Header Ads

Mit is jelent pontosan az X Division bajnoki cím

A GFW X Division bajnoki cím egy professzionális birkózó bajnoki cím, melyet a jelenlegi cég elődje, a korábbi Total Non-Stop Action Wresting (TNA) hozott létre.

Fotó: Allwrestlingnews.com

A címet hívták már korábban Impact Wrestling X Division bajnokságnak, TNA X Division bajnokságnak, NWA-TNA X Division bajnokságnak, NWA X Division bajnokságnak.

Kik lehetnek X Division bajnokok?
Samoa Joe mint X Division bajnok 
(Fotó:listal.com)
A TNA X Divízió 2002. június 19-én jött létre a Total Nonstop Action első heti PPV eseményén egy Six Man Tag Team meccsen, amit Jimmy Yang, Jorge Estrada és Sonny Siaki csapata vívott  AJ Styles, Jerry Lynn és Low Ki csaptata ellen. Később, a következő heti PPV eseményen a TNA bemutatta az X Division bajnoki címét. A divízióban látványos, úgynevezett High Flyer stílusú (mexikóban lucha libre) pankrátorok szerepeltek.  2011-ig a súlyhatárt nem korlátozták. Eric Bischoff 2011. augusztus 11.-én bejelentette, hogy ettől az időponttól kezdve az X Divízió korlátja 102 kg. Miután Hulk Hogan 2012 márciusában vezérigazgató lett, a súlykorlátot újra figyelmen kívül hagyták 2012. június 10.-től. Így történhetett, hogy a Slammiversary PPV-n, a 130 kg-os Samoa Joe lehetőséget kapott az övre. 2013 márciusában a szervezet új szabályokat rendelt el X Divízióra, ami azt jelentette, hogy az összes meccset Triple Threat meccs típusban vívják 104 kg-os súlyhatárral. Ez a rajongóknak nem tetszett, és augusztusban a újra átlépték a korlátot.

Meccstípusok
A Total Nonstop Action X Divízió többféle mérkőzéstípust használt új X Division bajnok avatásra. Az első ezek közül az Ultimate X mérkőzés. Ezt 2003-ban vezették be. A ring felett kifeszítenek egy nagy vörös X betűt. Az a pankrátor nyeri a mérkőzést aki elsőnek szedi le az X betű közepéről a bajnoki címett. Ez a meccs típus nagyon  sikeres volt a TNA-ben. A cég ki is adott  2008-ban egy DVD-t  "TNA: Ultimate Matches" címmel.
A másik meccs típus a Steel Asylum, ez 2008 májusában debütált a TNA Sacrifice PPV eseményén, "The TerrorDome" néven. 2008 októberében újra ezt használták a  Bound for Glory IV PPV-én. 2017 júliusától ezt a mérkőzést csak a TNA X Division bajnoki cím első számú kihívójának meghatározására használták. A ring körül egy hatalmas, vörös, kúp alakú acél ketrec helyezkedik el. A győztes az aki ennek a tetején lévő lyukon elhagyja a az építményt.
Az Xscape meccs a harmadik típus. Ezt többnyire csak a minden év  áprilisiában megrendező Lockdown PPV-én használták. Az első két Xscape meccsen a TNA X Division első számú kihívójának meghatározására került sor, míg 2007 óta már magát az X Division bajnoki címet is meglehet szerezni ebben a meccstípusban. Itt is egy acél ketrec van a ring körül, és négy-hat résztvevővel indul. Az ellenfeleket le kell kopogtatni, vagy feladásra kényszeríteni és az utolsó két résztvevő közül az a győztes aki először elhagyja a ketrecet.

C opció

Austin Aries & Hulk Hogan (Fotó: thesportmatrix.com)
A C lehetőség olyan koncepció, amelyben a jelenlegi X Divízió bajnok önként feladja a bajnoki címet cserébe egy World Heavyweight Championship mérkőzésért az adott évben lévő Destination X eseményen. Ezt a koncepciót 2012 júniusában az akkori ausztrál bajnok, Austin Aries-nél vezették be. Aries nem elégedett azzal, hogy csak az X Divízió bajnoka volt, majd megegyezett Hulk Hogan-nel aki adott neki egy nehézsúlyú világbajnoki övmérkőzést, de előbb le kellett adnia az X Dvivision bajnoki övét. Austin elfogadta Hogan feltételeit, azzal a feltétellel, hogy az aktuális X Division bajnok élhet ezzel a lehetőséggel jövőre is. Aries ezután sikeresen legyőzte az ekkor leghosszabb ideig uralkodó nehézsúlyú bajnok Bobby Roode-ot a világbajnoki címért. A következő évben Hogan megkérdezte Chris Sabin az X Division  aktuális bajnokát, hogy él-e a lehetőséggel. Sabin is a C opciót választotta és legyőzte Bully Ray-t. 2014. június 24-én, öt nappal azután, hogy ötödik alkalommal is megnyerte az X Division bajnoki címet, ismét a C opciót választotta, de nem sikerült legyőznie az aktuális bajnok Bobby Lashley-t. 2015. május 10-én Rockstar Spud is a C opciót választotta kihívta Kurt Angle-t viszont a mérkőzést elvesztette. 2016-ban a World Heavyweight Champion Lashley legyőzte az aktuális X Division bajnok Eddie Edwards-ot, így nem volt kinek élnie a C lehetőséggel.

Öv dizájn
Az elsőtől a napjainkig használt bajnoki övek
2007 májusában a National Wrestling Alliance (NWA) befejezte az öt éves partnerségét a TNA-vel, amely lehetővé tette az NWA számára, hogy visszanyerje az irányítást az NWA World Heavyweight és World Tag Team Bajnokság felett, amelyet a TNA 2002 júniusa óta birtokolt. A TNA bemutatta az új TNA X Division bajnoki övét 2007. május 16.-án. Jeremy Borash és az ügyvezető igazgató Jim Cornette, adta oda Chris Sabin-nak az új címet. 2013. július 19-én, a korábbi TNA elnök, Dixie Carter bemutatta az akkor már Impact Wrestling X Division championship új dizájnú, kék övét, hogy megfeleljen a vállalat színösszeállításának. 2015. június 16-án módosították az öv kinézetét a jelenlegi formájára. A zöld színű övet az aktuális bajnok Sonjay Dutt birtokolja.

Érdekességek
AJ Styles az első, aki megnyerte az X Division bajnoki címet legyőzve Low Ki-t, Jerry Lynn-t és Psicosis-t egy Four Way Double Elemination meccsen 2002. június 19-én. A leghosszabb ideig Austin Aries birtokolta a címet, 301 napig. A legrövidebb uralkodása Eric Young-nak volt, egyetlen napig viselhette a címet. Az abszolút rekorder  Chris Sabin, aki nyolcszor tudta elnyerni a címet.

Az első X Divison Champion AJ Styles (Fotó: listal.com)
Napjainkban
A jelenlegi bajnok Sonjay Dutt, aki Low Ki-t győzte le 2017. május 30-án, Mumbaiban, Indiá-ban. Trevor Lee a korábbi bajnok ellopta az övet Sonjay-től, így köztük láthatunk kibontakozni egy viszályt az X divíziói címért. De nem szabad leírni Matt Sydal-t sem, akinek úgyszintén a bajnokság megnyerése a cél. Ő Bobby Lashley-vel mérkőzik meg a közelgő Destination X gálán.
Fotó: Impact Wrestling

Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.