Header Ads

Az nWo története

"The following article has been paid for by the New World Order". A Pankráció történetében nagyon kevés olyan rossz fiúkból álló csapat született, mint az nWo, céljuk a WCW irányításának átvétele volt, amely részben sikerült.


Koncepció:
Az egész történettel a WCW akkori elnöke Eric Bischoff állt elő, de magát a sztorit nem ő találta ki, hanem csak forradalmasította, hiszen az eredeti ötlet Japánból az NJPW-tól származott. Eric a Tokyo Domeban 1996. április 29-én egy NJPW vs. UWFi két szervezett közötti meccset látott, ekkor döntött úgy, hogy valami hasonlót kellene alkotnia a WCW-ban. A World Championship Wrestling ekkor nem állt együttműködési megállapodásban, így úgy tervezte megpróbál egykét nagy ágyút megszerezni a WWF-től és eljátszani azt, hogy a rivális szervezet támadta meg őket. Bischoff a nevet is megtalálta, úgy döntött, hogy a propaganda csoportot egy összeesküvés elmélet alapján New World Ordernek, azaz Új Világrendnek kereszteli el, de többnyire az nWo rövidítést használták. Már csak pankrátorokat kellett szerződtetniük és jó pénzekért leigazolták Kevin Nasht és Scott Hallt, Bret Harttal ekkor még nem jártak sikerrel. A két új igazolás illetve az alábbi személyek a rendező Craig Leathers, a WCW bookere Terry Taylor, és az ő segédei ekkor még aktív birkózók Kevin Sullivan és Paul Orndorff is hozzátette a maga kis ötletét a csoporthoz.

Megvalósulás:
A két kulcsfigura Kevin Nash és Scott Hall 1996. május 19-én Diesel és Razor Ramonként lebirkózta az utolsó mérkőzését a WWF-ben. Nyolc nappal később május 27-én a WCW Nitron Scott Hall váratlanul megzavart egy meccset The Mauler és Steve Doll között és a ringbe lépett egy mikrofonnal kezében. Hall az alábbival kezdte: 
Ti tudjátok ki vagyok, de azt nem tudjátok miért vagyok itt. Háborút akarsz? Háborúba akarsz menni? Kapni fogsz egyet.
Mindezt úgy adta elő mintha ő a meg nem nevezett ellenség (WWF) kihívást intézett volna a WCW elnökéhez Eric Bischoffhoz és a szervezet összes pankrátorához. Később az este folyamán, amikor a Nitro már a végéhez közeledett Scott visszatért és oda ment Bischoffhoz, aki ekkor még kommentátori szerepet is ellátott. Itt a WCW tulajdonosának Ted Turnernek üzent, hogy szedje elő a három legjobb pankrátorát. A következő héten 5 perccel a Nitro vége előtt Hall megint oda lépett Bischoffhoz. Sting azonban ezt meg akadályozta, Hall ezután azt mondta, hogy jövő héten egy nagy meglepetése lesz Sting számára. A következő héten Hall megint Bischoffhoz ment a kommentátor asztalhoz. Eric kérdezte, hogy hol van az a nagy meglepetés Hall erre azt mondta, hogy ott van mögötted. Eric megfordult és előtte állt Kevin Nash. Nash így szólt:
Ez a WCW ahol a nagy fiúk játszanak, huh? Mi nem azért vagyunk itt, hogy játszunk. 
Nash és Hallra ezentúl „The Outsiders” azaz „A Kívülállók” néven asszociáltak. Ezentúl a Kívülállók minden WCW eseményre beakartak jutni, de legtöbbször a biztonsági őrök ki tessékelték őket vagy pedig jegyet véve bejutottak. Mindketten a WCW-val voltak szerződésben azonban sztori szerint még mindig WWF pankrátorok voltak, akik a WCW-t jöttek megszállni. Emiatt a WWF pert indított a WCW ellen valamint Hall nem határolódott el teljesen a Razor Ramon karakterektől valamint használta a "Billionaire Ted" (Ted Turner), "The Huckster" (Hulk Hogan), "The Nacho Man"(Randy Savage), és "Scheme Gene"("Mean" Gene Okerlund) paródia a neveket, amelyeket a WWF talált ki a WCW parodizálására. A WCW megpróbált erre reagálni a The Great American Bash nevű PPV-n ahol Eric Bischoff egy interjút készített Nash-el és Hall-lal. Bischoff megkérdezte tőlük, hogy még mindig a WWF pankrátorai-e, akik azt felelték, hogy nem. Bischoff elmondta nekik, hogy talál két embert akik majd válaszolnak a kihívásra de nem mond neveket, ezután Nash egy powerbombal az asztalba dobta Eric-et. A következő hetekben folytatták a terrorizálást majd Bischoff bejelentette, hogy a Bash at the Beach-en az Outsiders megfog küzdeni Sting, "Macho Man" Randy Savage és Lex Luger triójával. A meccset 6 emberes tag team meccsként jelentették be azonban Hall-ék csak ketten jelentek meg a titokzatos harmadik személy nem. Okerlund ringbe lépett és megkérdezte hol van a harmadik. Erre azt mondták itt van az épületben, de jelenleg nincs szükség rá. A mérkőzés elkezdődött. A meccs elején Lex Luger megsérült így a WCW pankrátorai ketten maradtak Nash-el és Scott-tal szemben, akik harmadik társa még mindig nem érkezett meg. A meccs 16 percében aztán érkezett Hulk Hogan, aki nagy üdvrivalgást kapott mivel mindenki az arénában azt gondolta, hogy Stingék segítségére érkezik. Azonban nem így történt, Hogan ringbe lépett majd beadta a leg dropot a földön tehetetlenül fekvő Randy Savage-nek majd Hallék is beléptek a szorítóba. Hogan adott még egy leg dropot Macho Man-nek Sting-et pedig kilökték a ringből. Ezután Hulk Hogan minden idők egyik legjobb promoját adta le Gene Okerlund-nak.
[Gene Okerlund]: "Hulk Hogan, elnézést. Elnézést! Mit gondolsz a világról?"

[Hulk Hogan]: "Mean Gene, az első dolog, amit meg kell tenned az, hogy elmond ezeknek az embereknek, hogy fogják be szájukat, ha hallani akarják, amit mondani akarok... Az első dolog, amit észre kell venned tesó, az, hogy ez a pankráció jövője. Hívhatod ezt a pankráció Újvilág Rendjenek (New World Order). Ez a két ember egy hatalmas északi szervezetből jött és mindenki csodálkozik, hogy ki volt a harmadik ember. Nos, ki tudna többet arról a szervezetről, mint én tesó?... Hadd mondjak valamit. Én tettem nagy szörnyé azt a szervezetet. Én tettem gazdaggá az embereket ott. Én tettem a szervezet vezetőit gazdaggá. És amikor siker lett belőle, a Hulk Hogan név, Hulk Hogan a férfi, nagyobb lett, mint az egész szervezet. Milliárdos Ted komolyan akart beszélni Hulk Hogan-nel. Nos Milliárdos Ted ígért nekem filmeket, testvér. Milliárdos Ted ígért nekem több millió dollárt. Milliárdos Ted ígért nekem világ kaliberű mérkőzéseket. És amerre Milliárdos Ted és Eric Bischoff sőt az egész WCW megy, unom tesó. Ezért ezt a két srácot, az úgynevezett Kívülállókat, ezt két férfit szeretném a barátomnak tekinteni. Ők a pankráció friss vérei tesó. És nem csak átvesszük az irányítást az egész bizniszben hanem Hulk Hogan és szörnyei mindent elpusztítanak ami az útjukba áll, Mean Gene."
[A rajongó dobálják a ringbe a szemetet]

[GO]: "Nézd ezt a sok szart a ringben. Ez a jövő a te számodra ha szeretnél, az olyanokkal mint Nash és Hall itt csavarogni."

[HH]: "Amennyire én tudom, az összes szar ebben a ringben az itt lévő rajongókat mutatja be. Két évig, testvér, két évig tartottam a fejem magasban. Megtettem mindent a jótékonykodásért, megtettem mindent a gyerekekért. És a fogadtatás, amit kaptam, amikor ide jöttem – ti rajongók bekaphatjátok, tesó. Mert ha nem lenne Hulk Hogan akkor ti emberek nem lennétek itt. Ha nem lenne Hulk Hogan, Eric Bischoff még mindig húst árulna egy teherautón Minneapolisban. És ha nem lenne Hulk Hogan, mindezek a Johnny Come Lately's-ek akiket az utóbbi időben láttok birkózni nem lennének itt. Én a világot adtam el, amíg ezek az autójukba tankoltak, hogy eljussanak a középiskolába. Tehát ahogy most van, testvér, Hulk Hogan és a Pankráció Újvilág Szervezete, én és az új vér az oldalamon. Mit fogtok tenni amikor a Pankráció Újvilág szervezete vadul végig robog rajtatok?"

[GO]: "Ne érints meg van egy csapat ügyvédem! Tony, Bobby, Dusty mennyünk vissza hozzátok."

[Tony Schiavone]: "Éppen a Hulkamania végét látjuk. Bobby "The Brain" Heenan-ért, Dusty Rhodes-ért, Gene Okerlund-ért. Tony Schiavone vagyok. Hulk Hogan a pokolba mehetsz, egyenesen a pokolba!"
Tehát megszületett a New World Order azaz az nWo, Hogan pedig rossz fiú lett, de csak egy kicsi kellett, ahhoz, hogy ne így legyen. Bischoff eredetileg Bret Hart-to szánta az nWo vezérének, de ő ekkor még nem akart a WCW-hoz igazolni, ekkor jött az ötlet, hogy a rivális szervezet egykori legnagyobb arca Hulk Hogan képviselje a formációt. Igen, ám de Hogan eleinte ezt nem akarta, mert félt, hogy végleg megutálják és nem igazán akarta ott hagyni ezt a kényelmes helyzetet. Azonban a Hulkamania már kezdett hanyatlani, az emberek unták és elfordultak Hogantől, így végül ezek hatására Eric megtudta győzni a Hulkstert a váltásról. Ha mégsem járt volna sikerrel, akkor Sting ugrott volna be mint az új vezér, aki egészen addig készenlétben állt, amíg Hogan meg nem jelent, ugyanis tartottak attól, hogy Hulk mégis meggondolja magát.

A Siker:
Eleinte minden jól ment, a következő gálán Hulk Hogan bajnok lett és időközben felvette a Hollywood becenevet. Hogan The Giantet győzte le a Hog Wildon egy nappal a születésnapja előtt, majd lefújták a WCW Nehézsúlyú Világbajnoki övet egy festékfújóval és átnevezték nWo Nehézsúlyú Világbajnoki Címre. Az emberek gyűlölték a hármast, akikhez időközben olyanok csatlakoztak, mint Sean Waltman azaz X-Pac, Ted DiBiase és The Giant. Kezdetekben Ric Flair és a Four Horseman próbálta őket megállítani, de nem jártak sikerrel. Nem volt ki felvegye a versenyt a heel formációval. Elő álltak azzal az ötlettel, hogy Sting váltson karaktert és ő legyen a legnagyobb ellenfél. Maga az elképzelés Scott Halltól származott, aki azt a tanácsot adta Stingnek, hogy vegye át a Holló című filmben a Brandon Lee által alakított karaktert. Az egyik Nitron Sting bejelentette, hogy ezentúl szabadúszó és nem tartozik a WCW-hoz, se az nWo-hoz. Az egész abból indult, hogy az nWo felbérelt magának egy áll Stinget, akiről azt hitték, hogy az igazi. Ezt az áll Stinget egészen 1997 végéig láthattuk.
„Mellettetek állók, ha ti is mellém álltok. De minden ember, az összes kommentátor, az összes pankrátor, és az összes legjobb barátom aki kételkedett bennem, bekaphatja. Mostantól szabadúszóként tekintek magamra, de ez nem azt jelenti, hogy nem láthatjátok a Stingert, időről-időre megjelenek majd amikor a legkevésbé számítanátok rám.”
Hamarosan újra megjelent fekete kabátban és fehér arcfestésben az nWo színeiben, akik azt hitték csatlakozik. De nem így történt.
„Az egyetlen dolog ami biztos Stingről, hogy semmi sem biztos.”
Az elkövetkező időszakban Roddy Piper is debütált a WCW-ban, mint Hulk Hogan legfőbb ellensége,időközben Sting is riogatta a WCW és az nWo tagjait, a rajongók egy része azt hitte Sting elárulta őket, aki többé meg sem szólalt. Az 1996-os Starrcaden Piper legyőzte Hogant, de nem nyerte meg a címet, mert az nem volt tét. A WCW több csapat meccsen sem tudott elbánni a fekete fehérekkel, akikre a legnagyobb veszély Lex Luger lett. Lugernek a szerződése értelmében meg kellett nyernie világbajnoki címet vagy távozott volna, egyébként Hogan 1997 decemberéig egyszer sem vesztette volna el az övet. 1997. augusztus 4-én Luger a Nitron megnyerte a címet, de öt nappal később Hogan visszanyerte azt a Hog Wildon. Az nWo minden övet elhódított, a tag team, a US és a Cirkálósúlyú öveket is.


Az első és utolsó nWo Nitro


Sting egyre többször felbukkant egyértelműen az nWo ellen, de mivel nem beszélt csak nagy nehezen adták meg neki a várva várt Hogan elleni meccset. Időközben az első nWo Nitrora is sor került, amikor teljesen átvették az irányítást a szervezet fölött. A Sting vs. Hollywood Hogan meccsre végül sor került 1997. december 28-én a Starrcaden. Hogan tisztán legyőzte Stinget, mert a bíró Nick Patrcik a terv ellenére nem számolt gyorsan, később kiderült, hogy ez Hogan ötlete volt és a való életben meggyőzte a bírót, mert nem akart egy olyan ellen veszteni, aki nem edzett egy évig. Végül Sting Bret "The Hitman" Hart segítségével megnyerte a meccset, mert a kanadai újra indíttatta a meccset és ő lett az új WCW Nehézsúlyú Világbajnok. Az egész ellett cseszve, terv az volt, hogy ki parodizálják a Montreal Screwjobot. Itt vesztette először az nWo, ugyanis Bischoff is elvesztette az irányítást Zbyszko ellen. Időközben az nWo már Japánban is teret hódított nWo Japan néven, a siker egyértelmű volt.


Hogan vs. Sting
A ketté válás:
Végül elvették az övet Stingtől 1998. január 8-án a Thunder-ön és a SuperBrawlon megrendezték a visszavágót, amit Sting nyert. Randy Savage 1997-ben lépett be az nWo-ba és mostanra irányítani akart. A csoportban ellentétek képződtek közte és Hogan között, illetve Nash és Hogan között. Az nWo két részre szakadt 1998. május 4-én Nash, Savage, és Konnan megalapították az nWo Wolfpacket, nekik vörös lett a logójuk. A következő hetekben Curt Hennig, Miss Elizabeth, Rick Rude és Dusty Rhodes is csatlakozott hozzájuk, ez volt az első alkalom, hogy az nWo tagjainak egy része face volt. A Hogan vezette csoport felvette az nWo Hollywood nevet tagjai Hogan mellett Vincent, Bischoff, Scott Steiner, Scott Norton, Brian Adams, és The Disciple voltak, Bret Hart hivatalosan sosem csatlakozott, csupán őket támogatta. Elkezdődött a banda háború. Sting és The Giant egy oldalon küzdött, de Giant belépett a Hollywoodba, akik Stinget is akarták. Igen ám, de május 25-én a Nitron Sting legjobb barátja Lex Luger csatlakozott a Wolfpachez és Sting is követte őt. Sting ezentúl vörös arc festéssel járkált.
Időközben a WCW is elő állt egy nagy névvel, aki a feltörekvő United States Bajnok Goldberg volt, ő lett Hogan következő kihívója. A meccsre eredetileg a Bash at the Beachen került volna sor, de végül ingyen tévén rendezték meg július 6-án a Nitron. Ezen az éjszakán 41,412 ember volt a Georga Doome-ban amely a mai napig helyszíni nézettségi rekord, ami a heti adásokat illeti. Az estén Goldbergnek előbb meg kellett küzdeni Scott Hall-lal amely meccs a WCW United States bajnoki címért is zajlott. Goldberg mivel győzött és megvédte a US övet az este főmérkőzésén meg küzdhetett az nWo vezetőjével Hollywood Hogannel a WCW Nehézsúlyú Világbajnoki címért. Bill Goldbergnek sikerült diadalmaskodnia és pályafutása során először lett Nehézsúlyú Világbajnok és mindezt veretlenül tette. Hogan nem kapott visszavágót, mert megjelent korábbi egyik legnagyobb riválisa The Ultimate Warrior, akit a Halloween Havocon le is győzött, majd visszavonult a pankrációtól. Nash időközben Hall-lal került viszályba, majd mint a Wolfpac vezetője 1998. december 27-én véget vetett Goldberg veretlenségi sorozatának és WCW Nehézsúlyú Világbajnok lett pályafutása során először. Hall újra oldalára állt és egy sokkolót alkalmazott Goldbergen.Az egyesülés és bukás:
1999. január 4-én bejelentették, hogy a Nitron összecsap Nash és Goldberg egy visszavágón, de ez elmaradt, mert visszatért Hogan a visszavonulásból. Goldberget letartóztatták, így a Wolfpac vezetője Nash és a Hollywood vezetője Hogan csaptak össze egymással. Csak azt hittük, hogy meccs lesz Hogan egy újjal legyőzte Nasht és bajnok lett ezzel újra összeállt a New World Order és elbántak az időközben kiszabadult Goldberggel. Az egyesülés ideje alatt Sting és Randy Savage sérült volt, visszatérésükkor már nem voltak az újra heel csapat tagjai. The Giant, Curt Hennig, Horace Hogan, Stevie Ray, Brian Adams és Vincent nem tudtak érdemi tagjai lenni az új Elite formációknak, így ők nWo B-Team néven folytatták egy ideig. A szárnyalás nem tartott sokáig többen lesérültek. A US Bajnok Scott Hall lábán egy autó ment keresztül, így leadni kényszerült az övet. Lex Lugernek megsérült a bicepsze, ő Elizabeth-tel együtt távozott. Az Uncensored elnevezésű gálán Hogan el bukta a világbajnoki címet Ric Flair ellen, míg Steiner a Television Címet Booker T ellen.A Spring Stampeden Hogan térde megsérült egy Fatal 4 Way világbajnoki meccsen, ahol DDP, Sting és Flair voltak az ellenfelei, a bíró Randy Savage volt. A meccset Diamond Dallas Page nyerte. A csoportnak már nem nagyon volt jelentősége a WCW-ban, szét estek az nWo tagjai eltávolodtak egymástól, Brian Adams például megalapította a KroniK-ot, Scott Norton Japánba távozott, Curt Hennig és Berry Windham megalapították a The West Texas Redneckst, Stevie Rey és Booker T újra alakították az nWo-t. Nash időközben WCW Bajnokká vált, de elvesztette az övet egy tag team meccsen és Savage lett a bajnok a Bash at the Beachen. Egy nappal később a Nitron Hogan visszatért és Nash segítségével megnyerte a címet. Egy héttel később Hogan Sid Vicious ellen lépett ringbe, de Nash rátámadt aki egy kis csapatott alkotott Vicious-szel és Rick Steinerrel. A következő héten Hogan, Sting és a visszatérő Goldberg egy oldalon küzdött meg ezzel a hármassal, amely meccs előtt három év után visszatért Hulk Hogan a „Real American” felszereléséhez a piros-sárgához, itt nyertek a Hulksterék, amelyből az lett, hogy a Road Wildon Hogan a cím mellett feltette a karrierjét Nash karrierjéért. Hogan nyert, így Nash visszavonult, aki ezentúl a színfalak mögött iszogatott Scott Hall-al. Az nWo mint elképzelés 1999-ben végképp megbukott, gyakorlatilag sosem volt vége a történetnek, pedig a sikerhez egy értelmes lezárás hiányzott. A gondok már akkor elkezdődtek, amikor 1997-ben már több mint 20 tagja volt a formációnak, egy jó stableben már 8 ember is sok.

Az év végére úgy tűnt, hogy végleg feloszlik a csapat, de decemberben Nash, Hall, Jeff Jarrett és Bret Hart újra alapította azt. Ekkor már nem Eric Bischoff, hanem Vince Russo irányította a WCW-t, aki ezzel a szürke-fekete nWo-val komolyabb terveket szőtt és nem akart sok embert tudni a csapatba. Később Scott Hall és a Harris Brothers is csatlakozott, akik kétszer a Tag Team öveket is elhódították. De az élet közbe szólt a csapat tagjai megsérültek. A WCW Bajnok Bret Hart életre szóló fejsérülést szenvedett Goldberg rúgása után a 99-es Starrcaden, így 2000. január közepén leadta az övet. Kevin Nashnek eltört a bokája, míg Scott Hall kirúgták a WCW-ból. Jeff Jarrett is megsérült, időközben Vince Russo is távozott a WCW-tól. Áprilisban Vince Russo és Eric Bischoff visszatért a WCW-ba és azonnal megszüntették a formációt, ezúttal már végleg. Jarrett, Steiner és a Harris Brothers csatlakoztak a New Bloodhoz, míg Kevin Nash a Millioners Clubhoz. Később az alapító tag Hulk Hogant Russo élőben a 2000-res Bash at the Beachen kirúgta a WCW-ból.

A WWE-ben:
Miután a WWE felvásárolta a WCW könyvtárát és jogait 2001-ben Vince McMahon úgy döntött, hogy egykori ellenfelének ütőkártyáját a New World Ordert behozza a WWE-be, miután szerződtetni tudta Hogant, Nasht és Hallt. A 2002-es No Way Out pay-per-view-n megérkezett a méreg a WWE-be, azaz a korábban a WCW-t elpusztító New World Order és legelső tagjai Hollywood Hulk Hogan, Scott Hall és Kevin Nash. Miért is jöttek? Hát persze azért, hogy elpusztítsák a WWE-t vagy mégsem? Hogan aki 9 év után tért ekkor vissza a céghez elmondása szerint ezúttal nem azért jöttek, hogy elpusztítsanak egy pankrációs szervezetet hanem azért, hogy jobbá tegyék. Ezen a gálán később az nWo rátámadt Stone Cold Steve Austin-ra amely viszályból aztán egy meccs kerekedett ki Scott és Steve Austin között a WrestleMania 18-on.
Másnap a Raw-n Hogan-ék The Rock-ot pusztították el miután a Great One megzavarta Hogan beszédét és meccset kért ellene a Mániára és amiért kiosztott egy Rock Bottom-ot a Hulkster-nek. Ebből a viszályból pedig létrejött a Hollywood Hulk Hogan vs. The Rock meccs a WrestleMania 18-on. A WrestleManián Hulk Hogan face turnt vett és ezért Nash és Hall ellene fordult. Ezt követően X-Pac vette át a helyét Hogannek az nWoban.
Az új formáció sem tartott sokáig, Hallt a WWE is kirúgta, Nash pedig lesérült. Ezután Big Show, Booker T és Shawn Michaels is csatlakozott, mint az nWo vezetője. Június 15-én végül Vince McMahon megszüntette a csapatot, majd Eric Bischoff átvette az irányítást a Rawn.

A napjainkban:
A történet vonal ma is vadul robog Japánban, de ezúttal már Bullet Clubként, amely 2013-ban alakult Finn Bálor által és aminek AJ Styles is a vezetője volt. A csapat a Too Sweet karjelzést is használni kezdte, amit a New World Order honosított meg. Kevin Nash hivatalosan is elismerte a Bullet Clubot, ami az NJPW tulajdonában van. Az eredeti formáció fel-fel tűnt 2015-ig a WWE-ben, Hogant néha X-Pac helyettesítette. Utoljára a WrestleMania 31-en láthattuk őket, ahol Stingnek segítettek.1 megjegyzés:

Üzemeltető: Blogger.