Header Ads

A tudatos jövőépítés másik ága: Nézettség, WWE Network és a Digitális Média.

Bevezetés

Sok szó esik mostanában arról, hogy a WWE zászlóshajója, a Monday Night RAW mennyire gyenge nézettségi adatokat produkál az elmúlt pár hétben vagy hónapban. Ennek a cikknek az apropója, hogy egy kicsit belepillantsatok abba, mi is áll ennek a hátterében. Milyen folyamatok zajlanak épp, amiért változnak a tévénézési szokások, és hogyan alkalmazkodik ehhez a WWE nagyon jól. Kevesebb szó fog esni konkrétan a pankrációról, de ezek a dolgok szorosan kapcsolódnak hozzá. Így hát tarts velem, kedves olvasó, egy újabb izgalmas kalandra a pankráció mélységeibe! 
 
  

Egy más típusú hétfő esti háború


Azzal akarom kezdeni, hogy leírom nektek, milyen is a RAW helyzete a születése óta. Az amerikai televíziózás egyik legerősebb napja a hétfő. Főleg azért, mert gazdaságilag ez az egyik legjövedelmezőbb nap, az amerikai lakosság legnagyobb része hagyományosan a televízió előtt szórakozik ilyenkor, mivel munkanap követi, ezért nem szívesen mozdulnak ki, ugyanakkor még frissek a hétvége után, így fogékonyak az őket ért ingerekre. A RAW-nak már a kezdetekkor olyan népszerű sorozatokkal kellett megküzdenie, mint a Melrose Place, majd az ezredfordulón az Ally McBeal vagy a Szeretetünk Raymond (Everybody Loves Raymond), és a célközönség szempontjából fontos rivális Star Trek Voyager. Később, már a 2000-es években a Las Vegas, vagy a szinte már kultuszsorozattá vált Két pasi - meg egy kicsi (Two and a Half Men) és az Így jártam anyátokkal (How I Met Your Mother) futott a RAW-val egy időben. Napjainkban az Agymenők (The Big Bang Theory) és a The Voice nevezetű tehetségkutató egyik adása is hétfő este fut. A legnagyobb ellenségről se feledkezzünk meg, ami 1995 és 2001 között jelentett fenyegetést: ez pedig a WCW ékkövének számító Monday Nitro volt. Mint látjátok, a hétfő este egy igen telített idősáv volt mindig is. Emellett van még egy tényező, ami nagyon komolyan meghatározza a nézettséget. 
 

A legnagyobb ellenfél: a Monday Night Football.


Akármennyire is hangsúlyozza a WWE, hogy minden, ami a televízióban fut, az számukra konkurencia, legjobban akkor is két dolog veszi el a nézettséget: a sportműsorok és a pankráció. Igaz, mára a pankrációs iparban nem maradt megfelelő konkurencia, így egy dologra koncentrálódik mindez: az ESPN Monday Night Football műsorára. Az 1975 és 2005 között eredetileg az ABC Sporton futó hétfő esti rangadó az NFL (National Football League, azaz Nemzeti Football Liga) kiemelt mérkőzése, ami több rekordot is tart a televíziózás történetében. 2005-ben került az ESPN-re (Entertainment and Sports Programming Network), ami az Egyesült Államok legnagyobb sporttelevíziója. Ekkor a sima sportközvetítésekről a szórakoztatásra került át a hangsúly, több színes elemmel bővítették a műsort, ami tovább növelte a nézettséget, ami a jelenlegi szezonban 13.4 pontos nézettséget produkált átlagban. Ez az egyik magyarázata a mostani nézettségcsökkenésnek. Mivel eddig minden egyes NFL alapszakaszban szeptember és december között rendezték ezeket a mérkőzéseket, így ezekben a hónapokban természetszerű a minimális nézettségcsökkenés. Idén az egész évet figyelembe véve, amíg a RAW átlagos nézettsége 2.60 és 2.70 között mozog, addig az NFL szezon alatt ez lecsökken 2.30-2.40 pontra. Az előző évben az éves átlag 3.0 pont környékén mozgott, míg az NFL szezon alatt 2.70 pont környékére esett vissza. Így ez nem hiszem, hogy probléma lenne a WWE-nek, és pánikra adna okot. Az általános nézettségcsökkenést egy másik okra vezethetjük vissza. 
 

A nézettségcsökkenés másik oka: a televíziózási kultúra megváltozása.


Csökken a RAW nézettsége? Igen, de az egész televíziózásban általános jelenség hogy csökkenek a nézőszámok. Ennek egy nagyon egyszerű oka van, a tévénézési szokások folyamatos változása. Több kutatás és tanulmány foglalkozik ezzel a témával, és ezeknek az eredményei igazán érdekes tendenciákat mutatnak. A legfontosabb számok: a fiatal lakosság körében (16 és 24 év között) 57%-ra nőtt azok aránya, akik Video On Demand (fizetős vagy ingyenes videó szolgáltatás interneten keresztül, felvételről) szolgáltatás formájában néznek valamilyen TV-műsort a laptopjukon vagy az asztali számítógépükön. Ugyanez ez a szám az okostelefonok és tabletek esetében 47%. A megkérdezettek 49%-a mondta azt, hogy szívesebben néz visszajátszásról egy adást, mint az eredeti sugárzás időpontjában. Míg a kutatásban résztvevők 2012-ben még csak napi 53 percet néztek ilyen szolgáltatást, addig ez a szám 2014 negyedik negyedévére 1 órára és 23 percre nőtt. Eközben az élő televíziózás a 2012-es 5 óra 10 percről 2014-re 4 óra 51 percre esett vissza. A legnagyobb ilyen szolgáltató a Netflix, amely 2012-ben 27,1 millió amerikai előfizetővel rendelkezett, de 2013 negyedik negyedévében ez a szám már 33,1 millió, a 2014-es év végére pedig elérte a 43 milliót, csak az Egyesült Államokban (az egész világot tekintve 60 millión áll). Hasonló arányú, bár kisebb mértékű növekedést ért el a piac második szereplője, az Amazon Video is. Ezek a szolgáltatók most már nem csak visszajátszásokat kínálnak, hanem saját gyártású sorozatokat is, amelyek a legnagyobb tévécsatornák sorozatainak minőségével vetekszenek. A WWE vezetősége pedig a legjobb időben ismerte fel a változást, és három olyan lépést is tett, amivel megtarthatja a korábbi nézőközönségét.
Az első lépés a YouTube: A WWE és a YouTube 2010-ben kötött egy hosszú távú szerződést, amit aztán később újratárgyaltak. Az eredeti szerződés szerint a WWE kisebb műsorai teljes egészében felkerültek a Youtube-ra, rögtön az adás másnapján. A WWE 2012-ben kezdett el saját gyártású websorozatokat feltölteni, mint a WWE Download, Behind the Match, Outside the Ring, Are You Serious?, WWE Inbox, WWE Warehouse és a díjnyertes The JBL and Cole Show. Ezeket 2014 elejére, 2015 végére befejezték, és a WWE Network műsorainak gyártására koncentrálnak. Cserébe a RAW és a Smackdown összes szegmenséről és mérkőzéséről láthatunk a csatornán egy rövid összefoglalót. A legtöbb videót néhány százezres nagyságrendben tekintik meg, ám a RAW jeleneteit akár 1,5-2 millióan is megnézhetik. Ennek köszönhetően 2015 augusztusában a WWE YouTube csatornája volt a legnézettebb a világon (szeptemberben pedig a második helyezett), átlagosan heti 80 millió megtekintéssel. Ezek a videók azonban kétélű fegyverek, mivel ez is nagyban csökkentheti a RAW élő nézettségét.
  A második lépés a HULU Plus: A WWE 2012-ben hosszú távú szerződést kötött a harmadik legnagyobb Video On Demand szolgáltatóval, a HULU Plusszal, ami abban nyilvánul, meg, hogy az összes WWE termék (RAW, Smackdown, Superstars, Main Event, sőt még az NXT is, akár spanyol nyelven) már a sugárzás másnapján elérhető a HULU-n, igaz, vágott formában. A HULU Plusnak a 2015-ös első negyedév végén 9 millió folyamatos előfizetője volt, és ezeknek a 60%-a már nem számítógépen, hanem valamilyen „okoseszközön” (smartphone, tablet, smartTV) nézi az adást. A szolgáltatás emellé 5,924 filmet és 3,726 televízió showt tartalmaz, ami több mint a Netflix kínálata. A WWE programjai pedig itt is több százezres nézettséget produkálnak minden egyes héten. Sokan így nem hétfő este, hanem a hét második felében nézik meg a RAW-t, ami szintén elvesz a Nielsen-féle nézettségi adatokból. A RAW átlagnézettségénél az évek során megfigyelhetjük, hogy 2005-2012 között folyamatosan hullámzik, de stabilan 3,0 pont felett marad az érték. Amint elkezdenek terjedni a Video On Demand szolgáltatások, ez leesik 3,0 pontra és azóta folyamatos a csökkenés.
A harmadik lépés pedig hosszabb távú befektetés, így egy külön bekezdést érdemel.
 

A jövő dominanciájának biztosítása: a WWE Network.


2011 szeptemberében a WWE bejelentette, hogy 2012-ben elindítanak egy hagyományos fizetős csatornát, ahol a WWE Pay-per-view-kat (PPV), korábbi RAW és Smackdown epizódokat, emellett pedig régi World Championship Wrestling (WCW), Extreme Championship Wrestling (ECW), National Wrestling Alliance (NWA), Smoky Mountain Wrestling (SMW), American Wrestling Association (AWA) adásokat lehetett volna nézni. Az eredeti indulási dátum 2012. április 1-jén lett volna, de ez a projekt nem valósult meg. Később a WWE vezető marketingese, Michelle Wilson bejelentette, hogy mindenképpen lesz WWE Network, csak éppen teljesen más, forradalmi formában. 2013 áprilisában bejelentették, hogy az új formátum egy előfizetéses rendszerű, internet alapú video streamelő szolgáltatás lesz. 2014. január 8-án nagyszabású sajtótájékoztató keretében leleplezték a Networköt, továbbá azt, hogy február 24-én már rajtol is a szolgáltatás, amin az első nagyobb esemény a WrestleMania XXX lesz. A hónap végére elérték a 667 ezer előfizetőt, július végére pedig a 700 ezret. Augusztus 12-én további 140 országban, köztük Magyarországon is elérhetővé tették a Networköt, a következő lépcsőfok pedig 2015. január 7-én és 13-án jött el, amikor először a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, majd pedig az Egyesült Királyságban és Írországban indította el a cég a szolgáltatást. Ez azt eredményezte, hogy január 27-ére a Network meghaladta az 1 millió előfizetőt, amivel a WWE elérte elsőként kitűzött célját, ugyanis ez volt a profitküszöb. Jelen állás szerint 1,227 millió előfizetője van a Networknek. Az újabb nagy ugrás pedig már a küszöbön van, hiszen 2015. november 1-én a szolgáltatást kiterjesztették Indiára is, míg jövő januárban Németország és Japán következik. 
Miért fontos és miért forradalmi a Network? A WWE bejelentette, hogy az USA-ban a 2015 Night of Champions adástól kezdve minden egyes PPV-t csak és kizárólag a WWE Networkön lehet majd megtekinteni. Ezzel gyakorlatilag egy 31 éve működő rendszert alakít át a szervezet, mivel kiveszi a közbenső elosztókat a WWE és a nézők közül. Így a WWE jól jár, hiszen a 9,99 dolláros ár teljes egészében a cég kasszájába folyik be, nem kell osztozkodnia rajta a Pay-per-view szolgáltatóval. Ugyanígy az átlagnézők is jól járnak, mert nem kell 45,95 dollárt (WrestleMania esetében 59.95-öt) fizetniük adásonként. Mivel ez a formátum jóval modernebb, és jobban illeszkedik a modern eszközökhöz, így ezzel a lépéssel, a megfelelő fejlesztésekkel és a folyamatos friss tartalommal a WWE biztosította a dominanciáját a többi szervezettel szemben. Immár anyagilag is megéri nekik a Network, mivel 2015 januárja óta folyamatosan profitot termel. Az egymilliomodik felhasználó bejelentése óta a WWE részvényei folyamatosan emelkednek (kivéve a Hogan- és Snuka-botrányok körüli pár napot.), így a cég financiálisan erősebb, mint valaha. 
 

Összegzés


Egyes hírek arról szólnak, hogy a WWE vezetőségében nagy a pánik a nézettség miatt, vagy egyes elvetemült bloggerek arról cikkeznek, hogy a cégnek hamarosan vége lesz a romló minőségű adások és a túlköltekezés miatt. Mint látjátok, a számok és a tények mást állítanak. Én személy szerint nem hinném, hogy nagy lenne a pánik. Jól látható, hogy 2012 óta tudatosan készülnek a fogyasztói szokások változására, a WWE folyamatosan nyit a legmodernebb eszközök felé, akár a HULU-val, akár a YouTube-val való együttműködésre tekintünk. Ahogy ezeknek a nézettsége növekedett, úgy csökkent a hagyományos tévés nézettség. A másik pletyka vagy felvetés cáfolatára is láthatjátok a bizonyítékot, akár a WWE Network terjedését és hatalmas előfizetési számát nézzük, akár a cég más üzletágainak sikerességét. A WWE történetének legnagyobb nettó bevételét könyvelte el 2015 első negyedévében: összesen 176,2 millió dollárt. Ez a szám 40%-kal több az előző évi adathoz képest, ami 125,6 millió dollár volt. Az ajándéktárgyas osztály is rekordmennyiségű, 30,2 millió dolláros bevételt ért el. Ezek a számok tükröződnek a részvényárakban, amelyek folyamatosan emelkednek. Így már érthető, hogy a WWE a nézői szokások változása, és modellváltás ellenére is stabil lábakon áll, sőt erősebb, mint valaha. 
 

Források

WWE® Reports Record Quarterly Revenue: STAMFORD, Conn., April 30, 2015 A WWE első negyedéves üzleti jelentése. http://corporate.wwe.com/wp-content/uploads/2015/04/q1_15_final.pdf
World Wrestling Entertainment Inc. tőzsdei eredménye: http://finance.yahoo.com/q?s=WWE
A WWE elmúlt tíz évének nézettségei: http://www.gerweck.net/tv-ratings/
YouTube nézettségi adatai augusztusban: Joshua Cohen: Top 100 Most Viewed YouTube Channels Worldwide August 2015 Cikke a tubefilter.com-on: http://www.tubefilter.com/2015/09/25/top-100-most-viewed-youtube-channels-worldwide-august-2015/
A HULU eredményei: Jacob Kastrenakes: Hulu hits 9 million subscribers as TV and mobile viewing takes off cikke a The Verge honlapján: http://www.theverge.com/2015/4/29/8513147/hulu-9-million-subscribers
A HULU és a WWE szerződése: Marc Graser: Hulu Plus pacts with WWE cikke a Variety.com-on: http://variety.com/2012/digital/news/hulu-plus-pacts-with-wwe-1118059700/
Legnézettebb televíziós műsorok az Egyesült Államokban: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_watched_television_broadcasts_in_the_United_States
A WWE Network elindul Idiában: WWE® Network Launches in India a Yahoo finance cikke http://finance.yahoo.com/news/wwe-network-launches-india-130000856.html

5 megjegyzés:

 1. Ennyit mondod azert lesz kevesebb a nezetseg nezetek meg 2009 golt ilyen meccs john cena vs triple h vs edge ez a meccs szinte csak verboritok most meg csak akkor latunk ver mikor undrertaker vs brock lesnar meccs van akkoris egy kicsin vert az embereknek izgalom kell mert nem azt akkarjuk latni hogy mar 1 ember is felti azt a hulye fejet....

  VálaszTörlés
 2. Haha én wrestlingup-on nézem meg mindig vagy live-on vagy másnap szóval :₩

  VálaszTörlés
 3. Jo vegre tudni minden kerdesre a valaszt, azert kicsit erdekelt mi is van ugy a hatterben, mi hogyan tortenik, csakhat inkabb agyaltam ezen mint utanna neztem volna :D
  jo lett a cikk, es tok jo volt olvasni, ilyen adatokat kulonosen szeretek olvasgatni tehat en elveztem :D

  VálaszTörlés
 4. A hitvány minőségű adásoknak biztos nincs köze hozzá?:D Amúgy az tény, hogy egy része biztosan azért nem nézi, mert minek is nézze élőben, 10 percenként reklámmal tarkítva, amikor neten másnap simán meg tudja már nézni, és pörget bele, ahogy a kedve tartja.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Például én az adások és a reklámok miatt nem nézem eloben

   Törlés

Üzemeltető: Blogger.