Header Ads

Mind tudtuk, hogy eljön ez a nap...csak nem voltunk kész rá


Sosem szégyelltem, hogy bár újságíróként független szakértőként, érzelmektől mentesen kellene szavakba foglalnom tényeket, nekem ez nem megy. A pankráció számomra - akárcsak nektek olvasóknak - egy drog, amire ha egyszer az ember ráfügg, akkor az nem engedi el magától. Lehet, hogy épp nem tetszik az adás, a történetek, úgyis követed az eseményeket, mert muszáj. Én 17 éve függő vagyok, ami azt jelenti, hogy rengeteg történelmi pillanat részese lehettem, de volt egy, amiről mindig tudtam hogy eljön, de azt is, hogy sosem tudok majd eléggé felkészülni rá.

Mark William Calaway a nyolcvanas évek első felében kezdte meg pályafutását, 1984-ben Texas Red néven debütált a World Class Championship Wrestling-nél. Ekkor még rengeteg gimmick-et kipróbáltattak vele és senki sem sejtette, hogy később a biznisz legmeghatározóbb alakja lesz. Az Undertaker karakter 1990 év végén született meg, mikor a WWF-hez került és egy nyugati temetkezési vállalkozó szerepét kapta. Ennek megfelelően szürke viharkabátot viselt, szürke csíkos nyakkendőt hordott, fekete kalapot, valamint szürke kesztyűt és lábbelit. Első televíziós megjelenése a szervezetnél a november 22-ei Survivor Series-en volt, heel karakterként, DiBiase győztes csapatában. Nem tudom, hogy volt-e akkor ott a Hartford-i Civic Center-ben azt mondja: ez az ember lesz a WrestleMania-k atyja, a pankráció legnagyobb attrakciója, aki talán a birkótörténelem borítójának legmagasabban ábrázolt alakja kellene legyen.

Úgy vélem, nem kell bemutatnom senkinek, ki is ma a Deadman és miért vitathatatlan az ő öröksége. Ahogy vasárnap éjjel - pontosabban magyar idő szerint reggel 6 óra után nem sokkal - visszanézett a rámpáról, pontosan tudhattuk: itt a vége. Hosszú út volt, tele harcokkal, vérrel, varázslatokkal, keresztül a pokol kénköves bugyrain. És nemcsak megvívta a csatákat, ő maga lett a csata és a díj, melyért a legnagyobb hősök indultak háborúba, hogy aztán mind elbukjanak. Egészen mostanáig. Undertaker a Halál Serege nélkül, egyedül állt ki a földi trónját bitorló Roman Reigns ellen, aki a saját magát kinevezte az itteni világ uralkodójának. Összecsaptak, hogy eldöntsék kié a földi világ, a Halott Ember pedig elvesztette birodalmát, mely így a Roman Empire részévé vált.

A Big Dog pontosan tudta, hogy nem ölheti meg a holtakat, nem is ezzel próbálkozott. Mikor bajnokként távozott, a birodalom új ura nem áldozatot hagyott maga után, mert halandóként nem törheti össze a Deadman-t. És a megszerzett világ legnagyobb fennsíkján, a WrestleMania színpadán ott hevert az a Halál Völgyének őrzője. a legenda legyőzője időt adott az Undertaker-nek, időt, hogy elbúcsúzzon a népétől. Az pedig letette fegyverét és páncélját, melyek a földön védelmezték. Nincs többé rájuk szüksége. Hazatér.

A történetből kissé feleszmélve, Undertaker valóban valószínűleg visszavonul. Persze lehetnének még nagy meccsei John Cena-val, AJ Styles-szal, stb.. De nem. Undertaker több évtizeden keresztül olyan sérüléseket szerzett, amivel a legtöbben nem, vagy csak nehezen tudnának együtt élni. Az utóbbi időkben rengeteget láttuk őt mankóval, többször hallhattuk fájdalmakra panaszkodni. Egy ideje vár rá egy műtét, amit mindenképp karrierje végéig halogatott, mert azután nem lesz képes többé a kötelek közé lépni.

Ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki könnyeket ejtettem Undertaker szinte biztosan utolsó mérkőzése után, nem az eredmény miatt. Egy nagyon hosszú korszak ért véget, és most egy újabb kezdődik. Ki tudja, talán ma is láttunk valakit, aki szép csendesen alkotott valamit, egészen apró sejtnyi szinten, hogy aztán több éven, évtizeden keresztül kiforrja magát valami fenomenálisba.

Köszönünk mindent, Undertaker! It's been one hell of a ride!


8 megjegyzés:

 1. Fiú fejjel de bevallom hogy a cikket könnyezve olvastam végig. Undertaker volt a kedvencem és hát nem sokat szerepelt az elmúlt időkben de csak miatta néztem a pankrációt. Volt értelme,talán van is még mindig de egy biztos: Undertaker nélkül nem lesz az a szakma ami eddig volt. Sajnálom azért.. :(

  VálaszTörlés
 2. és Kannel mia helyzet?? Ő is visszavonul?? róla semmi... ő nem érdemel meg egy utolsó meccset??

  VálaszTörlés
 3. Undertaker az egyik legnagyobb kedvencem volt American badass-ként. Két dolgot nem szerettem a karrierjében

  1: Az nagyon rossz döntés volt amikor a gimmick-jét visszaváltoztatták Deadman-re.A 2000-2003 közti American badass gimmick sokkal jobb volt és nagyon illett hozzá.Úgy érzem elpazarolták a karrierjét ezzel az ostoba ideje múlt gimmick-el.Az American badass sokkal érdekesebb és jobb volt

  2: Azt is utáltam hogy a streak-et hogy elintézték,sőt nevetség tárgyává tették.De nem elég ez,ráadásul két olyan pankrátor gyalázta meg a streak-et akik megse érdemelték volna

  VálaszTörlés
 4. A streak törése érzelmileg ostobaság, racionálisan azonban indokolható volt. Egyfelől ennek a rekordnak, mint elérhető eredménynek iszonyatosan nagy értéke, mondjuk úgy, terhe volt. Bátran állítom, többet ért, mint valamely bajnoki öv. Persze a mai (felgyorsult) világban ki lehetne az, akit 20+ évig építeni lehetne? Aki majd 20+ év múlva beállítja Taker rekordját? Belátható időn belül ezzel nem lehetett tervezni a cég részéről.

  Volt arról szó, hogy Taker maga jelezte, hogy azt szeretné, ha Brock töri a streaket: tiszteletből, és hitelesség gyanánt. Vagy itt kellett volna azt mondani: NEM, egy nem full time bunyós, aki már elért mindent és nem a szervezet jövője, nem tör streaket. Vagy ha igen, akkor no more WM, és teljes visszavonulás.

  Roman megint más. Annál nagyobb heat-et senki sem kaphat, mint aki elbúcsúztatja Takert. Esetében ez kellett, mint egy falat kenyér.

  De megérte?

  Nem lehetett volna szépen, tisztelettel búcsúztatni Takert? Mint Flair-t a Flair és Michaels meccsen? Nem érdemelt volna Taker (és Kane) egy nem három hetes "last ride" feudot? Nem lehetett volna együtt búcsúzni tőlük? Epikus kezdet, epikus karrier epikus véget érdemelt volna. Ez nem az volt. :(

  VálaszTörlés
 5. Nem hittem volna, hogy a halott ember, aki oly sok csatát vívott, csak hogy győztesként távozzon a szorítóból, most végleg elhagyta a ringet. De egyet jegyezzen meg minden földi halandó. A halott ember, bár elvesztette földi birodalmát, egy valamit sohasem fog elveszíteni. Azt a helyet, amit a könnyeivel, és vérével vívott ki az emberek szívében.

  VálaszTörlés
 6. Undertaker már sokkal inkább egy jelenség volt, egy eszme, sem mint egy ember. Ezért is sajnálom nagyon, hogy így lett vége.

  Szerintem az lett volna a méltó befejezés számára, ha a streak-et végigviszi majd a valóban utolsó WM-jén kikap a méltó utódjától. Az utód pedig kaphatott volna valami Taker-es beütést, ezzel is továbbvíve az ő örökségét. Gondolok itt például a villámokra, a gongra vagy a fény felcsavarásra vagy valami hasonlóra.

  Sokáig úgy tűnt Wyatt lehet ez az utód, de végül bármilyen ígéretesen indult is, nem lett belőle semmi. Lesnar nem érdemelte meg, és el is szúrták azzal, hogy neki adták ezt a hatalmas győzelmet. Azt sem hiszem, hogy Taker tényleg neki akarta volna adni, ez túl szentimentális nekem.

  Az lett volna az igazi, ha valami 2-3 hónapos epic story-t toltak volna Bálor-al, és az ő "démoni" fele törte volna meg a streak-et. Hatalmas történetet lehetett volna ebből kihozni, és Finn megérdemelte volna, hogy tovább vigye a Deadman legacy-át.

  VálaszTörlés
 7. A kora győzte le taker-t nem roman reings és brock lesnar :((

  VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.