Header Ads

Ki az a Vince Russo?

Bártfi előszava: Mostanában sokat került elő Mr. Russo véleménye a pankrációs híroldalakon, így sokat jelent meg nálunk is. Viszont észrevettük, hogy sokan kérdezitek ki ő és miért lehet ekkora arca, hogy ilyeneket merjen mondani. A válasz röviden: Ő a pankráció történetének legnagyobb kóklerre. De következzen Dávid cikke, ami hosszan ki fejti Mr. Russo történetét. 

Sokan kérdeztétek már, hogy ki is ő pontosan és miért szidalmazza a WWE-t, amikor csak kedve tartja. Ebben a cikkben megpróbálom összefoglalni az ő pályafutását. Russo-t sokszor a biznisz legellentmondásosabb személyeként emlegetik, önmagát pedig a wrestling Antikrisztusának tartja.

Magáról az emberről annyit, hogy 1961. január 24-én született New Yorkban. 1983 óta boldog házasságban él, három gyermeke született feleségétől Amytől, két fia és egy lánya. A család otthona az Indiana állambeli Evansvilleben található. Szintén 1983-ban szerezte meg a diplomáját újságírásból a Dél-Indiai Egyetemen.

Na, de most már térjünk rá a lényegre. 1992-ben az edzőterem felé vette az irányt, ahol hamar megismerkedett a pankráció-biznisszel, mellette egy kisebb rádión volt műsora és két videotéka tulajdonosa is volt. 1992-ben megkereste a World Wrestling Federation, hogy legyen a WWF Magazin szerkesztője. Itt a Vic Venom álnéven írt, tehetségére maga Vince McMahon is felfigyelt és 1996-tól a WWF creatív csapatában kezdet dolgozni. A WWF helyzete ekkor nem volt túl rózsás, dúlt a hétfő esti háború, amiben a WCW hatalmas előnybe került, a RAW már csak az 1.8-as értéket érte el a Nielsen-rátán.
Ez kiváló lehetőség volt a fiatal Russo számára, hogy meggyőzze Mr. McMahont, a főnököt a változásról. Erről egy videó is készült, amely több WWE dokumentumfilmben is megtekinthető, Vince McMahon hajlott a változásra és Russo megalkotta az úgymond "Crash TV-t", amely lényege a szexualitás, a váratlan heel turnök és a tömérdek megjátszott shoot történet. A Crash eredetileg magának Russonak az írói stílusa volt. 1997 elején még nagyobb szerepet kapott a szervezetnél, ugyanis ő lett a Monday Night RAW és pay-per-viewk fő írója. Russo saját bevallása szerint ezzel megalkotta az Attitude Érát és megverte a rivális WCW Nitrot nézettségben. (Bártfi kiegészítése: Ez több emberes munka volt és egészen Shawn Michaels-ig és a Kliq-ig vezethetők vissza az Attitude alapötletének szálái.) Olyan történetek fűződnek a nevéhez, mint a Stone Cold, Steve Austin vs. Mr. McMahon viszály, a The Undertaker vs. Kane viszály, a D-Generation X, és The Rock szárnyalása. 1999-re a WWF eljutott arra a pontra, hogy behozhatatlan előnyre tegyen szert a WCW képest. Ezt Vince Russo is látta és úgy vélte, hogy mindezt a WCW-val is meg tudja csinálni. 1999. október 5-én átszerződött a WCW-hoz társával Ed Ferraraval. Elmondása szerint azért távozott a WWF-től, mert összetűzésbe keveredett Vince McMahonnel, amiért az egyre több munkát adott neki. WWF ekkor kezdett bele a SmackDown-ba, ami újabb történetszálak írásával terhelte volna le Russo-t. A Russo családnak ez nem tetszett, elvégre ekkor még kisgyermekei voltak a párnak.

A WCW-nál már nem ért el sikereket, a Crash TV itt már nem működött. Többek között azért, mert itt már nem volt aki szabályozza az ötleteit, mint a WWE-ben. A szervezet állapota sem volt túl jó, hiszen az öltöző szét volt esve, az öregek háttérpolitikája miatt. Munkája 2000-től kezdett látszódni. Az ő nevéhez fűződik az az eset, amikor a színész David Arquette megnyerte a WCW Nehézsúlyú Világbajnoki címét, magát Eric Bischoffot tussolva, ez elvileg a Ready to Rumble (Ha Szorít a Szorító) című film miatt történt. Nem sokkal ezután kirúgták, de három hónap múlva újra szerződtették, ezúttal már Eric Bischoffal karöltve irányították a WCW-t. Russo szerepet kapott a televíziós műsorokon is, mint a szervezet "gonosz" irányítója és a New Blood egyik vezetője. Hamarosan megtörtént a legnagyobb botránya, amikor az engedetlen Hulk Hogant élő adásban a Bash at the Beachen kirúgta a WCW-ból. Ez abból indult ki, hogy Hogan nem akart veszíteni Jeff Jarrett ellen, aki körülbelül annyira nagy barátja Russonak, mint Bischoffnak Hogan. Hogan többé nem jelent meg a WCW-ban ellenben Russoval, aki még szeptemberben a WCW Bajnoki Címet is megnyerte, majd önként távozott a szervezettől fejsérülésre hivatkozva, amit Goldberg ellen szedett össze.


Russo kirúgja Hogant a WCW-ból

A World Championship Wrestling hamarosan megszűnt, amiért mai napig sokan Russot hibáztatják, egyes összeesküvés elméletek hívői szerint pedig maga McMahon küldte oda, hogy belülről győzze le a riválist. Russo 2002-ben egy rövid időre visszatért a WWE-hez ahol olyan nevekkel akarta újraindítani a WCW invázióját, mint Bill Goldberg, Scott Steiner, Eric Bischoff és Bret Hart, de ezekből a tervekből semmi sem lett. A Jarrett család által alapított TNA jobb összeget ajánlott fel számára, így ő lett szervezet kreatív irányítója, ahol a kezdeti években a képernyőn is szerepelt, de hamarosan a háttérbe vonult. Kisebb megszakítással 2012-ig itt dolgozott, ahol érdekes módon utolsó éveiben egész jól kijött a Hogan-Bischoff rezsimmel. Azonban szépen lassan kezdett kivonulni a szervezettől és a helyét Bruce Prichard vette át. 2014-ben két hónap erejéig még visszatért kreatív tanácsadóként, de nem látott jövőt a TNA-nél.

Jöjjön egy kis kritika, sokan csak kóklerként tekintenek rá, amely valóban igaz, amikor egyedül kell irányítania. Az Attitude Éra azért működött, mert ott volt mellette Vince McMahon (és még sokan mások, mint Gerald Brisco és Pat Patterson), aki szabályozni tudta az ötleteit, ellenben a WCW-nál, ahol sokszor azt sem tudta mit csinál. A TNA-ben szintén úgy működött, mert többen is felügyelték munkáját, a TNA 2009-ig szárnyalt is az irányítása alatt. Mióta nincs munkája a birkózás világában, sokszor érthetetlen megnyilvánulásokat tesz, és gyakorlatilag elért arra a szintre, hogy senki sem tekint hitelesen a véleményeire. Legtöbbször magának Vince McMahonnek könyörög e-mailben, hogy vegye vissza a szervezethez, mert ő képes lenne változtatni a dolgokon. McMahon egyszer válaszolt neki egy nemmel, így nem valószínű, hogy Russo valaha is visszatér a WWE-hez.

2 megjegyzés:

Üzemeltető: Blogger.