámozva volt), a show pedig üzleti katasztrófába torkollik, mert azért lássuk be, sok egyéb nem található a cardon, amiért érdemes lenne pénzt kiadni, és arra sem volt lehetőség, hogy a RAW jelenlegi aktív mezőnyében találjunk valakit, aki hasonló szintű draw lenne (mert nincs ilyen).

A kommentek között felvetődött az, hogy el is halaszthatták volna a PPV-t, ám erre egész egyszerűen nincs lehetőség. Tudtommal a WWE még sosem tett ilyet, hasonló eset is csak egyszer jut eszembe, amikor 1996-ban a Beware of Dog PPV állandó technikai problémákkal küzdött egy nagy vihar miatt, a közvetítés is megszakadt, és végül mindössze két meccs jutott el az előfizetőkhöz, minek következtében két nappal később megismételték a rendezvényt.

Gondoljatok bele: a WWE-nek szerződése van számos nemzetközi szolgáltatóval. Szerződése van az arénákkal. A turnéidőpontok és helyszínek hetekre, hónapokra előre le vannak kötve. A WWE naptárában nincsenek üres lyukak, ahová csak úgy be lehetne préselni egy elhalasztott rendezvényt. Ráadásul ez ugyanaz a cég, amely sem hóviharok, sem mondjuk 9/11 miatt nem mulasztott el adást, legfeljebb felvétel helyett gyártottak egy élő Smackdownt, vagy a connecticuti stúdióból jelentkeztek. És ezek heti műsorok voltak, nem PPV-k.

Csak hogy érzékeltessem: ha történetesen mégis lemondják a PPV-t, akkor nem elég, hogy külön egyezkedni kellett volna a médiaszolgáltatókkal és az arénákkal. Ha átteszik egy másik vasárnapra az adást, akkor le kell mondani az oda tervezett house show-t, át kell alakítani a műsortervet, valamint a turnék sajátosságai miatt egy teljesen más országrészből kellene visszatérniük Minneapolisba, ami az Egyesült Államok méreteit tekintve logisztikai rémálom, hiszen a teljes felszerelést vissza kellene hurcolni (és ki tudja, egyáltalán szabad-e az ottani csarnok egy másik időpontban). Ha pedig máshol tartanák meg a PPV-t, hamarjában le kellene szervezni hozzá egy másik arénát, oda villámgyorsan eladni a jegyeket, és visszatéríteni az összes Minneapolisban eladott jegy árát. Könnyen belátható, hogy ez valójában egy katasztrófális forgatókönyv a WWE számára.

Így tehát nem maradt más választás: show must go on, tehát a show-nak folytatódnia kell, mindezt pedig úgy kellett megoldani, hogy lehetőség szerint elkerüljék a tömeges jegyárvisszatérítést (így is lehetnek olyanok, akik igényelni fogják). Ehhez arra volt szükség, hogy olyan előadókat találjanak, akiknek a szerepeltetésével attrakciót tudnak kínálni a közönségüknek. Ebbe a képbe pedig tökéletesen beleillik a WWE bázisa által jól ismert és szeretett, de a ringben hosszú ideje nem látott Kurt Angle, Bálorral szemben pedig a stílusuk és az NJPW-s múltjuk miatt álomellenfélnek számító AJ Styles (akinek a termékeladásai azt bizonyítják, hogy egy adott szintig képes draw lenni a jelenlegi mezőnyben). Mindkét ember tudatos, jó választás a kialakult helyzetben.

Amely helyzet bevallottan nem ideális, de nézzük a pozitívumokat! A Shield nagy pillanatát - egyelőre - bukjuk, de ott van helyettük Angle, akit mindig élmény birkózni látni. Esetében az a legnagyobb kérdőjel, hogy milyen formában van, de Kurt in-ring professzionalizmusát ismerve, valamint abból ítélve, hogy a visszatérése óta többször is lenyilatkozta, hogy feltett szándéka ringbe lépni a WWE-ben, nem gondolom, hogy különösebben szét lenne esve. De még ha úgy is van, a TLC meccsek káosza, valamint a 3 vs. 5 elleni felállás lehetővé teszi, hogy megvédjék őt a meccsben, és elkendőzzék az esetleges hiányosságait. Továbbá Angle visszatérésének izgalma ellensúlyozhatja a Shield-nosztalgia hiányát is. (A birkózóknál már sikerült, kb. a teljes öltöző és Drew McIntyre tweetje szerint az NXT-s turnébusz is markoutolt a hírre.)


Ami Styles-t illeti, több szempontból is tökéletes ellenfél Bálornak. Egyrészt a stílusuknál fogva szinte bizonyos, hogy magas színvonalú meccset fognak vívni egymással, jó esetben szét is szedhetik a házat. Másrészt alkalmas rá, hogy akár 25-30 perces meccset birkózzon Bálorral (a pletykák szerint valóban sok időt fognak kapni), ami egy ennyire vékonyka cardon a műsoridő kitöltése szempontjából is nagyon fontos. Harmadrészt pedig ebben a helyzetben nincs lehetőség arra, hogy a WWE háttértörténetet kerekítsen a birkózóknak, DE esetükben megvan az a közös pont (Japán és a Club), amire a WWE rájátszhat, és nem is lenne előzmény nélküli, hiszen ezt a vonalat már korábban sem hallgatták el (lásd találkozásaikat Gallowsszal és Andersonnal), egy tavalyi PPV-n közös jelenetük is volt backstage-ben, ráadásul Kevin Owens és Sami Zayn esetében sem nagyon zavarta őket, hogy a háttérsztorijuk jelentős része a függetleneknél játszódott.

Zárszó gyanánt be kell vallanom nektek két dolgot. Valahol őszintén úgy érzem, hogy a WWE megérdemelte, hogy a nyakába szakadt ez a szituáció. Az egybites, szemellenzős fókusznak még soha nem volt jó vége a profi birkózásban. Azáltal, hogy mindent egy lapra tettek fel, és minden mást félredobtak vagy elhanyagoltak, kiszolgáltatták magukat a véletlennek, és Murphy törvénye lecsapott, ami elromolhatott, az el is romlott. Amikor valaki oly rögeszmésen ragaszkodik egy elképzeléshez, hogy kísérti vele a sorsot, az előbb-utóbb visszaüt, és legkevésbé sem bánom, hogy a WWE most megkapta ezt a pofont az élettől.

Az érem másik oldala viszont az, hogy előttünk áll egy PPV, amit tegnap estig a legkevésbé sem vártam. Engem nem nyert meg magának a Shield ilyen céllal történő újraegyesítése, sem a 3 vs. 5 elleni katyvasz, amibe bebookolták őket, feltehetően azért, hogy hipergigamegaszupererősnek tűnjenek a szédületes esélyekkel szembeni győzelemmel. Ezekről a dolgokról tonnányit beszéltünk a 134-ik Szorító Podcastben. Ugyanakkor MOST azon kaptam magam, hogy érdekel a TLC. Nem kicsit, nagyon. Alig várom, hogy birkózni lássam Angle-t, alig várom, hogy Styles és Bálor megpróbálják szétszedni a házat (a természetfeletti vonallal teljesen szétrajzfilmesített Wyatt meccs helyett), és alig várom, hogy kiderüljön: vajon felhasználja-e a WWE ezt a helyzetet arra, hogy ne csak egyszeri, spontán eseményt teremtsen, hanem katalizátor legyen valami hosszabb távú sztori számára.

Még egyszer mondom, ez a szituáció senkinek nem ideális. De Vince McMahon egyik legrégebbi mondása az, hogy "csináljunk a negatívumból pozitívumot". Itt az alkalom rá, hogy felnőjenek ehhez.

A megbetegedett pankrátoroknak természetesen jobbulást kívánunk!

 

4 megjegyzés:

 1. Azért az valahol nagyon gáz, hogy a világ legnagyobb pankrációs cége, a több, mint félmilliárdos bevétellel rendelkező WWE zászlóshajójának ppv-jén úgy kell összekaparni egy normális cardot, sérülések, betegség ide vagy oda.
  És megint csak az történik, hogy a pillanatnyi előnyért odadobják egy későbbi lehetséges feud izgalmát. Angle visszatérését vagy a Styles-Bálor összecsapást fel lehetett volna építeni, hype-olni, ahelyett, hogy most felvezetés nélkül odadobják nekünk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. de egyszerűen nincs más lehetőség
   a card alapból nagyon szűk, tehát nincsenek abban a helyzetben, hogy wyatt nélkül offolják bálor meccsét
   ráadásul az egész ppv a shieldre épült, nélkülük semmit nem ér az egész
   ezért nyúltak aj hez és anglehez
   velük talán meg tudják menteni
   bár hozzá kell tennem régóta követem a wwe-t, de ilyet még nem láttam
   az egész ppv csak úgy össze lett tákolva
   és itt most nem erre a 2 cserére gondolok, de így meg pláne

   Törlés
  2. Igen, de hát melyik cégtől várhatnánk el, hogy minőségi pankrátorokkal töltse fel a rostert, és minőségi kreatív munkát végezzen, ha nem a WWE-től?
   Egyébként is, az utóbbi években kb. mindenkit odadobtak Reignsnek, most a Shield újjáegyesítése is Reigns overré tevéséről szól. És ez üt most vissza - Reigns kiesése után nincs senki a RAW-n, aki hitelesen átvehetné a helyét.

   Törlés
 2. Alapból már az is gáz hogy smackdown sztárt kell hívniuk egy raw ppv-re...

  VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.