Header Ads

Hölgyek a szorítóban, avagy a női profi birkózás története: (2. rész): A millenniumtól a Forradalomig


Bártfi hiánypótló összeállításának második része. (Az első részt itt olvashatjátok) Ezúttal a női pankráció történetében merült el, azzal a céllal, hogy bemutassa nektek a WWE-ben lezajló Díva-forradalom hosszú távú előzményeit. Sokan új dolognak gondolják a női birkózást, ami csak az elmúlt három évtized találmánya, pedig sokkal régebbi, mint hinnénk. Többek között olyan úttörőkről olvashattok a cikkben, mint The Fabulous Moolah, Alundra Blayze, Sunny, Lita vagy a Four Horsewomen. Készüljetek egy újabb időutazásra, mert most nagyon hosszú út áll előttünk. A második rész a női birkózás feltámadását mutatja be. De előtte a divíziónak át kell vergődnie a mélyponton, ahogy mondani szokás: "hajnal előtt a legnagyobb a sötétség".
 

 

Egy forradalom előfutárai 2000-2006

Lita és Trish
A női roster idővel egyre vegyesebb lett, és egyre több olyan történet futott, amelyben a képzett hölgyemény egy teljesen tapasztalatlan modellel került szembe. Így váltogatták egymást a női bajnokok sorban, legfőképpen Jacqueline, Stephanie McMahon és Chyna, aki a legfontosabb és legnépszerűbb név volt egészen 2001-ig, amikor egy színfalak mögötti vita után elhagyta a céget. Ekkor lépett színre két hölgy, Patricia Anne Stratigeas, azaz Trish Stratus és Amy Christine Dumas, azaz Lita. Ők ketten teljesen eltérő utat jártak be; Lita egy Rey Mysterio meccs megtekintése után egyből beleszeretett a birkózásba és 1998-tól kezdve végigjárta a szamárlétrát, előbb a függetlenek, majd az ECW kötelékében. Így érkezett meg a WWF-be, mint a Hardy fiúk valet-ja. Trish a másik utat testesíti meg: gyerekkora óta wrestling rajongó, de komolyabb képzés nélkül került be a cégbe, elsősorban fitneszmodelli múltja miatt. A WWE végül saját berkein belül képezte ki egy olyan legenda keze alatt, mint Fit Finlay. A fő rosteren mint Test és Albert heel menedzsere debütált. Trish és Lita a képernyőn a legnagyobb ellenfelek, a színfalak mögött a legjobb barátnők voltak. 2004 december 6-án pedig olyasmit értek el, amit sem előttük, sem utánuk nem csinált még nő: főmérkőzést játszottak egy RAW adáson a WWE női bajnoki címéért. Ez egy igazi wrestling mérkőzés volt, nem az az ügyetlenkedés, amit a nézők megszokhattak. Hanem tiszta történetmesélés, ami ennek a női generációnak talán a csúcspontja. A 2006-os Unforgivenen még egyszer ámulatba ejtették a közönséget egy végső mérkőzéssel, azonban az év végére mindkét kivételes tehetség visszavonult a ringből és elérkezett egy új korszak, ami talán a női birkózás mélypontja.

Út a mélypontig: a Dívák kora 2006-2013


Layla és Michele McCool
Igazából ez az út már 2004-ben elkezdődött, amikor a WWE elindította a Diva Search nevezetű reality műsorát, ahol több tehetséges és tehetségtelen hölgyet sikerült bevonzani a céghez. Bár néhány gyöngyszemet is sikerült kihalászni, többek között Michelle McCoolt és későbbi tag team partnerét Laylat, vagy Eve Torrest, nagy részük ki sem húzta 2008-ig, ami igen fontos év a női pankráció szempontjából, a WWE ugyanis ekkor debütáltatta a Díva övet. A Diva Search-ök kora egyelőre véget ért, így egy olyan kevert roster jött létre, amelyen belül nagyon nagyok voltak a szakadékok. Az egyik oldalon olyan hibrid (birkózó, aki egyben modell is) hölgyek szerepeltek, mint Melina, Michelle McCool, Gail Kim, Victoria, Mickie James és Beth Phoenix, míg a másik oldalon ekkortájt kerültek a fő műsorokra a Bella Ikrek, Kelly Kelly, Alicia Fox és Rosa Mendes.
Kelly Kelly
A hölgyek szerepe pedig egyre csak csökkent, a komoly sztorik gyakorlatilag eltűntek, és az vált a fő „feladatukká”, hogy a közönség „kipihenhesse” magát a meccseiken, két komolyabb összecsapás között. 2010-re a Dívák tehetségesebbik fele sorra hagyta el a WWE-t, vagy a TNA kedvéért, vagy pedig egyéb okokra hivatkozva rúgták ki őket. Így történhetett meg, hogy a kisebb megszakításokkal bár, de alapvetően 120 éves történelemmel rendelkező női bajnoki címet beolvasztották a Díva bajnoki övbe. A WWE Dívamezőnyének vezető szerepét az Eve Torres, Michelle McCool, Beth Phoenix hármas vette magához, ami egészen 2013 elejéig tartott, amikorra családi okokból mindhárom hölgy elhagyta a szervezetet. 2013. január 7-én pedig Kaitlyn lett a WWE Díva bajnoka, aki talán az egyik legsúlytalanabb és a legrosszabb női bajnok volt a szervezet történetében. Viszont ő készítette elő a terepet egy olyan változásnak, ami megrengette a pankráció egészét.

A változás előszele 2013-2015


AJ Lee és Paige
A WWE 2013-ra befejezte utánpótlásának megreformálását, amiről már sokat hallhattatok a podcastben, vagy olvashattatok itt az oldalon. Ez lett az NXT és a Performance Center. Itt a nőkről sem feledkeztek meg, leigazolták női főedzőnek a korábbi kiváló független női birkózót, Sara Del Reyt, aki 10 évet töltött el különböző szervezetek berkeiben a világ minden részén. 2013. június 20-án egy nyolcemberes torna végén Paige legyőzte Emmát, így megkoronázták, mint az első NXT női bajnokot. Közben a fő rosteren is zajlottak az események, 4 nappal korábban AJ Lee is megszerezte első bajnoki címét a Paybacken. Érezni lehetett a változás szelét, de ennyi év vegetálás után senki nem hitt benne igazán. 
A totális dívák: a Bella ikrek
Közben a WWE elindította a Divák főszereplésével készülő reality műsorát az E! Networkön. Ami 2015-re oda jutott, hogy több mint 800 ezres nézettséget produkál hétről hétre, ami négyszerese a TNA Impact nézőszámának.
Közben a fő rosteren egy évig gyakorlatilag csak AJ nyújtott értékelhető teljesítményt, ezért az újkori remények is mind jobban elhalványultak, egészen addig, amíg az NXT-ben el nem kezdtek debütálni a tehetségesebbnél tehetségesebb lányok: Charlotte (a legendás Ric Flair lánya), Emma, Sasha Banks, Bayley és Becky Lynch. Kiváló mérkőzéseket vívtak egymással, és szereplésüket idővel elkezdték Dívaforradalom néven illetni. Azok után, hogy Paige (és Emma) mindenkit elkápráztattak a legelső Networkös NXT-különkiadáson, ami az Arrival nevet viselte, már sejthető volt, hogy a forradalom vezéralakjai hamarosan feljebb léphetnek. Paige a WrestleMania 30 után debütált a RAW-n, és rögtön elnyerte AJ Lee-től a Díva bajnoki címet, bebizonyítva, hogy az első fecske valóban megérkezett a fő rosterre. A 2014. május 29-én megrendezésre kerülő NXT TakeOver-en pedig az egész folyamat nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt; ezúttal Charlotte vívott egy kiváló mérkőzést Natalya ellen. A hölgyek folyamatosan magas színvonalú összecsapásokkal hívták fel magukra a figyelmet, amelyek közül kiemelkedik a Charlotte vs. Bayley és a Charlotte vs. Sasha Banks. Ezek a lányok folyamatosan megfelelő mennyiségű időt kaptak, mind a mérkőzések terén, mind a mikrofonnal. Az NXT TakeOver: Rival adáson aztán Charlotte elvesztette az övét Sasha Banks ellen, egy négyemberes mérkőzésben, amiben részt vett még Becky Lynch és Bayley is. S ekkor kezdődött el az igazi varázslat.

A forradalom 2015-Napjainkig 

A Four Horsewomen: Becky Lynch,
Bayley, Charlotte és Sasha Banks
2015. július 13-án kitört az igazi forradalom, amikor is a Monday Night RAW adásán debütált Becky Lynch, Charlotte és Sasha Banks, egy kiváló szegmensben, amihez foghatót évek óta nem láthattunk a női mezőnyben. Igaz, a folyamat gőzerővel zajlott tovább az NXT-ben is. Az NXT TakeOver: Brooklyn adásán Bayley legyőzte Sasha-t az NXT női címéért egy tökéletes mérkőzésen, ami a személyes véleményem szerint az év mérkőzése volt 2015-ben. Amikor az ember megnézi ezt a meccset, tudja, hogy varázslatot lát. OIyan érzelmi töltetet adott át, amit nagyon kevés alkalommal tapasztaltam, amióta pankrációt nézek. Ezt pedig a WWE tovább fokozta. Olyat tett, amit még soha: ez a két lány főmérkőzést játszott egy élőben sugárzott WWE speciális adáson, méghozzá egy 30 perces ironman meccset, aminek a végén az egész NXT roster és vezetőség együtt ünnepelt a két hölggyel, elismerve azt a hihetetlen teljesítményt, amit letettek az asztalra. Bayley ezzel végleg átvette a fáklyát, és a Forradalom vezetője lett az NXT-ben. A fő rosteren valamivel lassabban haladt előre a folyamat; az év második fele először Charlotte és Nikki Bella viszályáról szólt. A karakterek között fennálló ellentét tökéletesen megtestesítette, miről is szól ez forradalom, az igazi totális díva forradalom. A párharc végül Charlotte győzelmével zárult. Ezután következett egy igen személyes és heves viszály Paige ellen, majd pedig egy rövidebb Becky ellen. Sasha-t egy kicsit talonban tartotta a WWE, egészen a 2016-os Royal Rumble-ig, ahol az akkor már fél éve bajnok Charlotte ellen tért vissza egy kiváló szegmensben. Majd a három hölgy egy kiváló mérkőzésen mérte össze a tudását az immáron újjá élesztet női bajnoki címért, amelyen Charlotte aratott győzelmet. A draft utáni első Raw-n Sasha ideje is elérkezett ahol pedig a cím megszerzésével felért a divízió csucsára Immár elmondhatjuk, hogy a díva forradalom megállíthatatlanul átterjedt a fő rosterre.

Konklúzió 

Mint láthattátok, nagyon hosszú utat tett meg a női birkózás, ami tele van izgalmakkal, intrikával és politikával. Mit hozhat a jövő? Személyes véleményem szerint azt, aminek a ’90-es években meg kellett volna történnie, vagyis a női pankráció teljes egyenjogúsítása fog eljönni az elkövetkező években, amihez már az emberanyag is megvan. Sőt, azóta is folyamatosan érkeznek új arcok az NXT-be. A forradalom második hulláma már a fő rosteren söpör végig, olyan tehetséges ifjú hölgyek személyében, mint: Bayley (aki még csak egy alakalomra került fel), Carmella, Alexa Bliss, Asuka, Dana Brooke vagy Nia Jax. Most már csak a nagyközönség fejében kell megváltoztatni azt a képet, hogy ezek a női meccsek csak pisiszünetnek jók. Ezeknek a csajoknak minden eszköze megvan hozzá, és előbb vagy utóbb sikerülni is fog nekik!


Források
Lillian Ellison,. First Goddess of the Squared Circle,ReganBooks 2002
Jeff Leen: The Queen of the Ring: Sex, Muscles, Diamonds, and the Making of an American Legend Atlantic Monthly Press 2009
Tim Hornbaker : National Wrestling Alliance, The Untold Story of the Monopoly that Strangled Pro Wrestling ECW Press, 2007
John F Molinaro: Top 100 Pro Wrestlers of All Time, Winding Stair Press, 2002.
Eric Bischoff, Controversy Creates Ca$h. Simon and Schuster. 2006
Women's Championship history: http://www.wwe.com/classics/titlehistory/women


Nincsenek megjegyzések

Üzemeltető: Blogger.