Header Ads

Egy új évszázad

A profi birkózás mainstream vonalának kezdete óta, azaz a WrestleMania éra vonalában nem volt talán vitatottabb intézkedés, mint a fejre mért székütések és a vérzés betiltása. Sokan, sokféleképpen nyilvánultak meg a határozatról, rengetegen pedig meg sem értették, hogy mi áll valójában a hátterében. A Doktor most arra tesz kísérletet, hogy ebben a cikkben elmagyarázza azt, miért volt szükség erre a lépésre, és miért járt vele jobban az egész szakma.

A biznisz halála  
2007. június 24. talán a legsötétebb nap a profi birkózás történetében. Ez volt az a nap, amikor napvilágra került, hogy Chris Benoit, a WWE korábbi nehézsúlyú világbajnoka meggyilkolta a feleségét, a kisfiát, aztán magával is végzett. A szervezet korábbi birkózója, Chris Nowinski, aki agyrázkódások következtében kényszerült visszavonulni, kapcsolatba lépett a Benoit-családdal, és felhívta a figyelmet arra, hogy az esemény hátterében agykárosodás állhat. A boncolás során a Nyugat-Virginiai Egyetem vezető idegsebésze, Dr. Julian Bailes kiderítette, hogy Benoit agya olyan súlyosan károsodott, mintha egy 85 éves Alzheimer-kórosé lett volna.  A birkózó ennek következtében demenciában szenvedhetett, ami depressziót és egyéb viselkedési zavarokat idézett elő.

Mindez tíz évvel ezelőtt történt. Felgyorsult világunkban ennyi idő egy örökkévalósággal ér fel. A tudomány rohamléptekkel fejlődik, és már most sokkal jobban értjük az agy működését, mint akkoriban. Többek között felfedeztük azt, hogy ha az agyat rendszeresen trauma éri, ami alkalmasint egy autóbaleset erejével ér fel, akkor az maradandó nyomot hagy. Minő meglepetés, ugye? Benoit halálának idejében mindez csupán feltételezés volt. Minden további nélkül kaphatott sportorvosi engedélyt, a WWE nem törődött agyrázkódásainak történetével, sőt, konkrétan a sci-fi irodalomban is úgy álltak az agyrázkódásokhoz, hogy a karakterek „kipihenik”.

Benoit gyilkosságai és öngyilkossága az egyik legelső ébresztőóraként funkcionáltak. Az eset következtében az amerikai kongresszus vizsgálatot indított a profi birkózásban létező szerhasználat végett (különös tekintettel a szteroidokra, amelyek kapcsán már 1994-ben is szövetségi perbe fogták Vince McMahon-t, illetve a receptre kapható gyógyszerekre, mert az ezekkel való visszaélés szintén nyakasan kötődik a bizniszhez). A kormányzat képviselői kihallgatták Stephanie McMahont és Dixie Cartert (mindkét kihallgatás átirata nyilvánosan elérhető az interneten). A profi birkózásban ezáltal sokkal hamarabb borult ki a bili, és a Benoit-tragédia visszhangja máig is kihatással van a bizniszre. Konkrétan: majdnem megölte a profi birkózás bizniszét. Az, hogy ilyesmi megtörténhet, hogy ilyesmi napvilágra kerül egy köztiszteletben  álló birkózóról, övön aluli ütésként érte mindazokat, akik védték a bizniszt.

(A szerkesztő megjegyzése: Benoit haláláról az akkori H-wrestling, vagyis KWP weboldaláról értesültem. Előtte való napon olvastam, hogy megjelenése a Vengeance gálán kétséges, családi okok miatt. Úgy voltam vele, hogy ugyan már, nagy profi, úgyis ott lesz. Mégis, abban a pillanatban, ahogy elolvastam azt a főcímet, hogy „RIP Chris Benoit és családja”, rögtön tudtam, kétségem sem volt, hogy ő gyilkolta meg őket. Ami, ha belegondoltok, hátborzongató.)

A változás 
Az első lépéseket egy új biznisz felé Eddie Guerrero halála indította be. Eddie köztudottan alkoholista és gyógyszerfüggő volt, viszont mindezek mellett a profi birkózás egyik legszeretettebb figurája. Az emberek nem megvetették őt a démonai miatt, hanem tisztelték őt azért, mert felvette velük a harcot. Amikor 2005. november 13-án elhunyt, az egy pofon volt mindenkinek, aki foglalkozott a pankrációval; annak a napnak a reggelén, amikor állítólagosan újfent megnyerte volna a nehézsúlyú világbajnoki címet, attól a Batistától, aki zokogott a kamerák előtt az Eddie megemlékezésének szánt heti adásokban. (Így tett Eddie egyik legjobb barátja, Benoit is, illetve ott volt a helyszínen Sasha Banks, akinek Eddie volt a hőse, és az arénában tudta meg, hogy meghalt.)

A hirtelen szívhalál, ami végzett Eddie-vel, egy egészen új korszakot indított be a WWE-ben. Ez vezetett oda, hogy megalapították a Wellness Policy-t, amely a gyógyszer, drog és alkoholfogyasztáson kívül a szívproblémákat is szűri a szupersztárok esetében. Az évek során az anabolikus szteroidok, az izomlazítók – és nem utolsósorban az agyrázkódások is felkerültek a listára.

A győzelem
A Wellness Policy az évek során rengeteg kritikát kapott. Egyesek azt állították, hogy szelektív: valakire vonatkozik, másokra nem. Mások azt mondták, hogy egyáltalán nem szűri a leggonoszabb szereket, aminek a használói változatlanul átcsúsznak a rendszeren. E cikk írója ugyanakkor úgy véli, hogy a Wellness Policy teszi lehetővé azt, hogy a jelenkorban a profi birkózóknak már nem azok a kilátásai, hogy 30-40-50 évesen meghalnak.


Tudásunk napról-napra, hétről-hétre, évről-évre fejlődik. Amit tíz éve tudtunk az agysérülésekről, az töredéke annak, amit most tudunk. Azok után, hogy a profi birkózás, ami mindig is szálka volt sokak szemében, pellengérre került, az Egyesült Államok legnépszerűbb sportja, az amerikaifutball , az NFL sem kerülhette el a sorsát. Az új évszázad felismerte a CTE (krónikus traumatikus enkefalopátia) mibenlétét, amit az agyat érő tramua okoz, és memóriát érintő agykárosodáshoz, depresszióhoz, elbutuláshoz vezet. Mindez olyan dolgokat eredményezett, mint pl. Aaron Hernandez esete, akinek a tragédiája nagyban hasonlít Chris Benoit-éhoz.
 
Az NFL csupán 2016-ban ismerte el, hogy a CTE valóban köthető a sportághoz. Azonban egy egészen friss tanulmány, amit a JAMA (Amerikai Egészségügyi Szövetség Naplója) publikált, azt állítja, hogy 202 elhunyt amerikaifutballista közül 177-et diagnosztizáltak CTE-vel, és ezek közül 111 volt NFL játékos, amiből 110 pedig CTE-s. Ez 99 (KILENCVENKILENC!) százalék. Az amerikaifutball mellett a profi birkózás is kontakt sport. Hiába kiszámítható az – a megrendezett mivoltánál fogva – hogyan sérülünk meg, tényszerűen kiszámítható, továbbfejlődött tudásunkból látható, hogy a profi birkózás kontaktjai is agysérülésekhez vezetnek – az agysérülések pedig tragédiához. 
A WWE pedig reagált. A mainstream sajtó soha nem fogja elismerni, de gyakorlatilag elsőként. A Benoit-tragédia elementáris szinten rázta meg a bizniszt, de az a progresszív hozzáállás, amit az agyrázkódásokkal kapcsolatban tanúsítanak, még a jelenlegi amerikai sportbizniszben is egyedi. Ma ennek köszönhető az, hogy egy Daniel Bryan nem birkózik, és valószínűleg ennek köszönhető az, hogy Daniel Bryan meg fogja érni az unokája születését. Érdemes ránézni az egyik legveszélyesbb mozdulatra: a diving headbuttra. Ennél a manővernél a támadó és a védekező fél feje is ki van téve a veszélynek, ugyanis nehéz kivédeni úgy, hogy közben jól is nézzen ki. Lessük meg a manőver mestereit: Harley Race, a feltalálója ezt az egy dolgot bánja a komplett pályafutásával kapcsolatban. Dynamite Kid tolószékben él. Chris Benoit halott. Daniel Bryan soha többé nem birkózhat. Kezdjük kapisgálni?

Az ellentmondás

Amikor a WWE bevezette az új szabályozást, komoly negatív visszhangot váltott ki. A legelső kör a vérzés betiltása volt. A vér, ami kezdetben tabunak számított, a múlt század közepén vált attrakcióvá a profi birkózásban, mert a műfaj megrendezett mivolta miatt kontrollálni tudták, és a nézők imádták a véres brawling stílusú meccseket. Ezen a téren fontos megjegyezni, hogy Vince McMahon a családbarát imázs miatt sokáig alapból tiltotta a pengézést. A műfaj mesterei, mint Bret Hart vagy Ric Flair a szervezet akaratával ellentétben hajtották végre a legendás eseteiket, a pankráció történetének egyik legikonikusabb pillanata, a Sharpshooterben szenvedő Stone Cold Steve Austin fejéből ömlő vér sem volt tervezett. Az Attitude éra káoszában mindez nevetségessé silányult, de a valódi változás 2008-2009 magasságában állt be, amikor a PG-közönségbesorolásra való átállásban a WWE betiltotta a pengézést. A szerző véleménye az, hogy a döntés védhető, ámbár nem feltétlenül szükséges. A vérzés kapcsán a legfőbb egészségügyi megfontolás a fertőzés kockázata. Személyes tanúja voltam annak, hogy a magyar pankrációban, a HCW-ben minden egyes Véres November előtt kötelező volt a vérteszt a pankrátorok számára. Higgyétek el, ez nagyon-nagyon fontos, és az, hogy mi bevállaltuk ezt, szinte egészen egyedi, és rengeteget tett az olyan betegségek kivédéséért, mint a Hepatitis, vagy  a HIV. Egyébként azt gondolom, hogy a vérzés megfelelő pillanatban sokat tesz a bizniszért. De nagyon meg kell válogatni, hogy mikor vállaljuk be.
 
A másik érdekes váltás a fejre mért ütések tiltása volt, amely nagyon súlyos visszhangot váltott ki a magyar rajongók körében. A WWE ezt annak idején úgy kommunikálta le, hogy büntetést von maga után minden olyan fejre mért ütés, amit szándékosnak minősítenek. A magyar közönség jelentős része ezt úgy értelmezte, hogy mostantól minden fejre mért ütés szándékosnak minősül. Tehát akkor elvileg tiltott a Sweet Chin Music, a Tombstone, meg bármi. Erről semmilyen szinten nem volt szó, de sokaknak nehézre esett lenyelni. Pedig ez az egyik legfontosabb a változások sorában, ami az agyrázkódás-kutatás fényében még nagyobb prioritást kap. És olyan szinten komolyan vették, hogy a WrestleMania 27 után, egy amúgy tökéletesen kivédett székütés kapcsán a szervezet első emberének veje, és a szervezet első számú veterán birózója kapott súlyos büntetést a megszegéséért. Miért? Azért, mert már tudjuk, hogy el kell kerülni. Annak idején Triple H még csak azért bírálta Mick Foley-t a leengedett karral fogadott székütések miatt, mert a védekezés hiánya csak azt bizonyítja, hogy kamu az egész… most viszont már tudjuk, hogy belehalunk.

Abszolút shoot, és ha a HCW-ből olvassa valaki, veheti is annak: ha rajtam múlna, ha az én felelősségem lenne, nálunk, Magyarországon azonnal betiltásra kerülne a fejre mért székütés. Ebben a pillanatban.

Konklúzió

Bártfi barátom előszeretettel mondogatja a Szorító Podcastben, hogy az emberiség sokat civilizálódott az elmúlt évtizedekben. Ebben egyetértek vele. Sok dolgot megértettünk, amit korábban nem, és ez is közéjük tartozik. Amikor a birkóbiznisz megérti, hogy fontosabb szempontok is vannak annál, amit a vérzés vagy a fejre mért trauma képvisel, az mindenképp előrelépés. A fontos az, hogy mi rajongóként is megértsük, mi áll ennek a hátterében, és rájöjjünk, hogy végső soron a változás mindannyiunk érdekeit képviseli. Bízzatok a Doktorban! Ebben is és másban is!

1 megjegyzés:

  1. Wellnes policy hülyeség mindenki nyomja a szteroidot és társait amúgy jó a cikk

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.